Skip to main content

Kako uštedeti kupovinom na akcijama u hipermarketima

Svi smo svesni da je hrana, kozmetika i kućna hemija jedan od najvećih troškova prosečne porodice u Srbiji danas. Zbog toga se svi dovijamo kako i gde kupiti šta i kada :) Inspirisana ovim problemom nedavno sam iščitala čitavu temu 'Kako uštedeti u doba krize', na forumu Ana.rs, koji je kao što već verovatno znate, postao moja velika riznica znanja. Da, da, u ovom trenutku na temi ima preko 500 strana. I sigurno je barem 100 od njih puno korisnih informacija, tako da vam savetujem ovu temu kao materijal za čituckanje.

Jedna od stvari koje mnoge članice na forumu spominju je kupovina po različitim marketima i akcijama, i kako izvući maksimum iz svakog potrošenog dinara. Na osnovu svojih sopstvenih saznanja i nekih od saveta sa ove teme, pokušala sam da napravim neku svoju 'formulu' kupovine osnovnih životnih potrepština, i sada želim da je podelim sa vama. Ukoliko ste već iskusan lovac na akcije i dobro informisani potrošač, ovaj tekst verovatno nije za vas. Ali ako, kao i ja, pokušavate da nađete način da racionalizujete svoju potrošnju bez velikih odricanja, možda vam nešto od ovoga što ću reći bude korisno.


Pronađite market koji vama najviše odgovara


Prvi korak je donošenje odluke gde ćete najčešće kupovati. Ja vam predlažem da izaberete prodavnicu koja vam po lokaciji/usluzi najviše odgovara. Mislim da nema svrhe pokušavati da utvrdite koja prodavnica je najjeftinija ukoliko znate da nećete moći da naterate sebe da odete u nju. Rezultat takve odluke može da bude kupovina po najskupljim prodavnicama u kraju u poslednjem trenutku, naručivanje hrane jer u kuci nemate baš ništa jestivo i slični problemi koji će vam samo izvući više novca iz džepa.

Dakle - prvo pronađite market koji vama odgovara i u koji ćete zaista redovno ići.

Ja sam se odlučila za Univerexport zbog njihovih pristojnih cena i besplatne usluge dostave robe. Sve o tome možete pročitati ovde.

Pratite akcije


Drugi korak u mom planu je izlazak iz ove prijatne rutine i pronalaženje proizvoda na akcijama u marketima koji su povoljniji od vašeg uobičajenog marketa ali su vam manje pristupačni.

Za praćenje akcija koristim sajt kudaukupovinu.rs na kojem se mogu naći katalozi mnogih velikih marketa.
Ovde možete videti redovne, vikend i specijalne (sezonske akcije). Meni su najzanimljivije redovne akcije jer traju po nekoliko nedelja i u tom periodu se preklapaju sa više vikend akcija.

Market koji mi je najzanimljiviji je Tempo jer se nalazi relativno blizu mog stana i generalno ima odlicne popuste koje vredi iskoristiti. Naravno, i drugi marketi imaju odličnih popusta, ali mislim da nema razloga da zbog njih idem na drugi kraj grada.

Zapravo, prateći kataloge u prethodnom periodu, utvrdila sam da su mnogi proizvodi istovremeno sniženi na više mesta, pa mi je uglavnom dovoljno da obratim pažnju na sniženja u ova dva marketa. Poneka je moguće naći dobre cene akcijckih proizvoda i u Maxi-ju, tako da pratim i njihove cene.

Napravite spisak akcijskih proizvoda


Kada utvrdim koji su to proizvodi na akciji koji me zanimaju, sledeći korak je da otkrijem da li su njihove cene zaista povoljne i u kojoj meri. U ovu svrhu sam započela svoj sopstveni način beleženja povoljnih cena. Ako se sećate, kada smo bili mali svi smo imali one blokčiće koji su služili kao imenici i imali obeležena slova abecede sa strane kako biste lakše našli nečiji kontakt. Ja sam pronašla jedan ovakav imenik u svojoj staroj sobi i sada ga koristim da beležim cene proizvoda, raspoređene po abacedi.

Svaki proizvod koji kupim (posebno na akciji), upisujem u ovaj imenik. Pored njega upišem cenu (u nekoj mernoj jedinici, npr. 50 rsd za kilogram), i datum kupovine. Na osnovu toga, znam da li je ova cena zaista povoljna.

Drugi korak koji sam preduzela sa sličnom svrhom je odlazak na Unverexportovu web prodavnicu i beleženje najjeftinijih redovnih cena određenih proizvoda. Razlog za to je taj što želim da znam po kojoj ceni mogu da nabavim proizvod u svakom trenutku, kako bih ga kupovala na drugom mestu, i time zauzimala neophodan prostor, samo ako je to zaista isplativo.

Treći način poređenja cena koji je zapravo najlakši i najbrži i mogu da ga koristim sa lakoćom i dok se nalazim u prodavnici, jeste korišćenje sajta cenoteka.rs. Ovaj sajt vam omogućava da uporedite cene istog proizvoda u nekoliko prodavnica i da na osnovu toga zaključite koji od njih je najpovoljniji.

Tempo akcija

Dakle, kada napravim spisak za kupovinu proizvoda na akciji, prvi korak je utvrđivanje da li je to zaista dobra cena. Drugi korak je odlučivanje koju količinu proizvoda ću kupiti. To naravno, zavisi od toga koliko je proizvod snižen i koliko često ta vrsta proizvoda može da se nađe na sniženju. Dakle, radi se o potpuno subjektivnoj proceni za sada ali kako vreme bude odmicalo i kako ja budem postajala iskusnija u ovom načinu kupovine, mislim da ću razviti precizniji 'algoritam' za utvrđivanje tačnih količina akcijskih proizvoda u zavisnosti od cene i naše potrošnje.

Vođenje računa o rokovima i čuvanju proizvoda


U našem malom stanu, meni je na raspolaganju samo jedna polica i vrh ormana u spavaćoj sobi za odlaganje ovih proizvoda. Iz ovog razloga ne mogu baš da 'poludim' sa količinom koju ću da kupim. Zbog toga, nakon svake kupovine zabeležim koliko čega imam u inventaru i sve poređam po roku isteka kako bi se blagovremeno potrošilo. Za sada sam ovaj sistem primenjivala samo na proizvodima koji imaju jako dug rok trajanja, poput brašna, pirinča, makarona, kafe ili kućne hemije i papirne galanterije. Uz sve to, na raspolaganju nemam klasičan zamrzivač već samo kombinovani frižider pa mi je i kupovina namirnica za zamrzavanje ograničena. Uprkos tome, mislim da se uštede mogu osetiti već na mesečnom budžetu naše male porodice.


Zalihe

Planovi za budućnost


Jedan od većih poduhvata koje imam na umu je pravljenje vešemesečnog jelovnika, barem kada su ručkovi u pitanju. Na osnovu ovoga će mi biti mnogo lakše da planiram potrebne količine hrane u određenom periodu.

Kako bi ovo zaista funkcionisalo, imam u vidu i beleženje razmaka između dve akcije kako bi se izbeglo bespotrebno gomilanje i kupovalo samo za period do sledeće akcije.

Kao što sam već rekla, imam jako mali prostor za zamrzavanje hrane koji nije jako pregledan. Iz tog razloga, napravila sam dva spiska koji sada stoje na frižideru. Jedan je namenjen zamrznutim gotovim jelima, a drugi svežoj hrani. Svaki put kada se nešto potroši, precrtava se sa spiska kako bismo bili svesniji onoga što imamo.

Jedna stavka na spisku izgleda otprilike ovako: belo meso - - - - - i svaki put kada iz zamrzivača izvadim jedno belo meso, jedan od ovih minuseva, postaje plus. Isto tako, kada dokupim još belog mesa, dodajem još minuseva na kraj.

Sada mi ostaje još da sličan sistem implementiram i u zalihama suve hrane i hemije, kao i da steknem naviku da zapravo zabeležim da sam nešto izvadila iz zaliha.

Nadam se da ste našli neki koristan savet u ovom tekstu, a ukoliko ste već iskusni poznavalac akcija, molim vas da podelite svoje savete sa nama.

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...