Skip to main content

Konmari na delu : Jovanin orman

Upoznajte Jovanu. Ona je kupoholičar na rehabilitaciji :)
Naravno, šalim se. Jovana je moja dobra drugarica koja je nedavno došla do otkrića da možda, samo možda, poseduje previše odeće. Moji pritisci na nju u prethodnih nekoliko godina, nisu urodili plodom. Može se reći da ona baš i nije rođeni minimalista. I to je ok. Ipak, izuzetno me je obradovao Jovanin poziv da učestvujem u sređivanju njenog ormana, kada se svojevoljno odlučila na taj korak.
Predložila sam joj da se informiše o konmari metodi kako bi iz nje preuzela principe koji joj odgovaraju. Srećom, njoj su se ti principi dopali podjednako koliko i meni. A onda je osvanuo i taj dan...

Dan D

Jovanina zen soba


Ulazim u Jocinu sobu, i odmah primećujem da je nekoliko komada nameštaja premešteno, kao i da je jedan veliki sto izbačen. Soba deluje veće i lepše nego ikada. Joca mi pokazuje kako je već sredila neke od svojih fioka. Sve izgleda uredno i tako... konmari. Pune motivacije, bacamo se na posao.
Jedna od preporuka gospođice Kondo je - ne mešati sređivanje i članove porodice. Razlog za to je što porodica, a posebno roditelji, imaju običaj da postavljaju pitanja tipa 'Stvarno ćes da bacis to?' A to vam nikako ne treba u datom trentku.
Na našu sreću, Jovanina sestra Vanja je potpuna suprotnost od toga. Surova, kao voditelji emisija o promeni stila, seda u fotelju i izdaje naređenja o tome šta mora da leti. U punom sastavu, i spremne za akciju, otpočinjemo sa zadatkom zvanim 'izneti sve majice iz ormana'. 

Kratak prikaz nekih od 'before' gomila

Delimo majice na one bez rukava i one sa kratkim rukavima, a onda prolazimo kroz obe gomile. Dok Vanja uzvikuje 'Baci to, to nikad ne nosiš', ja komentarišem 'Pa ja ovo nikad nisam videla' (viđam Jovanu na nedeljnom novou), a ponosna vlasnica poremeno ubaci 'Ostavi to, to me čini srećnom'.
Konačno završavamo i počinjemo sa slaganjem u kutije. Mari Kondo inače predlaže da se prvo prođe kroz sve stvari u jednoj kategoriji, pa da se tek onda pređe na organizaciju. Iako je to dobar savet, mi smo bile prilično uzbuđene i želele smo da što pre vidimo gotov rezultat. 
Takođe smo želele i što više prostora za rad, tako da smo pokušavale da sklanjamo gotove kategorije nazad u orman. Moj generalni stav je da u toku rada kreiram neka privremena organizaciona rešenja, i da ih, ako je potrebno, menjam u toku procesa, tako da mi nije bio problem da odmah pakujemo stvari. Uostalom, ukoliko vremenom uvidim bolje rešenje, lako mi je da sve reorganizujem.

Gornji delovi


Svi gornji delovi u kutijama na polici

Kao što možete videti na slici iznad, svi gornji delivi su stali na jednu policu. Podelile smo ih na nekoliko kategorija. U beloj kutiji napred levo se nalaze majice sa kratkim rukavima. U žutoj kutiji pored su majice bez rukava. U maloj kutiji desno su potkošulje. Obzirom na sezonu, toplije stvari se nalaze iza. U velikoj kutiji sa leve strane se nalaze džemperi i duksevi, dok su u crvenoj kutiji bluze i majice sa dugim rukavima.
Još jedna prednost pakovanja u kutije, vidi se prilikom promene sezone. Tada vam je potrebno dva minuta da izrotirate kutije na polici, tako da vam najpotrebnije stvari uvek budu blizu.

Donji delovi

Naravno, ponovile smo postupak i sa donjim delovima odeće, i dobile ovaj gotov proizvod: 

Svi donji delovi u kutijama na polici

Na jednoj polici su se našle sve Jovanine suknje, šortsevi i pantalone. Čak je ostalo mesta i za kaiševe, koji se nalaze u najbližoj kutiji na slici. Iza njih su, logično, šotrsevi, obzirom na godišnje doba. Pantalone se nalaze u poslednjoj kutiji sa leve strane. Poređale smo ih od laganijih ka toplijim, kako bi sezonski komadi bili dostupniji. U kutiji sa desne strane, nalaze se suknje. Nekoliko ih se našlo i na vešalicama, ali ovde je spakovana velika većina. I one su poredjane od letnjih ka zimskim.
Još jednom, potrudile smo se da promena sezone zahteva minimum truda, a maksimum funkcionalnosti. Moram još i da dodam da sam neobično ponosna na Jocinu odlučnost po pitanju ove kategorije, jer je moja prva rečenica kada smo počele da vadimo stvari bila 'Pa ti imaš šortseva za do kraja života'. Ipak, ispostavilo se da je količina stvari koja je zapravo čini srećnom, mnogo, mnogo razumnija :)

Sezonske stvari i pidžame

Odlučile smo da sezonske stvari i pidžame stavimo u zaseban deo ormana, u kojem se nalazi i posteljina.

Pidžame, koferi, posteljina i još ponešto

Kao što već predpostavljate, naš glavni fokus je bio na prvoj polici. Na njoj su svoje mesto našle sezonske stvari, pidžame, odeća za po kući i/ili za trening...


Sezonske stvari

Sa leve strane smo stavile odeću za plažu, a iza njih kupaće kostime i stvari za skijanje. U kutiji koja se nalazi skroz iza, spakovane su stvari koje je Jovana odlučila da sačuva iz sentimentalnih razloga. Tu se nalazi i suknja koju je nosila na moje devojačko veče :))).
Mislim da je vrlo bitno znati koja to odeća za vas ima samo sentimentalnu vrednost. Iako je više nego ok da zadržite takve stvari, ne treba ih čuvati na istom mestu gde i ostalu garderobu tog tipa. Zato smo mi oformile posebnu kategoriju, i omogućile da te stvari budu relativno dostupne, ali da joj ne smetaju pri svakodnevnom oblačenju.
     
Pidžame i odeća za kuću

Odmah pored, svoje mesto su zauzele i pidžame (letnje napred, a zimske pozadi), kao i razne majice i trenerke koje se nose ili po kući ili na trening. Pored ovoga, u krajnjem levom uglu, Jovana još drži i svoju posteljinu, kao i gornje delove trenerki.
Ostatak ovog dela ormana nije rezervisan za odeću. Na drugoj polici se nalazi ostatak posteljine, a na poslednjoj su koferi, tegovi i još par sitnica.

Vešalice

Mari Kondo savetuje da na vešalice kačimo one stvari koje tako deluju 'srećnije'. To se uglavnom odnosi na veoma lagane stvari, poput lepršavih haljina, ali i na veoma debele stvari, poput kaputa. Sve osim toga treba da bude složeno u kutije,
Takođe, stvari na vešalicama treba da budu grupisane po kategorijama, ali i da idu od težih ka laganijim. Zato smo mi, počevši sa leva na desno, stvari poređale kao na slici:

Orman sa vešalicama

Na levoj strani se nalaze sve jakne i kaputi. Njih prate sakoi, košulje i haljine. U okviru kategorija, stvari takođe idu od težih ka lakšim. Zbog toga, na primer, zimske haljine idu pre letnjih. Haljine su podeljene i prema nameni. Levo su one koje su prikladne za posao, za njima slede haljine za izlaske i, konačno, za specijalne prilike. Ispod ovih svari smo kasnije poređale torbe koje se najčešće koriste. Torbice za specijalne prilike naravno imaju svoje mesto, ali u posebnom delu ormana.

Konačni rezultati

     Do sada ste mogli da vidite celokupan Jovanin orman nakon sređivanja. Ono što niste mogli da vidite, a sigurno želite je - šta smo sve izbacile. Evo ilustrovanog prikaza:

Sveeee stvari koje nisu prošle 'sparkle joy' pravilo

Definitivno smo mnogo toga izbacile. Ali ništa nije bačeno. Nakon što smo završile sa glavnim sređivanjem, podelile smo ovu gomilu na dve velike grupe: stvari u lošijem stanju, koje smo odnele u H&M prodavnicu, gde možete odneti bilo koji tekstil, i dobiti vaučer za popust, i stvari koje su još uvek u dobrom stanju. Kako je i Vanja bila motivisana da sredi svoje stvari, i njene smo podelile u te dve kategorije, a onda smo ih spojile.

 H&M

Pokloni

Ja sam odabrala dva džempera, jednu bluzu i suknju za sebe, kao što sam već spominjala u nekim ranijim postovima. Vanja je uzela nekoliko stvari za sebe, a ostale stvari su takođe podeljene prijateljima. 
Sledećeg dana sam se pridružila njima dvema, sa svoje dve kese, pa smo zajedno otišle do H&M-a, gde su bili malo iznenađeni našom pojavom.

Na parkingu Delta City-ja

    Važno je napomenuti, da dnevno možete dobiti i upotrebiti maksimalno dva vaučera, ali naš primarni cilj je bio da se oslobodimo stvari, u čemu nam je ljubazni menadžer ove prodavnice pomogao. Većinu vaučera smo podelile prijateljima, a Vanja se na licu mesta ponovila uzevši novu jaknicu. Obzirom na stvari koje je izbacila, sigurno će imati mesta za nju.

Zaključak

Biću iskrena sa vama - ovaj projekat je zauzeo najveći deo naše subote, ali smo se usput družile, zabavljale i smejale do suza kombinacijama iz davno prošlih dana. Jovana je naučila životnu lekciju o impulsivnoj kupovini, i odlučila da neko vreme neće ići u šoping. Neki od nas su dobili (kao) nove komade odeće, a bogami i domaći ručak. Ni upala mišića nije izostala.
A ostale su dve sestre, sa savršeno urednim ormanima ispunjenim samo stvarima koje vole i u kojima uživaju. Važne lekcije o ličnom stilu i načinu kupovine su naučene. Neki budući novac će se sigurno uštedeti. A ja konačno imam nekoga ko me razume i sa kime mogu da delim iskustva i stavove o ovom stilu života. 

U međuvremenu, Jovani se toliko dopao njen novi orman, da je primenila konmari na mnoge druge stvari. Na primer, kozmetiku. Evo poslednje sličice za danas, uz nadu da smo barem malo uspeli da vas zaintrigiramo i motivišemo da i sami isprobate nešto slično.
    
Šminka i kozmetika


Comments

  1. Predobro!! Obožavam KonMari metodu, jedino mi je žao što je pri organiziranju svog ormara nisam mogla u potpunosti primijeniti. Imam visoke police, totalno iznad razine očiju (možda si vidjela sliku na blogu)pa mi se činilo nepraktičnim sve potrpati u kutije - svaki put bih ih trebala skidati dolje da mogu uzeti određeni predmet. Ali zato odlično funkcionira za donje rublje, čarape i te sitnije stvarčice! Drago mi je što s frendicama možeš podijeliti iskustva o ovoj metodi; moja je mama prije nekoliko tjedana počela čitati knjigu na moj nagovor. Neki dan je pitam kako napreduje - zametnula je knjigu negdje među brdom novina! Rekoh, mama, ti si beznadni slučaj. :D

    ReplyDelete
  2. Haha, nazalost ne zanima svakog ova tematika. Ja sam imala uspeha sa mamom u poslednje vreme :)

    Videla sam tvoje police, jeste da nije sve po metodi ali svejedno deluje jako lepo i uredno, a to je jedino sto je bitno :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...