Skip to main content

Konmari metod: III kategorija - Papiri

Koliko god se trudili da ih držimo pod kontrolom, papiri uvek nađu svoj put nazad u naš život. Daju nam ih na ulici, poslu, školi, kod lekara... Šalju nam ih poštom ili stavljaju u ruke. U eri digitalizacije, papiri i dalje pristižu u nekontolisanim količinama. Osim ako mi ne pokušamo to da iskontrolišemo, vrlo lako preuzimaju naš lični prostor.

Prva linija odbrane je kućni prag. Ja se uvek trudim da razdvojim poštu odmah kod sandučeta i da ne unosim ništa što mi nije potrebno. Trudim se i da pretresem džepove i torbu u pokušaju da izbacim sve nepotrebno što pre.

Na početku ove kategorije, uprkos ovim naporima, susrela sam se sa ovom gomilom:

Moji papiri

Na prvi pogled, ova gomila ne izgleda zapreminski zastrašujuće, ali kada pomislite da se na njoj nalaze prepune fascikle, u kojima je gomila papirića, od kojih svaki mora da se pregleda i proceni, shvatićete da ovaj zadatak ipak nije za zanemarivanje.

Mari Kondo u svojoj knjizi deli papire koje treba da zadržite na tri kategorije: one koje trenutno koristite, one koje morate da sačuvate na određeno vreme, i važne papire koje morate čuvati zauvek. Najvažnija stvar u vezi sa prve dve kategorije je - treba ih izbaciti kada za to dođe vreme. Činjenica da toliko nas ima papire koji nam nisu potrebni, govori da su ljudi generalno neuspešni u ovom zadatku.

Iskrena da budem, ja sam pre svega pokušala da napravim organizaciju koja će meni najviše odgovarati. Nakon ovog preuređivanja, moja gomilica se svela na ovu veličinu:

Papiri posle

Najveći deo papira koji moraju da se čuvaju određeno vreme, podelila sam u sledeće kategorije: posao, banka i osiguranje, lekarski izveštaji i garantni listovi. Ovi papiri su našli svoje mesto u fascikli na vrhu, koja ima nekoliko pregrada, pa sam mogla da ih grupišem po ovim kategorijama. Oni papiri koji moraju da se čuvaju zauvek, poput diploma i drugih važnih dokumenata, stavljeni su u svoje zasebne fascikle. Osim ovoga, ostali su mi samo računi.

Malo sam se informisala, i nisam nigde uspela da pronađem tačnu informaciju koliko dugo treba čuvati plaćene račune. Ova informacija mi je posebno nejasna s obzirom na to da mi svoje račune plaćamo online. Ipak, negde sam našla podatak da je godinu dana dovoljan period, a nadam se i da činjenica da na računima piše da nemamo prethodnih dugovanja dovoljno govori u slučaju nekog nesporazuma. Tako sam konačno presekla i naravila organizaciju računa koja meni odovara.

Sve račune sam stavila u zasebne koverte po kategorijama: fiksni, mobilni, grejanje, struja, infostan, kablovska i internet. U svakoj koverti je ostalo poslednjih 12 računa. Nakon što su novi računi uplaćeni, smeštam ih skroz pozadi u kovertu, i vadim i bacam onaj koji je na prvom mestu, kako bi ih uvek bilo tačno 12.

Nadam se da su vam ove informacije bile korisne, a ako vi imate drugačija saznanja, molim vas da ih podelite sa mnom u komentarima. A za kraj, evo gomile papira koji su izbačeni:
Comments

  1. Bome se hrpa dosta smanjila. :) I mene zanima koliko se određeni dokumenti moraju čuvati, posebno te nesretne uplatnice od režija (potvrde o plaćanju čuvam na kompu), a nigdje naći konkretan podatak. Ja obično čuvam prošlu i tekuću godinu, valjda mi neće zatrebati ono što sam bacila.

    ReplyDelete
  2. Ja sam procitala da u Srbiji ta vrsta dugovanja zastareva u roku od godinu dana. Ali, drzava moze da to preinaci ako tako zeli u nekim slucajevima :) Tako da ne zna covek sta da radi. Mozda je kod vas to uredjenije.
    Nadam se da su barem te uplate preko neta nekakav dokaz...
    U svakom slucaju, dosta je bilo. Ne mogu da cuvam uplatnice od pre 5 godina, nemam gde da ih stavim :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...