Skip to main content

10 razloga da sredite svoj orman

Ukoliko spadate u one ljude koji ne vide nikakvu poentu u izbacivanju starih stvari, organizovanju i urednom pakovanju svoje odeće, i ne uživate u pogledu na uredno poređane stvari - ovaj tekst je za vas. Možda baš ovde pronađete inspiraciju i motivaciju koja vam je neophodna da konačno prionete na posao.
1. Zamislite svet u kojem ste okruženi isključivo onim što volite.

Svaki put kada odlučite da ne izbacite stvari koje ne volite, vi činite takav svet neogućim. I znam da sad prevrćete očima i želite da mi kažete da niste vi ti koji odlučuju o lepoti sveta, ali ne kaže se bez razloga 'prvo očisti pred svojim pragom'. Možda ne možemo da promenimo svet, ali svaka promena koju možemo da napravimo, čini svet malo boljim. Pa makar samo za nas lično.

2. Budite spremni za tren oka

Znate onaj osećaj kada negde žurite, a ne možete da pronađete drugu čarapu? Ili se prosto ništa ne slaže ni sa čim i očajnički tragate za bilo kakvom kombinacijom? Sređen orman je onaj u kojem vam se rešenje, svako jutro, samo nameće. Vaše je samo da se obučete i spremni ste za novi dan.

3. Niko nikada ne treba da kaže 'Ja nemam šta da obučem' pred punim ormanom

Da li mi se ovo ikada desilo? Naravno, barem sto puta. Ali nikad pred ormanom koji nije zapušten, nesređen i uopšteno, nevoljen. Jedina situacija u kojoj nećete imati šta da obučete kada jednom dovedete svoje stvari u red, je ona u kojoj niste oprali veš na vreme. Ali, to je već priča za sebe.

4. Kada sve ima mesto, sve je na svom mestu

Ako su u vašem domu stvari razbacane na sve strane, i to vas čini umornim i nezainteresovanim da nešto promenite, možete početi od sve one garderobe koja visi sa stolova, stolica, ili leži po krevetu i podu. Ako dovedete orman u red, sve one će brzo i lako biti sklonjene i neće vas više frustrirati.

5. Osećate neodoljivu želju za šopingom - dakle, vreme je da nešto bacite

Zvuči paradoksalno, ali u slučaju da želite nešto da kupite i to hitno, velika je verovatnoća da nemate realnu predstavu šta vam sve treba. To znači da se u vašem ormanu javio sindrom - ne vidim drveće od šume. Onog trentka kada izbacite sve nepotrebno, a ono potrebno lepo sredite i organizujete, postaće vam kristalno jasno da vam zapravo ne treba ništa novo.

6. Zaboravite na gomile prljavog veša

Evo kako to ide - kada su sve vaše stvari čiste i spakovane, počinjete da ih nosite onim redosledom kojim ih najviše volite. Nakon nekoliko dana, većina omiljenih stvari je prljava, ali vi i dalje imate pun orman i ne osećate potrebu da se pozabavite pranjem veša. Počinjete da nosite stvari koje sve manje volite, ali i dalje živite u iluziji da imate šta da obučete. Zato, ako niste baš inspirisani, i dalje ne uključujete veš mašinu. Nakon nekog vremena, svaki put kada pomislite na pranje veša, zadatak vam deluje tako veliki i neostvariv, pa ga sve više odlažete. Zaključak - imajte manje stvari, više uživajte u njima i bolje se brinite o njima.

7. Uspomene nisu odeća

Niko vam ne brani da doživotno sačuvate haljinu sa male mature. Mada bi možda trebalo. Ali, kada bih ja imala moć da vama bilo šta zabranim, zabranila bih vam da tu haljinu držite na istom mestu sa svakodnevnom garderobom. Nađite posebno mesto za suvenire prošlih vremena i dozvolite sebi da živite u ovom trenutku.

8. Da li biste voleli da svako jutro kažete sebi 'Ne volim te'?

A zašto onda dozvoljavate tim tri broja manjim farmerkama da vas podsećaju koliko ste nezadovoljni sobom? Vi posedujete svoje stvari - ne one vas. Ne dozvolite da vam one diktiraju kakvu sliku ćete imati o sebi. Zadržite stvari koje vas podsećaju da volite i cenite sebe. I one koje bude radost svaki put kada ih obučete.

9. Naučite nešto, makar na sopstvenim greškama

Čišćenje ormana je odlična prilika za učenje. Naučite nešto iz onoga što vam više ne odgovara, ili iz onoga u čemu i dalje uživate. Zapamtite brendove, krojeve, materijale. Nemojte nikada više napraviti istu grešku i baciti novac na nešto što ne želite da nosite.

10. Bićete ponosni

Kažu da je rad stvorio čoveka. Ja mislim da je osećaj postignuća ono što ga je navelo da nastavi sa radom. Samo zamislite taj osećaj - sve stvari koje volite, uredno poređane i spremne da izvuku najlepše iz vas. Bez bacanja novca i promašenih investicija. Lakši početak dana, lakše održavanje kuće, lakši šoping, i malo lakši život. Verujte mi, i sami ćete pomisiti - kako je lepo živeti lako.Jedan moj prijatelj je (naravno u šali) rekao 'Program kako je lepo živeti lako čini ljude srećnima na mikronivou'. Iako znam da me je zezao, sviđa mi se ova rečenica. Moj moto je oduvek bio 'Budi promena koju želiš da vidiš u svetu', a ja želim da vidim srećne ljude. Pa makar na mikro nivou :)

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...