Skip to main content

Kako pronaći motivaciju za sređivanje?

Ovo je jedno od osnovnih pitanja koje muči mnoge ljude koji bi želeli da se upuste u avanturu boljeg organizovanja svog života i doma, ali nemaju ideju kako i odakle da počnu. Korak broj 1 je očigledno pronaći motivaciju.

Kada jednom upadnemo u kolotečinu organizovanog haosa koji nazivamo život, obično je lakše zažmuriti na jedno oko na sve ono što nas čini isfrustriranim i nezadovoljnim i nastaviti sa istim obrascima koje smo primenjivali i do sada. Ovo se ne odnosi samo na kućne poslove ili organizacione projekte o kojima pričamo ovde, već i na mnoge druge oblasti života. Svi mi koji znamo da bi trebalo da vežbamo, ili da bi trebalo zdravije da se hranimo ili da bi trebalo da radimo bilo šta što podrazumeva promenu i akciju, često odbijamo da napravimo taj prvi korak.

Polica koju sam nedavno 'pojednostavila'. Svi dodatni
ukrasi se nalaze u kutiji ispod, a ja sam konačno došla na ideju
da rotiram svoje omiljene ukrase. Tako su svi povremeno
prikazani, a polica nikad nije zartpana.

Mislim da je razlog za to u konstantnim neuspesima iz prošlosti. Ma koliko puta da smo pokušali da napravimo neku promenu, stvari su se često vraćale na staro. I sada više nemamo poverenja da će nam se energija uložena u sređivanje u budućnosti vratiti sa kamatom. Hajde da zajedno dokažemo da hoće.

Pronađite motivaciju

Da li ste spremni da napravite prvi korak? Da li želite da mi verujete da ćete uspeti u ovome? Da li imate vere u sebe?

Bilo da su odgovori na ovo pitanje da ili ne, ipak me saslušajte. Želim da zatvorite oči i da zamislite deo vašeg postora koji vas u ovom trenutku najviše nervira. Obavezno zamislite mesto koje je samo vaše i na koje drugi ukućani nemaju uticaja. Dakle, jedno mesto koje je uvek neuredno i sa kojim ne znate šta da radite. Zamislite jedno takvo mesto.

Sad, kada vam se vraća sva frustracija, otvorite oči i duboko udahnite. Zapamtite to osećanje bespomoćnosti. I recite sebi - to su samo stvari. To su stvari koje ja posedujem i koje ni u kom slučaju ne poseduju mene i nemaju moć nad mojim osećanjima. To je vaš delić sveta nad kojim vi imate potpunu jurisdikciju i možete sa njim da radite šta god želite.

Sada ponovo zatvorite oči i zamislite kako bi to isto mesto idealno izgledalo. Kako bi bilo da je pregledno, uredno i čisto. Šta vidite pred sobom? Da li neke stvari treba baciti? Da li ih treba premestiti na drugo mesto? Ili je sve što vam je potrebno baš tu, ali nije lepo poređano i organizovano? Šta bi tačno trebalo uraditi da bi od potpunog haosa došli do savršeno sređenog prostora koji vam pričinjava zadovoljstvo?

Sada kad tačno znate gde se u ovom trenutku nalazite, a gde želite da budete, vreme je da se preduzme akcija.

Pokrenite se

Dakle, već ste došli do momenta u kom znate gde želite da budete i šta treba da uradite da biste to postigli. Ako je u pitanju mali projekat i treba samo da presložite stvari i pobacate viškove za šta vam neće trebati više od pola sata, odmah prestanite da visite na internetu. Isključite ovaj blog istog momenta i uradite nešto lepo za sebe danas.

Ako ste izabrali veći projekat, poput čitavog ormana ili kuhinje ili nečeg sličnog i osećate da će vam trebati puno vremena da kompletirate ovaj zadatak, uzmite papir i olovku i zapišite šta sve treba da uradite. Da li treba da kupite nešto za ovaj projekat? Da li treba da donirate neke stvari nakon što ste završili? Da li vas očekuje temeljno čišćenje ovog prostora?

Razbijte veliki projekat u manje celine i razmislite koliko će vam vremena biti potrebno da izvršite te manje zadatke. Promislite o svom rasporedu ove nedelje, odlučite da li ste spremni da uložite novac u organizere koji su vam potrebni ili imate prijatelja koji vam može pomoći u ovoj akciji. Ukratko - napravite plan rada. I kada dođe vreme koje ste rezervisali za tu aktivnost - prosto je uradite. Možda će vas mrzeti, možda ćete biti umorni ili ćete prosto želeti da otvorite flašu vina i pogledate omiljenu seriju. Samo recite sebi da to može da sačeka i da ćete se častiti za tren oka, čim završite ono što ste sebi obećali.

Uživajte i zapamtite

Ma koliko malu promenu uspete da napravite, ne zaboravite da uživate u njoj. Možda ćete želeti da fotografišete situaciju pre i posle kako biste mogli da vidite rezultate svog rada kada sledeći put izgubite motivaciju. Pokušajte da upijete to osećanje postignuća i kontrole koje u ovom trenutku imate.

Zapamtite kako ste se osećali nakon obavljenog posla. Ono sa čim ja često imam problem je da sredim nešto i da taj osećaj euforije brzo ispari. A važno je znati da ste danas uradili nešto korisno za sebe i svoje ukućane i da ste u bilo kom smislu olakšali i ulepšali sopstveni život. Jer će se ova situacija haosa sigurno ponoviti. Ni jedan sistem nije savršen i naš život i potrebe se vremenom menjaju, što znači da stvari ne ostaju organizovane zauvek. I to je sasvim ok.

Ono što može da bude problem je kada za šest meseci bacite pogled na svoje sređeno mesto i vidite da više nije tako sređeno. Verovatno ćete pomisliti - sav onaj posao se nije isplatio i nema poente da radim sve ispočetka. Mislim da je prosto bitno znati privići se na nove okolnosti i prilagoditi svoja organizaciona rešenja s vremena na vreme. A činjenica je da će svaki put biti za nijansu lakše i da ćete vremenom doći do nivoa kada takve stvari prosto radite u hodu, kao deo svakodnevnih kućnih obaveza.

Jer poenta organizacije nije da imamo orman ili kuhinju ili policu koja može da se okači na pinterest. Poenta je da olakšamo svoj život i rasteretimo svoje vreme od bespotrebnih obaveza, kao i da nađemo onaj balans koji će nam uštedeti više vremena nego što ćemo potrošiti na sređivanje.

Zato vas molim da date sebi šansu da danas nađete motivaciju za neki, makar najmanji projekat, koji će biti vaša motivacija i inspiracija na putu do mnogo jednostavnijeg i lepšeg života.


Nadam se da ćete posetiti moju FB stranicu, na kojoj šerujem svoje omiljene izvore sa interneta i poklanjam stvari na koje naiđem tokom decluttera svog i tuđih domova. Neizmerno vam hvala što posećujete 'Kako je lepo živeti lako'.

Comments

  1. Odlični savjeti koji se zapravo mogu primijeniti na sva područja života. Srećom, nemam problema s motivacijom za pospremanje i organiziranje. :) :)

    ReplyDelete
  2. Blago tebi, ti si srecna zena :D Hvala na komplimentu!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...