Skip to main content

Konmari method: IV Kategorija - Razno : Police za zalihe

Na red je došao još jedan od manjih projekata iz kategorije 'razno'. U pitanju je jedna od polica našeg ormarica u predsoblju koja sluzi za čuvanje namirnica čije zalihe imamo. Pored ovoga, na istoj polici se nalazi i 'štek' za poklone koje smo dobili i imamo nameru da ih koristimo ali tek u budućnosti.
Za početak evo jednog pogleda na čitav ormarić.
Ostale police ste već imali prilike da vidite u prethodnim postovima. Na najnizoj se nalaze zalihe kozmetičkih sredstava i razni električini uređaji i kablovi. Na polici iznad su prometne stvari poput kozmetike, šminke, lekova...
A na trećoj polici odozdo su pre svega moje torbice i kutija sa kapama, šalovima i rukavicama.
Kao što vidite ostale police se nalaze u relativnom redu, ali je najviša dugo bila zanemarena. Zbog toga joj danas dajemo potpuni primat i pokušaćemo da od nije napravimo lepo, uredno i organizovano mesto.

Pa da počnemo

Prvi korak je kao i obično vađenje svih stvari napolje i kategorizacija.
Na slikama iznad se vidi da većina stvari na ovoj polici može podeliti u tri kategorije: odeću, peškire i hranu.
Svaka od ovih stvari je tu jer će nam nekog dana biti korisna, a ja redovno pregledam sve stvari i ubacujem ih u upotrebu ili odlucujem da ih doniram.
Kako ove godine planiramo da se pozabavimo i šednjom, zelela bih da sebi olakšam kupovinu proizvoda koji su na akciji i njihovo odlaganje, pa mi je to bio glavni cilj ovog sređivanja. Nakon kratke preraspodele stvari došla sam do sledećeg rešenja:


Dakle, sa desne strane je smeštena garderoba i peškiri koje čuvamo, dok se sa leve strane nalaze zalihe namirnica. Plan mi je da svaka vrsta namirnica zauzima jedan red na polici, i da budu poređane po roku trajanja kako bi se blagovremeno potrošile. Odavde se namirnice po potrebi prebacuju u kuhinju i koriste.

Usputna organizacija

Kao što sam već spomenula, na jednoj od polica se nalaze i stvari koje su veoma prometne. To znači da češće treba obavljati reorganzaciju nego na dugim mestima. Zbog toga sam iskoristila priliku da brzinski pospremim korpicu sa lekovima i zalihe kozmetike.Mislim da je nerealno očekivati da će neke stvari koje se stalno troše i kupuju ostati zauvek organizovane, tako da mi nije problem da ih povremeno izvadim i pospremim. Ipak, kako mi sada sve stoji u različitim kutijicama i korpicama, vrlo je lako izvaditi ih i prerasporediti u skladu sa trenutnom stuacijom. Želim da vas podsetim na ovu činjenicu kako se ne biste obeshrabrili kada vidite da su neke stvari ponovo ispreturane nakon mesec-dva od raščišćavanja. Nekada je to zaista nemoguće suzbiti, a dobar sistem će vam omogućiti da ih ponovo dovedete u red u roku od pet minuta.

Nabavka na akciji

U drugom postu planiram da vas informišem o promenama koje sam uvela u svoj sistem nabavke u poslednje vreme. Ranije je naš sistem podrazumevao nabavke u Tempu, koje su nažalost bile veoma nerdovne u poslednje vreme.

Ovakva neredovnost dovodi do dva načina da potrošite novac neplanirano: ili ćete morati da kupite namirnice po skupljoj ceni u nekom od lokalnih marketa, ili ćete prosto odustati od svega i kupiti gotovu hranu. Kako ni jedna od ovih opcija nije naročito privlačna, kontra mera našoj povremenoj lenjosti za odlazak u nabavku je kupovina namirnica iz Univerexporta putem interneta. 

Sa druge strane, Tempo često ima zaista sjajne akcije koje ne želim da propustim, naročto sada kada radim na tome da organizujem zalihe raznih potrepština. Iz tog razloga, proučila sam mesečne akcije i napravila spisak kupovine sa kojim ću maksimalno uštedeti uz samo jedan odlazak u Tempo ovog meseca.

Evo šta smo tom prilikom kupili na akciji:


1. Zewa toalet papir 16kom - 2 pakovanja.
   Akcijska cena jednog pakovanja: 489,99 rsd. Trenutna cena u Univeru: 800,99 rsd. 
   Ukupna ušteda: 622 rsd.

2. Tide deterdžent 8kg - 1 pakovanje.
    Akcijska cena jednog pakovanja: 999 rsd. Trenutna cena u Univeru: 1769,99 rsd.
    Ukupna ušteda: 770,99 rsd.

3. Fairy deterdžent za sudove sa mirisom limuna l litar - 2 pakovanja.
   Akcijska cena za oba pakovanja (akcija važi samo ako kupite 2 pakovanja): 269 rsd. Cena u Unveru (takođe za akciju od 2 pakovanja): 347.99 rsd.
   Ukupna ušteda: 78,99 rsd.

4. Schauma sampon 400ml - 1 pakovanje.
  Akcijska cena jednog pakovanja: 199.99 rsd. Trenutna cena u Univeru: 229,99 rsd.
  Ukupna ušteda: 30 rsd.

5. Kafa doncafe moment 200gr - 3 pakovanja.
   Akcijska cena jednog pakovanja: 169 rsd. Trenutna cena u Univeru: 211,99 rsd.
   Ukupna ušteda: 128.99 rsd.

6. Brašno danubius T-400 1kg - 3 pakovanja.
    Akcijska cena jednog pakovanja: 48.99 rsd. Trenutna cena u Univeru: 59,99 rsd. 
    Ukupna ušteda: 33 rsd.

7. Pasta za zube Colgate Propolis 100ml - 2 pakovanja.
    Akcijska cena jednog pakovanja: 84.99 rsd. Trenutna cena u Unveru: 139,99 rsd.
    Ukupna ušteda: 110 rsd.

8. Sapun Ten San 120gr - 2 komada.
    Akcijska cena jednog sapuna: 44 rsd. Trenutna cena u Univeru: 49.99 rsd.
    Ukupna ušteda: 11.98 rsd.

Zbir svih ušteda: 1787.95 rsd.

Ideja ove računce nije da bilo koga odvratim od kupovine u drugim marketima ili da reklamiram Tempo. Kao što sam već rekla, Univerexport i sam ima odlične cene i uslgu. Ideja je da vam skrenem pažnju da ako u svojoj okolini imate mogućnost da kupujete na više mesta, vrlo lako možete uštedeti prateći akcije. Kako većina prodavnica ima mesečne akcije, dovoljno je jednom mesečno obaviti veću kupovinu uz koju možete da uštedite dosta. Ukoliko odete u ovu kupovinu tokom vikenda, moći ćete da iskoristite i pogodnosti vikend akcija.

Naravno, čim sam obavila ovu kupvinu, bila sam presrećna da poređam proizvode na svoju sređenu policu.
A kako se sve ovo dešavalo u danima nakon praznika, u kući smo imali dosta različitih ostataka hrane. Želela sam da ostanem u duhu štednje, ali istina je da ja nisam od onih spretnih domaćica koje lako prekroje ostatke u novo i interesantno jelo. Zbog toga želim da vam se pohvalim jer sam na kraju ipak uspela u tome. Malo sitno isečenog mesa i par kašika prebranca koje su nam ostale, uz nekoliko šaka različitog povrća koje smo imali u kući, lako se preobrazilo u ove ukusne tortilje.Nadam se da ćete biti uz mene u ovom poduhvatu koji se nezvanično zove 'Godina štednje' u našem domu i da ćemo zajedno otkriti mnogo zabavnih i lakih načina da uštedimo.

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...