Skip to main content

Konmari na delu: Nikolin orman

Danas vam predstaljam orman mog supruga, Nikole. Ukoliko ste čitali 'The Lifechanging Magic of Tyding Up', znate da u knjizi piše da će ljudi koji žive sa vama biti toliko inspirisani vašom promenom da će i sami poželeti da srede svoje stvari.

E pa, imam jednu vest za vas. Vrlo verovatno neće. Ovo se naravno ne odnosi na sve ljude, i mnogi će verovatno krenuti vašim stopama, ali, ako su kao moj dragi, onda ipak neće :) Ali, ako ste vi kao ja, nećete se obazirati na savete Mari Kondo, i bićete uporni i dosadni dok vam ne bude omogućeno da ipak sredite ormane svojih ukućana. A evo i šta možete time postići.


Nikolin orman pre


Kao što vidite na slici iznad, ovaj orman nije preterano funkcionalan, ali nije ni potpuna katastrofa. Ipak, stvari nikad nisu ostajale na svom mestu, i mene je to užasno frustriralo. Jedna od najvećih frustracija su bile majice za spavanje. One na slici čine ovu ogromnu gomilu sa desne strane. Moj muž definitivno spada u one ljude koji sve stare stvari prekvalifikuju u stvari za kuću i onda ih nose dok se ne raspadnu. A kad se raspadnu, onda ih nose i dalje. Ipak, to samo po sebi ne bi kvarilo našu bračnu sreću, da Nikola takođe nema taj običaj da stvari za kuću opušteno obuče napolje, a da odmah nakon toga obuče novu majicu na spavanje. 

Međutim, čak ni to ne bi predstavljalo toliki problem da ja ne prezirem peglanje. S tim u vezi, ja želim da granice između stvari koje moraju da se peglaju, i onih koje ne moraju, budu jasno razgraničene. I iako s vremena na vreme uzmem i ispeglam sve stvari jer mislim da je to zdravo, ipak ne želim da peglam stvari u kojima se spava na regularnoj bazi. I tako je moj primarni cilj pri ovom sređivanju bio da se u ovoj oblasti postave neke granice.

Kao i obično, izneli smo sve stvari na krevet.

Imali smo i malog pomoćnika, ali je insistirao da bude mutan na slici

Sve stvari na gomili


Oni koji prate moj blog, znaju da ja sve nove stvari obično stavim u štek. Nećete se iznenaditi kada otkrjete da i Džoni ima svoj štek za novu odeću.


Džonijev štek sa novim stvarima


Kao što možete da primetite, kada su stvari poređane na gomilu, izgledalo je kao da ih ima u sasvim razumnoj meri. Daleko od bilo kakvog preterivanja. Čim sam to videla, znala sam da moj sistem ne radi kako treba, inače bi sve bilo lako spakovano. Zato smo nastavili sa radom.

U sledećem koraku, podelili smo sve na podkategorije.

Kategorizovane stvari

Prolazili smo kroz kategorije jednu po jednu i odlučivali o svakoj stvari. Iako je Nikola na početku mog ubeđivanja bio odlučan u tome da sigurno ne treba ništa da baci, H&M gomilica je brzo rasla. Kao što možete da predpostavite, najviše izbačenih stvari je bilo iz kategorije 'majice za spavanje'. I čarape. Uvek i kod svakog - čarape.

Zbogom gomila

I tako smo ipak uspeli da se rešimo tri pune kese odeće, dok smo usput odredili koje majice pripadaju kojoj kategoriji. A onda sam, naravno, sve to poređala u razne kutijice i beskrajno se veselila dok sam ih uredno vraćala u orman.


Sređen orman

Dosta stvari je tog dana bilo na pranju, tako da orman izgleda vrlo skromno na ovoj slici, ali, ono što je najvažnije, izgleda uredno.

Na gornjoj polici se nalaze majice za napolje, u crnoj kutiji skroz levo, pored njih su šortsevi, a iza te dve kutije je sakrivena posteljina. Napred desno su pantalone i trenerke, a iza njih su duksevi i džemperi.

Na donjoj polici, sa leve strane se nalaze bermude, pored njih su majice za kuću, a skroz u ćošku su peškiri. Kao što vidite, dosta smo ograničeni sa prostorom, pa i te stvari držimo u garderberu. Ispred peškira se nalaze pidžame, a u kutijicama pored njih su čarape, podeljene na nazuvice i duže čarape.

Košulje, sakoi i slična elegantnija garderoba je okačena zajedno sa mojim stvarima.

Za sada se orman drži dobro i uredno, a ja sam mnogo srećnija i zadovoljnija po pitanju održavanja ovog sistema.

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...