Skip to main content

Kuvanje za zamrzivač

Apsolutno nikada ranije nisam kuvala jela unapred kako bih zamrzla veće količine hrane. Znala sam da je ovo vrlo pametan i organizovan način kuvanja, ali stvarno se nisam mnogo razumela u to. Odlučila sam da malo istražim ovu tematiku i da vidim kako će mi se svideti.

Shvatila sam da bi najbolje bilo da skuvam puuuno hrane odjednom, kako bih stvorila veliku bazu kuvanih jela koju ću kasnije samo da dopunjavam. Takodje sam odlučila i da podelim akciju kuvanja prema vrsti mesa koje ide u neko jelo. Kako većina jela od mlevenog mesa može da se zamrzne, odlučila sam se da počnem od toga. Jela koja sam planirala da kuvam su: punjene paprike, ćufte u paradajz sosu, musaka od tikvica, lazanje i bolonjeze sos.

Pronašla sam recepte koji su mi se dopali, a onda sam duplirala količinu sastojaka. Napravila sam spisak za kupovinu i nabavila plastične kutijice za zamrzivač. A onda sam se dala na posao. U svemu ovome imala sam veliku pomoć i podršku svog supruga.

Namirnice spremne za kuvanje


Prvi korak je bio da pripremimo svo povrće koje će nam trebati za sva jela. Bacili smo se na pranje, čišćenje i seckanje.

Spremno povrće

Zatim sam pripremila ćufte, kako bi one mogle da odstoje u frižideru. Za to vreme, moj dragi je pripremio i svež paradajz za bolonjeze sos.


Umešene ćufte i naseckan paradajz

Odvojili smo količinu mesa i luka potrebnu za musaku sa tikvicama i punjene paprike, a zatim smo to fino propržili i pripremili u velikom tiganju.

Isprženo meso

Kada je meso bilo spremno, odvojili smo polovinu i pripremili masu za punjene paprike. Napunili smo paprike i smestili ih u rernu da se krčkaju.

Smesa za punjene paprike

Napunjene paprike

Od ostatka mesa, pripremili smo i musaku za rernu. 

Naređana musaka sa tikvicama

U međuvremenu smo počeli i sa kuvanjem bolonjeze sosa, od kojeg smo deo iskorstili za lazanju, a deo zamrzli za špagete.


Dve šerpe pune bolonjeze sosa

Istovremeno smo i propržili ćuftice, koje smo nakon toga malo ocedili, spremili sos, i ubacili ih na kuvanje.

Ćufte se prže

Ćufte se kuvaju u sosu

A onda smo pripremili i bešamel sos za lazanje.

Bešamel sos je spreman

U međuvremenu su paprike bile spremne za vađenje iz rerne i hlađenje pred zamrzavanje.

Ispečene paprike

Paprike zapakovane i podeljene na porcije

Ćufte su takođe spakovane i podeljene na porcije.

Ćufte su spremne, fali samo svež pire krompir nakon odmrzavanja

U međuvremenu se ispekla i musaka, koju smo takođe prepakovali u kutijice. Zapakovali smo i dve porcije bolonjeze sosa.

Zapakovana musaka

Zapakovan bolonjeze sos

Dok se sve to fino pakovalo i hladilo, ispekla se i lazanja.

Spakovane kutijice

Velika lazanja

Lazanja spakovana

Zaključak


Nakon što je sve bilo gotovo, osećala sam se kratko i jasno - umorno. Neć vas lagati, za nekog poput mene, ko se sigurno ne ubraja u velike domaćice, ovo je veliki posao. Bilo je trenutaka kada mu stvarno nisam bila dorasla i kada sam mislila da će mi sve zagoreti i to istovremeno. Bilo je i trenutaka kada sam mislila da ću da se onesvestim. Ipak, sve je uspešno završeno i zamrzivač je napunjen. Iskrena da budem, jedva je sve stalo unutra.

Napravila sam i nekoliko logističkih grešaka u toku organizacije posla. Na primer, kako sam imala nove kutijice, trebalo je da ih sve operem dan ranije. Ovako sam sebi dodala još jednu nepotrebnu obavezu. Isto tako, bilo bi bolje da sam pekla musaku pre paprika, jer sam istu tepsiju kasnije koristila i za lazanje.

Bilo kako bilo, osećaj kada uveče odaberem jelo koje ću sledećeg dana nositi na posao, i samo ga izvadim da se odledi, zaista je olakšavajući i potpuno se uklapa u moj plan lakšeg življenja.

Dalji plan mi je da svakako nastavim sa ovakvim kuvanjem i da dodam još jela u svoju rotaciju, čim mi se oslobodi dovoljno kutijica, ali i mesta u zamrzivaču. Naravno, ne planiram da potpuno prestanem sa svakodnevnim kuvanjem i svakako ću kombinovati ova jela sa raznim svežim specijalitetima.Comments

 1. Ja se izvinjavam što komentarišem mesecima kasnije, ali švrljam tvojim blogom sa zakašnjenjem :)
  Baš si se naradila.
  Ja redovno kuvam i za zamrzavanje, ali po principu - ono što inače kuvam, a može da se zamrzne, napravim u 2-3x većoj količini.
  Povremeno, ali ređe, napravim dva jela sa istom osnovom, koja se do pola spremaju isto (uglavnom nešto sa mlevenim mesom).
  Meni je taj sistem odličan, jer potrošim malo više vremena za 3 ručka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ovo je vise bilo pravljenje pocetnog 'kapitala' zamrznutih jela :) Kasnije smo i mi presli na slican sistem kao i ti, u zavisnosti od redovnih planova i mogucnosti. Vazno je da se malo pristedi vreme u kuhinji, narocito po ovim vrucinama :)

   Delete
 2. Ma meni je ušteda vremena uvek 'in' :) Ja volim da kuvam, ali ne ako to baš moram svakog dana. Ovim sistemom, da sve što može da se zamrzne kuvam u većoj količini, uvek mogu da premostim 2-3 dana nedeljno kada nemam vremena ili volje.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...