Skip to main content

Prolećno čišćenje!Proleće je i zvanično počelo i došlo je vreme da počnem da razmišljam koje to zadatke treba da obavim kako bih isterala zimu iz svoje kuce. Prolećno čišćenje je lep povod da čovek napravi jos jedan ekstra korak u brizi o svom domu i upravo to je ono što ja planiram da uradim.

Ukoliko spadate u one uredne ljude kod kojih je sve uvek blistavo i divno, ne očekujem da ćete pronaći nešto novo za sebe u ovom postu. Ali ako ste poput mene i živite životom u kojem ne postižete uvek da obavite sve kućne poslove, mozda vam ova moja lista da poneku ideju. Moj cilj je da obavim sve ove zadatke (barem jednom) u narednom kvartalu i da zaista posvetim proleće ovom poduhvatu. Obaveze su podeljene u nekoliko grupa i mozete ih videti ispod.


Nabaviti sve što će mi biti potrebno


Obezbediti zavidnu količinu sode bikarbone i alkoholnog sirćeta 


Kupiti 'praška' za skidanje prašine i paučine sa nedostupnih mesta

Outsorce-ovati


Pozvati servis za čišćenje kauča i dušeka

Odneti tepihe u perionicu

Predsoblje


Obrisati ulazna vrata (iznutra i spolja)

Očistiti otirač

Declutter-ovati čiviluk i poslati zimske jakne na hemijsko čišćenje

Srediti i spakovati zimsku obuću i očistiti ormarić za cipele

Dnevna soba


Pomeriti nameštaj i očistiti iza i ispod njega

Kuhinja


Očistiti iza i ispod šporeta i frižidera

Otopiti i očistiti zamrzivač

Očistiti sve kuhinjske ormariće (iznutra i spolja)

Obrisati prašinu sa vrha kuhinjskih elemenata (nemam pojma kako ću da dohvatim)

Očistiti prostor između pločica (posebno podnih)

Spavaća soba


Pomeriti krevet i očistiti iza njega

Proći kroz isključivo zimsku odeću i napraviti mini declutter po potrebi

Konačno srediti policu za knjige

Obrisati prašinu sa vrha ormana (takođe nemam pojma kako da dohvatim)

Kupatilo


Uništiti kamenac!

Zameniti sijalicu na ogledalu

Promeniti gumicu na slavini

Očistiti prostor između pločica i sav kamenac sa pločica

Očistiti odvode

Očistiti veš mašinu

Ceo stan


Oribati prozore

Oprati zavese

Očistiti plafonjere

***

Mnogi od ovih zadataka (poput čišćenja prozora) su relativno skoro obavljeni i stvari se nalaze pod kontrolom u tim oblastima. Upravo zbog toga ovo nije poduhvat koji ću pokušati da završim tokom jednog vikenda manijakalnog čišćenja. Umesto toga, ubacivaću po jedan ili dva od ovih zadataka u svoju uobičajenu rutinu kada god osetim da imam više energije nego obično. U vezi sa tim, nadam se da će ove obaveze i same postati deo teiste rutine i da ću ih obavljati mnogo češće nego do sada.

Verovatno ću početi sa onim delovima stana koji me najviše nerviraju, a to je mračni i nepoznati svet koji postoji iza našeg nameštaja i bele tehnike. Dobra vest je da sam nedavno obavila (neočkivano lak) zadatak čišćenja pločica iza i ispod šporeta i da mi to iskustvo daje nadu da će i ostali zadaci biti takvi i da će mi dati isti osećaj postignuća.

U narednom periodu ću verovatno podeliti sa vama svoja iskustva i napredak u ovom pogledu, a ova lista je samo jedna vrsta podsetnika koja je potpuno podložna promenama u zavisnosti od mojih trenutnih želja i mogućnosti!

Do sledećeg javljanja zakazanog za četvrtak, želim vam uspešno i srećno prolećno čišćenje!

Comments

 1. Super podsjetnik! Ja baš jučer prala prozore i brisala prašinu s ormara. Za to dobro dođu mini ljestve... :)

  ReplyDelete
 2. Svaka cast, prava si domacica :)
  Ovako smotane slucajeve ne treba bas pustati da se penju svuda, ali moracu da preduzmem nesto :)

  ReplyDelete
 3. Odlican plan. I ja sam napravila svoj i krenula u akciju.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samo hrabro! Ja za sada imam samo plan :) Malo sam se ulenjila a treba obaviti sve ove stavke...

   Btw, dopada mi se tvoj blog i volim da ga obiđem kada stignem, samo tako nastavi.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...