Skip to main content

Kako očistiti zapušene odvode na prirodan način?

Zapušeni odvodi su jedna od najiritantnijih stvari koje mogu da vam se dese u kući. Ukoliko ne želite da kupujete skupe, a pritom otrovne hemikalije koje vam mogu pomoći da rešite ovaj problem, predlažem vam da ge rešite onako kako ja uglavnom rešavam sve svoje probleme: sodom bikarbonom i sirćetom. Kao što ste već mogli da saznate u mom postu o čišćenju veš mašine, ova dva proizvoda mogu da vam olakšaju većinu kućnih poslova.Evo šta će vam biti potrebno:

1 šerpa
1 šolja sode
1 šolja sirćeta
1 tanjirić, ako otpušavate odvod koji nema svoj zatvarač

A evo i postupka:

Prokuvajte punu šerpu vode i sipajte je u odvod. Ovo bi trebalo da omekša naslage koje se unutra nalaze.

Pažljivo sipajte sodu niz odvod. Ukoliko vam je teško da je sipate, možete napraviti improvizovani fišek od papira.

Kada je soda sipana, brzo, ali pažljivo sipajte sirće i brzo zatvorite odvod.

Ostavite da deluje oko pola sata, a u medjuvremenu prokuvajte još jednu šerpu vode, pa i nju sipajte niz odvod.

Soda i sirće veoma burno reaguju, i zbog toga ih inače ne mešamo. Ipak, u ovom slučaju, ideja je da tu reakciju upotrebimo kako bismo otpušili naslage koje se javljaju u odvodima. Zbog toga je neophodno zatvoriti odvod, kako bi reakcija bila usmerena na dole. Kada je to gotovo, koristimo vrelu vodu kako bismo isprali svu nečistoću i poterali je dalje u kanalizaciju. 

Ukoliko ne vidite rezultate nakon prvog pokušaja, možete ponoviti ceo postupak. Samo budite uporni i vaši odvodi će sigurno biti otpušeni!

Comments

  1. Sofija, svaka cast, dobro si izvrebala ovo. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Milane, znas da sam prava vrebarica :D

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...