Skip to main content

Napravite vlažne maramice za univerzalno čišćenje

Svi znamo šta znači dubinsko i detaljno čišćenje kupatila, kuhinje, prašine... Ali nekada je samo potrebno obaviti svakodnevno briskanje trenutno zaprljanih površina na najlakši i najbezbolniji način. Jedno od brzinskih sredstava za rešavanje ovakvih situacija u mojoj kući su vlažne maramice. Ali kako one baš ne rastu na drvetu, a mogu i da sadrže različite štetne materije, bila sam inspirisana da sama napravim za nijansu 'zelenije' rešenje. I tako smo došli do današnjeg posta - vlažne maramice u domaćoj radinosti.

Jedna od osoba koja me uvek inspiriše da probam nešto ovog tipa je Ketrin, autorka youtube kanala i bloga po imenu 'Do it on a dime'. Ispod možete pogledati šta ona ima da kaže na ovu temu, a ja ću vam kasnije pokazati svoj recept za maramice.Moj recept

Kada se ideja jednom rodila u mojoj glavi, bilo je samo pitanje kratkog istraživanja na internetu, pre nego što sam se bacila na posao. Iskreno, iako verujem Ketrin, znala sam da postoji još verzija ovog recepta i želela sam da pronađem najbolji za sebe.

A evo i za šta sam se odlučila:


Za pripremu maramica sam koristila: 1 čašu obične vode, 1/4 čaše alkoholnog sirćeta, 2-3 kapi etarskog ulja od limunove trave, 5-6 kapi etarskog ulja od lavande, 1 čep alkohola za dezinfekciju i par kapi deterdženta za sudove.


Sve sastojke sam sipala i promešala u bokalu, a zatim sam uzela rolnu papirnih ubrusa i presekla je na pola. Ovo je bio ubedljivo najteži deo posla. Predpostavljam da moj nož nije tako oštar kao što sam mislila.


Presečeni ubrus sam stavila u plastičnu kutiju. Kao što se sa slike vidi, ubrus je viši od dubine kutije, ali to nije problem. Sadržaj bokala sam pažljivo sipala preko papira, u nekoliko navrata kako bi ravnomerno upio. Nakon toga sam samo izvadila središnji deo rolne, od koje se nakvašeni ubrus lako odvojio.


Poklopila sam kutiju i pritisla ubrus kako bi stao unutra. Veoma je lako sabiti nakvašeni papir, tako da možete da koristite kutiju bilo kakvog oblika i veličine za ove potrebe. A onda sam se bacila na brskanje i čišćenje...

Utisci

Prvi utisak mog supruga kada je tog dana došao kući sa posla, bio je da stan lepo miriše. Etarska ulja u malim količinama zaista znaju da zamirišu prostor na prijatan i prirodan način i svakako vam preporučujem da ih dodajete su sredstva za čišćenje koja pravite.

Prašna, prljavština, pa čak i masnoća sa šporeta i pločica se fino skida ovim maramicama i sve je gotovo u rekordnom roku.

Definitivno ću ponovo napraviti ovakve maramice, ali uz dve bitne izmene: vrsta papira i količina alkohola. 
U videu koji možete da vidite iznad, jasno se kaže da je apsolutno neophodno koristiti kvalitetne ubruse. Ja sam, međutim, bila previše uzbuđena da bih čekala da ih kupim i upotrebila sam rolnu koju sam imala od ranije. Takođe sam i veoma neiskusna pa pitanju ubrusa i ne znam koji su najkvalitetniji. Mislim da bi se sa boljim papirom, maramice mnogo sporije trošile nego što je to bio slučaj nakon u ovom prvom pokušaju.

Pored toga mislim i da sam preterala sa količinom alkohola koju sam stavila. Nakon dužeg čišćenja, maramice bi mi isušile kožu na jagodicama prstiju, a stvarno ne želim da nosim rukavice tokom brzinskog čišćenja koje ovde pokušavam da postignem. 

U svakom slučaju, u globalu sam zadovoljna i mislim da ovaj recept ima više prednosti nego mana. U budućnosti ću još raditi na njemu, pa ću podeliti sa vama moguća poboljšanja i ideje za različite površine u kući. 

Do tada, veliki pozdrav za sve. Nadam se da ćete posetiti moju FB stranicu, na kojoj pored raznih linkova i ideja, možete pronaći i mnoge stvari koje su nakon mog i tuđih declutteringa, spremne za poklanjanje.

Comments

  1. I ja sam ovaj recept prije vidjela, ali nikad ga nisam isprobala. Mislim da bi mi te maramice bile najkorisnije u kupaonici. Isuše li se s vremenom ili ostanu vlažne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam imala problems sa isusivanjem maramica, mada ih relativno brzo potrosim. Jedino bih ti preporucila da ne preterujes sa alkoholom jer mi se cini da ostavljaju manje tragova i linija ne plocicama u tom slucaju

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...