Skip to main content

Konmari metod: I kategorija - Odeća: I podkategorija - Gornji delovi : Deo drugi - Sve ostalo

     Nakon što je konmari metoda pokazala svoje rezultate na mojim majicama, usudila sam se da napravim za nijansu veći korak i da 'konmarišem' sve gornje delove u svom ormanu.
     Na tapetu su se našle košulje, bluze, džemperi, tunike... Stvari koje me čine srecnom, ili i ne baš... Sve sam ih poređala po kategorijama, i brižljivo pročesljala svaku od njih.

     Nakon svake kategorije, zapisala bih nekakvu statistiku. Koliko stvari ide, a koliko ostaje? Koji su razlozi za to? Koji materijali i proizvođaci su u pitanju? Da li sam predmet ja kupila ili sam ga dobila na poklon?
     Prosto je neverovatno koliko poklona dobijam! Nisam ni bila svesna koliko sam srećna i zahvalna zbog toga. Eto još jednog načina na koji me konmari metoda čini srećnijom - otkrivam divne stvari o ljudima oko sebe.

Analiza


     Zapisala sam i neke opšte zaključke o svojim rezultatima. Na primer: Ne volim da nosim i održavam košulje. Moram da kupim džempere, bluze i majice sa kratkim rukavima.
Kada završim sa kompletnim sređivanjem ormana, mislim da ću biti spremna da napravim vrlo edukovanu i konkretnu shopping listu na osnovu ovih informacija. Plus sam već dobila jednu bluzu i dva džempera od drugarica dok smo sredjivale njihove ormane!

Gornji delovi koji ostaju, na vešalicama


     Nakon obavljenog zadatka, kardigani, košulje i elegantne majice koje sam odlučila da zadržim, završili su na vešalicama, a džemperi i bluze su savijeni po konmari metodi i spakovani u kutiju. Nažalost, kao sto vidite na slici ispod, kutija koju trenutno koristim će morati da bude zamenjena većom. Međutim, lepota konmari metode je upravo u tome da prava organizacija dolazi tek nakon kompletnog raščišćavanja. Ovim tempom, to će mi dati vremena da pronađem idealno mesto za svaki komad svoje odeće.Džemperi u kutiji u kojoj su nekada stajale potkošulje 

     Nadam se da vam se za sada sviđa moje privremeno rešenje, kao i da će mi poslužiti u ovom (ionako letnjem) periodu tranzicije. Ispod možete da pronađete i statistiku koju sam napravila ovom prilikom.

Statistika

     Ovom prilikom, oprostila sam se od 17 odevnih predmeta. Od toga je 9 otišlo u h&m - 7 pocepanih, i 2 sa flekom. Preostalih 8 ću pokušati da poklonim. Od toga se u 2 stvari ne osećam udobno, 4 su mi male, a 2 prosto ne volim.
     Statistika ovde nije tako strašna, zato što zadržavam 23 odevna predmeta, što čini 57,5% od ukupnog broja. Od toga imam:
 • 2 majice i jednu bluzu 'za po kući'
 • 1 majicu sa kratkim rukavima
 • 1 prsluk
 • 2 tunike
 • 2 gornja dela trenerke
 • 2 košulje
 • 3 bolera
 • 4 kardigana (tu računam svaki džemper koji se zakopčava)
 • 2 džempera
 • 1 bluzu
     U međuvremenu sam dobila još 2 džempera i jednu bluzu sa kratkim rukavima, koje su drugarice odlučile da izbace u toku sređivanja svog ormana. To znači da sada imam 25 stvari iz ove kategorije. Mada, da budem iskrena, sa ovim tipom stvari stalno iskrsava nova odeća koja je u trenutku sređivanja bila na pranju. Zbog toga ove cifre nisu 100% tačne. Ja se, međutim, trudim, da svaki put kada pakujem čist veš proverim da li se pojavilo nešto što nije podleglo prvobitnoj reviziji.

Zaključak

    Nakon sređivanja, mogla sam da zaključim, da mi ne trebaju novi odevni predmeti iz sledećih kategorija: prsluci i tunike bez rukava, košulje, bolera, trenerke i kardigani.
    Takođe sam uvidela da mi trebaju majice sa kratkim rukavima, bluze i džemperi. Kada vreme bude zahladnelo, planiram da napravim nekoliko svakodnevnih kombinacija od odeće koju trenutno imam, kako bih utvrdila tačan broj onoga što mi treba. Očekujem da ću kupiti po dve stvari iz svake od ovih kategorija.
   Mogu reći i da sam naučila koji su to tipovi stvari koje volim, i od kojih materijala. Pa tako sada znam da bluze volim ako su od pamuka i elastina, ili od viskoze. Znam i da košulje ne volim, posebno one koje u svojoj glavi ne doživljavam kao 'mekane'. Po pitanju kardigana sam uglavnom ravnodušna, ali definitivno mi se dopada kada su lagani i mekani. I da, veoma sam osiromašena u pogledu džempera. Ali to mi je i bio cilj, jer je to definitivno jedna od oblasti gde želim da krenem od nule.
   Nadam se da vam se dopala ova moja ispovest, i da će vas možda motivisati da i vi uradite nešto slično!

Comments

 1. Koliko se pri ovakvom načinu sklapanja odeća gužva?

  ReplyDelete
 2. Interesuje me koliko se ovakvim načinom sklapanja odeća gužva, s obzirom da je ima tu dosta presavijanja i "presovanja"?

  ReplyDelete
 3. Što se tiče gužvanja, to dosta zavisi od tipa odeće. U principu nisam imala problema sa stvarima poput džempera, pantalona i bilo čega sa elastinom. Mozda nije bas preporučljivo za 100% pamučne stvari, ali meni je čak i tad ok.
  Iskreno, mislim da se stvari manje gužvaju nego kada su jedne ispod drugih pa trpe pritisak odozgo.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...