Skip to main content

Konmari na delu: Maijn orman

Čini me srećnom da vas obavestim da je još jedna od mojih drgarica pristala da 'konmarišemo' njen orman. Nakon početničke euforije oko Jovaninog ormana, uputile smo se na misiju 'srediti Majine stvari'. Nismo ni znale koliko veliki zalogaj smo zagrizle :) Šalim se malo, jer iskrena da budem, iako je Maja u odnosu na mene pravi kupoholičar i mnogo veći 'hoarder', ne mogu iskreno reći da sam ikada videla bilo šta u njenom stanu neuredno i neorganizovano. Tako je bilo i ovog puta. Iako smo tog dana imale mnogo posla, situacija u Majinom ormanu je bila mnooogo bolja nego što sam ja očekivala.

Dan D

Specijalno za ovu priliku, odlučila sam se da napravim 'This is intervention' (znam da mi fali a) znak za Maju, od kutije za cipele.


Najjadniji znak u istoriji

Gotovo nevidljivo 'Does it sparkle joy'

Kao što možete da primetite, sa druge strane se našlo gotovo nevidljivo 'Does it sparkle joy', koje sam planirala da podignem kada naiđemo na neku stvar oko koje smo neodlučne.

Jovana se sa druge strane pobrinula za to da možete da uživate i u nekim before fotografijama.

Joca pravi before slike


Kako je Majin orman poprilično veliki, slikale smo ga (i sređivale) iz delova. Negde na pola posla, odlučile smo da ćemo se tog dana baviti samo letnjom garderobom, a da ćemo zimsku ostaviti za drugu priliku.

Evo i nekih stvari za koje nismo našle vremena.

Sačekaće našu sledeću posetu

Gornji delovi

Kao i uvek do sada, započele smo sa majicama, koje su uglavnom locirane na nekim od polica u levom delu ormana.

Levi deo ormana pre sređivanja

Sve smo ih iznele na krevet, gde su prošle Majinu (ne baš strogu proveru), a onda smo pristupile pakovanju.

Neke od majica  procesu selekcije

Nakon mnogo, mnogo pakovanja, dobile smo ovaj rezultat.

Majine majice posle

Sa leva na desno, kutije imaju sledeću namenu: majice za po kući, majice na bretele, jednobojne i prugaste majice sa kratkim rukavima i majice sa kratkim rukavima sa aplikacijom ili šarene.

Donji delovi

Neki od donjih delova su se takodje nalazili u levom delu Majinog ormana, dok su neki bili smešteni u desnom krilu, sa posebnim akcentom na lepršave pantalone.

Desni deo ormana pre sređivanja

Sve smo iznele napolje, i rasporedile po kategorijama, da bismo lakše probrale stvari i da bismo ih kasnije lakše vratile.

Majini donji delovi u toku sređivanja

Nakon razvrstavanja, prešle smo i na haljine, od kojih smo neke okačile, dok su neke dobile svoje kutije. Slično smo uradile i sa nekim košuljama i ponekim džemperom, ali smo uglavnom bile fokusirane na izrazito letnje stvari.

Krajnji rezultat


Kada smo sve to završile, dobile smo ovaj kajnji rezultat:


Majine police

Na gornjoj polici je završila većina majica raznih vrsta, dok su na donjoj svoje mesto našle suknje, pantalone, helanke (sve podeljene na letnje i zimske)...

Pored ove police, nalazi se levi deo sa vešalicama.

Levi deo ormana posle

Ovde smo pretežno smestile razne haljine i ispeglane majice, dok se na dnu nalaze haljine koje ne moraju da se kače. U gornjem delu su privrmeno smeštene majice sa dugim rukavima, jer kao što rekoh, to nam nije bio primarni fokus u ovoj turi sređivanja.

Evo i drugog krila sa vešalicama:

Desni deo ormana posle

U desnom delu su pretežno smeštene pantalone, nekoliko košulja, kao i džemperi i sakoi. Svaka svar se nalazi blizu sebi sličnih stvari, i naravno, dužina se smanjuje sa leva na desno, po preporuci Mari Kondo.

Čarape

A sada - najobimniji deo posla! Ja lično verujem da niko ne poseduje tako puno čarapa kao moja drugarica Maja. Mi smo pokušale da obuzdamo ovaj trend i da ih svedemo na normalnu količinu.
Evo i jedne slike u toku sređivanja:

Sređivanje čarapa

Ovde možete videti samo delić onoga sa čime smo imale posla. A gomilica pored kreveta sa farmerkama na vrhu, je ono što smo na kraju izbacile. Nakon bacanja čarapa, poprilično je narasla.


Majine čarape posle

Kao što možete da vidite, po završetku ovog zadatka, ostale smo na skromnih 3 korpe, 2 kutije za cipele i jednom metalnom kutijicom za čarape. Ako vas zanima kako smo ih rasporedile, evo i toga. U korpama na prvoj slici se nalaze soknice, termo čarape i tanje hulahopke. U kutijama na donjoj slici su smeštene deblje hulahopke, a u maloj okrugloj kutiji su kratke čarape.

The End

Iako nismo uspele da sredimo baš sve Majine stvari, na kraju dana smo osećale da smo zaista postigle neke rezultate. Iako Maja zaista voli i uživa u svim svojim stvarima, pa ih nije puno izbacila, ipak smo osećale da je posao dobro urađen. Sve je na kraju izgledalo malo organizovanije i nadamo se da će ovaj sistem biti funkcionalniji za Maju. 
Iako poenta ove metode nije da ikoga ubeđujete da bilo šta baci, u par navrata se nismo suzdržale od toga da budemo stroge. To se, naravno, nije završilo željenim rezultatom, pa tako možete videti mene kako plačem od smeha dok se Jovana i Maja svađaju da li ona treba da zadrži majicu sa svog 18. rođendana.

Sređivanje može da bude i zabavno

Nadam se da vam je ova naša priča bila zabavna i motivišuća, kao što je bila i nama. I da ne zaboravim, u toku sređivanja, ja sam dobila jednu majicu, i već sam našla drugu koju ću izbaciti. Jovana je uzela jednu dugu haljinu, a još poneki ljudi su uzeli još po nešto. Imajte to na umu kada sređujete, i obavezno pozovite prijatelje!Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...