Skip to main content

Konmari metoda: IV Kategorija - Razno: Dno ormana

U našem stanu postoje dva mala orana, u kojima držimo sve od garderobe, preko posteljine, krevetnine i drugih životnih potrepština koje nemaju drugo mesto. Moja polovina je zauzeta šipkom za stvari koje se kače, i pored toga ima samo jednu policu plus dno ormana gde stoji sva garderoba koja ne visi na vešalicama.

Drugi orman sadrži četiri police. Dve srednje se koriste za Nikolinu odeću, kao i za posteljinu i peškire, dok su preostale dve police jako loše iskorišćene. U ovom postu želim da vam prikažem kako sam to pokušala da promenim.


Dno Nikolinog ormana

Vrh Nikolinog ormana
Kao što vidite, na najvišoj polici vlada relativna organizacija, ali ona nije iskorišćena u potpunsti. Sa druge strane, stvari su vrlo neuredno nabacane na najnižu policu i vrlo često mi je teško da pronađem ono što mi je potrebno. Zato sam se odlučila da ovo bude moj sledeći poduhvat.

Sređivanje

Kao i svako uspešno sređivanje, i ovo je moralo da počne izbacivanjem sadržaja ormana na svetlost dana (odnosno večeri, zato su i slike mnogo lošije).

Krš iz ormana poređan po krevetu

Na ovoj gomili su se našle stvari iz nekoliko kategorija. Najvećim delom, ovde se nalaze rezervni jastuci i pokrivači. Pored njih, tu je i velika količina starih peškira koje upotrebljava čuveni Mića zec. Veliki deo haosa čine i moje pidžame i spavaćice kojima nisam našla mesto u svom ormanu. Tu se takođe nalaze i naši peškiri za plažu i bade mantili. Veliko iznenađenje za mene je bio i pronalazak nekoliko Nikolinih dukseva i džempera za koje nisam znala da ih i dalje poseduje (a nije ni on).

Uz sve to, ovaj prostor služi i kao privremeno mesto za one stvari kojima treba neka prepravka, ali i kao stalna lokacija gomile za peglanje. Takođe sam u periodu od kad primenjujem konmari metodu, ovde trpala stvari od sentimentalnog značaja kako bih ih pregledala na kraju.

Uzimajući sve to u obzir, mislim da je veliko čudo da ovaj deo ormana nije zapao u mnogo gore stanje od zatečenog.

Kateogrizacija

Nakon vađenja iz ormana, usledila je neophodna kateorizacija. Za početak sam razdvojila zimske i letnje pidžame i one prilagođene sezoni stavila u odgovarajuću kutiju, a ostale sklonila sa strane.


Pidžame

Sentimentalne stvari i uspomene su takođe odložene na posebnu gomilu.

Uspomene

Još jedna od interesantnih stvari koje sam našla ovom prilikom su, kao i obično, čarape. Naime, ako mi se nekada desi da nakon pranja veša naiđem na rasparnu čarapu, uvek sam je stavljala na ovu policu dok joj se ne pojavi par. I već nekoliko meseci sam bila ubeđena da imamo četiri polovična para i bila sam spremna da ih ovom prilikom bacim. Međutim, na moje iznenađenje, sva četiri para čarapa su zapravo bila kompletna, i svih osam čarapa se zapravo nalazilo na istoj ovoj polici. Evo i dokaza:

Uparene čarape


Organzacija


Na kraju je postignuta sledeća organizacija:

Leva polovina police je namenjena rezervnim jastucima i pokrivačima.

Pored nje su smešteni peškiri za plažu i bade mantili koji se ređe koriste. Na njih su naslagani peškiri za zeku koji se koriste češće.

Ispred peškira je smeštena kutija sa mojim pidžamama.

U desni ugao je stavljena korpica u koju ću stavljati veš kojem treba peglanje. Nadajmo se da će me njena veličina motivisati da redovno peglam.

U kesi ispred se nalaze stvari kojima treba neka prepravka (uglavnom po koje dugme). I naravno, rasparne čarape, kojih, nadam se, više neće biti.
Vansezonske pidžame i sentimentalne stvari su premeštene na najvišu policu na kojoj je ionako bilo neiskorišćenog prostora. A evo i kompletnog pogleda na ovaj orman sada:

Ceo orman posle

Kako dugo niste imali priliku da bacite pogled na trenutno stanje mog ormana koje se relativno često menja obzirom na izbacivanje nekih stvari, dodavanje novih, nabavku novih kutija itd, evo i jednog svežijeg snimka mog ormana:


Tokom ove akcije bačeno je jako malo stvari, ali ako vam treba malo motivacije, evo i te sličice:


Polako se približavamo kraju ovog procesa i mogu vam reći da jedva čekam da uživam u ostvarenim rezultatima. Veoma sam uzbuđena da saznam da li će ova metoda preživeti test vremena :)

Comments

Popular posts from this blog

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Pakovanje za more

Dragi moji i drage moje, početak ovog posta sam počela da pišem simultano se pakujući. Tog dana sam  imala i druge obaveze, tako da je blog morao da trpi. Nadala sam se da ću da završim sa pisanjem na moru, ali je internet prosto bio preslab za kačenje slika. Dve nedelje kasnije, vraćam se zadatoj temi :)

Bilo kako bilo, ovo je moj prvi pokušaj minimalističkog pakovanja za more, tako da nije zgoreg pogledati da li sam u tome i uspela.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...