Skip to main content

Biblioteka i zašto sam ja 'drug član'

Od malih nogu sam učena da je biblioteka posebno i uzbudljivo mesto u koje treba stupati sa određenom dozom poštovanja. Za mene i moje drugarice to je bilo mesto na koje smo išle zajedno nakon škole. Mesto okupljanja, druženja, rezmenjivanja utisaka, pa čak i poneke svađe (i to oko knjiga, naravno). Draga kumo, znam da čitaš ovo i da se sa setom prisećaš onog što istorija pamti kao 'Veliki konflikt između Sanje i Sofije oko Pet prijatelja'.

Dečija biblioteka u Kragujevcu


Svake godine smo se takmičile koja će ispuniti sva polja u svojoj članskoj karti i pročitati najviše naslova u našoj grupici.

Biti načitan je bilo kul.

A knjige nisu bile tako lako dostupne pa ni povoljne kao danas. I zato smo se okretali biblioteci. A onda su se stvari malo promenile.

3 za 999é

U jednom trenutku sam postala dovoljno 'velika' da počnem da posećujem Beogradski sajam knjiga svake godine. Kako isti pada u vreme mog rođendana, ovo je bila divna prilika da potrošim novac koji dobijem na poklon.

Negde u tom istom periodu, knjige su počele da bivaju sve jeftinije i dostupnije i u mom (a pretpostavljam i u drugim gradovima). I tako nam biblioteke više nisu bile toliko značajne. Ja lično sam započela proces hiper-kupovine knjiga. Iskreno verujem da sam ih kupovala većom brzinom nego što sam mogla da ih pročitam. I tako sam došla u ovu simpatičnu situaciju...


Neke od mojih knjiga pre declutter-a

U trenutku kada sam prvi put počela svoje minimalističko putovanje, što je bilo pre nekoliko godina, odlučila sam da prestanem da kupujem sve knjige osim onih koje su delovi serijala koje sam već započela. I slobodno mogu reći da sam otkrila da mi kupovina knjiga ne nedostaje toliko. U početku je bilo tako puno onih koje sam mogla da pozajmim od prijatelja i porodice a koje ranije nisam stizala da pročitam. Kada se taj izvor malo 'istrošio', moj dragi suprug se dosetio jedne sjajne ideje. I tako je nastao ovaj post na mom prethodnom blogu.


Članska karta


Kada sam ponovo postala član biblioteke i predamnom se ukazalo to ogromno prostranstvo knjiga koje samo čekaju da ih ponesem sa sobom i uživam u njima, javile su mi se sve uspomene iz detinjstva. Osećaj zadovoljstva svaki put kada kročim u tu instituciju, utisak koji ona na mene ostavlja i ogromna radost čitanja... A sve to bez opterećivanja svog doma kupovinom novih stvari. 

I zato kada sledeći put ugledate akciju '3 za 999', pomislite koliko knjiga možete pročitati za 1500 dinara, koliko košta članarina u Beogradu. Verujem da je u drugim mestima i manje. Ili 750 dinara, ukoliko uhvatite popuste koji su vrlo česti. Ili 0 dinara za dobrovoljne davaoce krvi...

Budite član biblioteke. Jer je to kul :)


Toliko dobra izjava da sam zbog nje
 spremna da citiram člana porodice Buš

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...