Skip to main content

Praznični serijal - Veliko spremanje

U doba praznika, svi, a posebno oni koji očekuju goste, planiraju akciju velikog spremanja kuće. Generalno, ovo je zadatak koji možete da obavite na lakši, ili na teži način. Za mene, lakši način znači odvojiti dovoljno vremena, napraviti plan akcije i brižljivo odrediti prioritete. Teži način je kada bez ikakvog plana i redosleda prosto krenem da čistim kao muva bez glave, nađem još stotinak poslova koje treba obaviti, a zatim odustanem jer sam preumorna.

Svaki dom je drugačiji, i svako od nas ima (ili nema) svoje rutine koje mu beskonačan posao dovođenja kuće u red čine jednostavnijim. Zbog toga mislim da ne treba da vas zatrpavam listama na kojima piše šta sve treba obaviti, jer vi to znate mnogo bolje od mene. Ali ipak, možemo da pokušamo da napravimo neki plan rada zajedno. 

Napravite spisak


Za početak, odredite šta sve treba da se uradi. Budite realistični i objektivni. Ako zadate sebi previše zadataka, nećete uspeti sve da ih obavite i završićete umorni i isfrustrirani. Zato prvo napravite spisak obaveznih stvari koje morate da uradite, a onda dodajte opcione stavke na kraj. Tako ćete osećati da ste postigli više nego što ste planirali ako uspete da obavite i opcione zadatke, umesto da se osećate neuspešno jer niste sve postigli.

Pretpostavljam da bi u mom slučaju detaljno ribanje kuhinje, kupatila, podova i porzora, kao i brisanje paučine i prašine svakako gravitiralo ka prvoj kategoriji. Ipak, mislim da bi pomeranje kreveta, frižidera i čišćenje mračnog i nepoznatog haosa iza njih, svakako podpalo pod kategoriju opcionih zadataka.

Sastavite plan borbe


Obimno čišćenje je veliki posao, i uz svakodnevne obaveze, optimistično je očekivati da se sve može obaviti u jednom danu. Zato, kada napravite spisak iz prethodne faze, i uporedite ga sa svojim planovima u narednim danima, možete rasporediti obaveze po danima. Pokušajte da radite od plafona ka podu i od prometnijih ka manje prometnim prostorijama. 

Ja lično bih usisavanje ostavila za sam kraj, pošto u stanu čuvamo zeku koji ume da napravi puno haosa za veoma malo vremena. Za razliku od njega, naš pauk Sima (sve pauke koje nađemo u kući zovemo Sima), pravi haos mnogo sporije, tako da bih ja počela spremanje od paučine. Ali, kao što već rekoh, svaki dom je drugačiji i vi najbolje znate šta je najpametnije uraditi u vašem slučaju.

Potražite pomoć


Ako je ikako moguće, ne libite se da potražite pomoć kada su ovako veliki zadaci u pitanju. Znam da ukućani verovatno neće biti oduševljeni dodatnim obavezama, ali svaki zadatak koji obave može da predstavlja olakšanje za vas.

Ja imam tu sreću da je Nikola često spreman da mi pomogne i to mi čini život mnogo lakšim. Ali, ako smo u toku zajedničkog života i brige o kući nešto naučili, to je da je jako bitno da se zna koje je čije zaduženje. U suprotnom ćete prosto doći u situaciju da prebacujete krivicu za neodrađen posao sa jednog na drugog člana domaćinstva i ništa neće biti urađeno.

Dodatni saveti:


1. Kada se krećete kroz kuću i sređujete, ponesite sa sobom korpu za veš ili neku drugu veliku posudu u koju možete da stvaljate stvari koje nisu na svom mestu. Ovako nećete morati stalno da se šetate. Možete i da odvojite stvari koje pronađete a koje ne pripadaju vama, da bi ih ukućani rasporedili na pravo mesto.

2. Ostanite fokusirani i olakšajte sebi ostale obaveze. Isplanirajte jednostavne obroke u periodu sređivanja i obavite kupovinu pre nego što počnete. Možete i da obavite što više pranja i peglanja unapred.

3. Ukoliko u toku čišćenja primetite da nešto treba da se kupi, popravi ili promeni, zabeležite to, ali zanemarite taj posao trenutno, inače nikada nećete završiti.

Sve u svemu, srećno čišćenje i zaboravite na perfekcionizam!

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...