Skip to main content

Konmari tag - Proslavite svoj konmari uspeh ovim pitanjima!

I ranije sam spominjala simpatičan You Tube kanal pod nazivom 'A Young Mum', kanadske autorke Dženin. Razlozi da je i vi posetite su njen serijal vezan za konmari metodu u kom je obavila obimno pojednostavljenje svog doma, kao i nešto noviji serijal, vezan za organizaciju predmeta koje je odlučila da zadrži.


U jednom od novijih vlogova, Dženin je odgovarila na 21 pitanje o svom konmari iskustvu, a zatim pozvala i svoje gledaoce da urade isto. Ja sam se osetila inspirisanom da podelim svoje odgovore u tekstu koji sledi.

1. Da li si postala drugačija osoba zahvaljujući KonMari metodi? U kom smislu?


Lično ne verujem da nas bilo kakva metoda, tehnika, pa čak ni stručna pomoć u određenoj oblasti življenja može učiniti drugačijom osobom. Mislim da svako od nas nosi u sebi određene delove onoga što jeste ili nije. Ali isto tako verujem da postoje neki načini da unapredimo svoju ličnost radeći na svojim najboljim osobinama.

Konmari me je podsetio na činjenicu koju tako često zaboravljamo, a to je da je ok reći ne svemu onome što nas ne čini srećnima. Uz sprovođenje ove vežbe nad stvarima koje posedujemo, možemo da naučimo da prepoznamo taj osećaj i da blagovremeno odreagujemo na njega u svakodnevnom životu.

2. Šta se najviše promenilo u tvom unutrašnjem svetu?


Stekla sam osećaj kontrole. I to ne onaj 'cotrol freak' nagon za kontrolom svih dešavanja u svojoj fizičkoj okolini. Prosto sam došla do otkrića da ja to mogu. I nekako je postalo potpuno nebitno u kom stanju haosa se nešto nalazi, bio u pitanju fizički prostor ili nešto drugo. Sada znam da sam jednom uspela da uvedem određeni nivo reda prateći jednostavne korake, i svesna sam da to uvek mogu da ponovim.

3. Kako je metoda pomogla tvom samopouzdanju?


Ova metoda i njen prikaz bili su osnovni pokretač ovog bloga. Iako ne mogu da kažem da sam ikada imala ogromne ambicije kada je blogovanje u pitanju, svesna sam da se broj posetilaca ove moje male online oaze polako povećava. To me podseća da je ovakav način života zanimljiv i drugim ljudima, što mi, opet, daje veru da nešto radim kako treba. 

Znajući da je sve to u neku ruku posledica konmari metode, zahvalnost ipak dugujem samo vama sa druge strane ekrana.

4. Kako je konmari metoda unapredila tvoje zdravlje?


Ovo je veoma teško pitanje, na koje niko ne može imati precizan i empirijski odgovor. Kao neko ko veruje u snagu pozitivnih misli i u ideju da osećaj zahvalnosti privlači još razloga da čovek bude zahvalan, sigurna sam da raščišćavanje stvari može mnogo da doprinese ličnoj sreći pojedinca.

U fizičkom smislu pak, mogu da primetim da sam nakon organizovanja stvari, počela da organizujem i druge oblasti. Pritom mislim na bolju primenu planiranja ishrane, kao i na uvođenje joge u svoj život. Kako domaća hrana i fizička aktivnost mogu da imaju samo pozitivna dejstva, i to vidim kao jedan plus koji je verovatno proistekao iz ove priče.

5. Kako je metoda pomogla tvojoj porodici?


Vrlo interesantno pitanje... U bračnom smislu je, moram da kažem, najveću ulogu odigralo sređivanje Nikoinog ormana. Kao što u linkovanom postu možete da pročitate, postojali su određeni trivijalni problemi vezani za njegovu podelu majica, koji su mene potpuno izluđivali. Ti problemi su uz ovo sređivanje, potpuno nestali.

Promenio se i moj odnos prema prihvatanju poklona koje dobijamo od članova porodice. O tome nešto više možete pročitati ovde. Poenta cele priče je da sam konačno prestala da posmatram poklone kao atak na moj minimalistički stil života i da sam konačno prihvatila činjenicu da se radi o znacima pažnje i ljubavi. Zvuči smešmo, ali predstavlja veliki napredak za mene.

6. Kako je metoda pomogla tvojim odnosima sa drugim ljudima?


Činjenica za koju svi redovni posetioci bloga znaju je da sam imala nekoliko divnih prilika da pomognem ljudima oko sebe da pospreme svoje ormane. Za mene je to bilo pravo uživanje i zaista kvalitetno provedeno vreme sa onima koje volim. Mislim da smo imali priliku i da saznamo ponešto jedni o drugima, iz ugla iz kog inače nikada ne bismo.

7. Šta te je najviše iznenadilo u vezi sebe?


Bila sam iznenađena činjenicom koliko dobrih praksi sam ispustila iz svog života i koliko imam mesta za napredak. Isto tako me je pozitivno iznenadila upornost sa kojom sam pristupila radu na ovom blogu. Kao neko ko uspeva da lako izgubi interesovanje za mnogo toga, ponosna sam da kažem da se polako bližim svom stotom postu.

8. Šta te je najviše iznenadilo u vezi samog procesa?


Efikasnost 'sparkle joy' pravila me je istinski oborila sa nogu. Bila sam zatečena kako jedna tako mala promena u načinu razmišljanja može da pojednostavi život. Kako sam imala prilike i da posmatram ljude iz svoje okoline kako primenjuju konmari metodu, videla sam i kako pravilo utiče na njih.

Neverovatno je kako se često uhvatimo za neku stvar i ne znamo da li treba da je pustimo ili ne. Uz postavljanje ovog pravila. odgovori se mogu videti na liicma onih koji ga primenjuju.

9. Na čemu si najzahvalnija u ovom procesu?


Pre nego što sam saznala za ovaj proces, bila sam obeshrabrena. Nakon što sam uložila sate i sate u raščišćavanje i organizovanje, haos je opet pronalazio način da se vrati u moj život. To je bilo stvarno demorališuće. A ja sam polako ostajala bez originalnih izvora i ideja kako da mu stanem na put. 

Ova knjiga je promenila sve. Istinski mogu da kažem da ne očekujem ozbiljan povratak haosa u svoj život.

10. Da li misliš da bi bila ista osoba da nisi prošla kroz ovaj proces?


Iskreno rečeno, mislim. Razlog za to leži u činjenici da sam kroz 'inicijaciju' u ovakav način života prošla još davno. I tada se jesam promenila na bolje.

11. Da li je konmari metoda jedna od najboljih stvari koje si uradila za sebe? Zašto? Zašto nije?


U svojim zaključcima o ovoj metodi sam već imala prilike da pišem u ovom postu. Tada sam se sa žaljenjem osvrnula na činjenicu da metodu nisam primenila dovoljno brzo. Iz tog razloga moram da kažem da promene nisu bile tako dramatične kao što bih želela. Sa druge strane, davnašnja odluka da se okrenem smanjenju broja stvari koje posedujem je sigurno jedna od najboljih stvari koje sam uradila za sebe.

12. Da li preporučuješ ovu metodu prijateljima i porodici? Da li oni učestvuju?


Kratko i jasno - DA! Iako i sama autorka napominje da ne treba nikoga siliti da učestvuje u ovom procesu, uvek sam tu da bilo kome predočim njegove prednosti.

13. Kada pogledaš iza sebe, koje raščišćavanje je imalo najpozitivniji utisak na tebe?


Mislim da se radi o sređivanju delova spavaće sobe i ormarića u predsoblju. Ove dve oblasti su prešle iz zone potpunog haosa i postala uredna i funkcionalna mesta na kojima sam veoma zahvalna.

14. Da li si u ovom trenutku do te mere nezadovoljna nekom oblasti da bi ponovo želela da je raščistiš?


I da i ne. Ne mogu reći da sam bilo čime nezadovoljna jer mislim da sam sve odradila kako treba. Ali prošlo je već nekoliko meseci, tako da sam u svoje prolećno čišćenje uvrstila i ponovni pregled zimske garderobe. Ne očekujem da ću imati revolucionarne promene u svom ormanu, već prosto ne želim da čuvam neke komade čitave godine da bih se kasnije setila da i nisam baš uživala u njima protekle sezone.

15. Da li žališ za nečim što si izbacila?


U poslednje vreme su se javile dve situacije u kojima mi je neko tražio nešto što sam prosledila dalje. U pitanju je jedan začin (koji smo imali dosta dugo, neraspakovan) i koji je iznenada zatrebao mom suprugu, i jedna ešarpa koju nisam koristila nekoliko godina, a koja je pre toga pripadala mojoj mami. Mama je se setila i poželela da je stavi, ali je već bila poklonjena.

Iz druge situacije sam naučila da je možda poželjno pitati prethodne vlasnike da li žele svoju stvar pre nego što je poklonite nekom trećem. Mada se iskreno bojim da takvo pitanje može da uvredi neke ljude, tako da ga treba postaviti sa oprezom.

Prva situacija me nije preterano potresla jer je zamena bila lako dostupna i priuštiva. Osim toga, ni u jednoj situaciji nisam lično zažalila ni za čim.

16. Da li se osećaš lakše? Ako da, u kom smislu? Ako ne, kako se osećaš?


U prvim trenucima sprovođenja metode, osećaj lakoće je zagarantovan. Bez obzira koji je vaš životni stil i koliko stvari posedujete, nemoguće je da ne osetite olakšanje pri sprovođenju konmari procesa.

Nakon nekog vremena, taj prvi utisak ume da izbledi. Umesto toga, javljaju se druga osećanja. Danas mogu sa sigurnošću reći da se osećam odraslo, odgovorno i zrelo. Kao što sam već spomenula, ja sam ta koja ima kontrolu. 

I ne, nisam postala savršeno uredna osoba, ali ako su stvari oko mene danas haosu,  svesna sam da to nije neko magično stanje iz kojeg ne mogu da se izbavim. To je prosto moja odluka da se posvetim nečem drugom ove nedelje. Ali sam istovremeno potpuno svesna da imam na raspolaganju znanje i tehniku da to stanje promenim.

17. Da li se osećaš srećnije nego pre?


Već sam napomenula da verujem u to da osećaj sreće privlači još sreće u naš život. Sama činjenica da svaki dan počinjem i završavam okružena onime što volim, svakako utiče na moje opšte psihičko stanje.

Nivo moje organizovanosti vezan za kućne poslove, brigu o sebi i svojoj okolini se takođe povećao. Uvek se osećam lepo u stvarima koje nosim ili koristim... To su samo neki od malih dodataka sveukupnom osećaju sreće koji osećam.

18. Kojim delom svog doma si najponosnija i zašto?


Bolje pitanje bi bilo kojim nisam :) Zadovoljna sam većinom stvari, a one ostale pokušavam da popravim. Što je, složićete se, napredak.

19.  Da li bi više volela da si imala prostora za sve stvari koje si ranije imala, ili ti je draže što ih sada imaš manje? Drugim rečima, da li bi više volela da imaš prostora za sve, ili dodatni prostor koji si dobila sređivanjem?


Nisam ljubitelj posedovanja puno stvari. To je prosto tako. Hvata me nervoza od ideje velikog prostora i svega što on sa sobom nosi. Smatram da je mnogo lakše održavati količinu stvari koje imamo i da tako najbolje uspevamo da uživamo u njima. Ne vidim poentu u skladištenju nečega što me ne čini srećnom.

20. Koja je najveća lekcija koju si naučila tokom procesa?


Nema nerešivih problema. Za svaku situaciju sa kojom ne umete da se izborite, postoji barem jedna mala Japanka koja će napisati knjigu kako da je rešite :))))


21. Koga ti taguješ?


Poput Dženin kod koje sam naišla na ovaj tag, želim da ga prosledim svima vama. Svako ko ima iskustva sa ovim procesom i želi da ga pretoči u reči, treba to i da uradi. Mislim da ćemo tako pomoći jedni drugima na najbolji mogući način. 

***

Ukoliko niste bloger, a želite da podelite svoje konmari iskustvo, ne ustručavajte se da to učinite u komentarima. Izuzetno me zanima da čujem kakav je utisak ova metoda ostavila na vas i da saznam sve o vašem iskustvu. Šta više, ne oklevajte da mi se javite ako želite da tom istom iskustvu posvetimo više prostora na ovom blogu. Ispričajte mi svoju priču a ja ću je rado objaviti kao guest post, intervju, fotografiju... A do tada, veliki pozdrav & konmari on...

Comments

 1. Konmari mi se zasad jako sviđa. Nisam prvo krenula s odjećom, nego kozmetikom koja je bila moja velika "strast". Imala sam je dovoljno i previše za svoje jedno lice, dosta sam toga čuvala samo zato što sam potrošila novac na to, ali sad kad sam se riješila većine nemam grižnju savjesti. Sad znam da mi za neko vrijeme ne treba apsolutno ništa, samo sam prije koji dan promjenila maskaru jer se stara isušila. I sretna sam :) vrijeme na youtubu ne provodim gledajući beauty vlogerice, nego proučavajući ono što me zaista raduje - put ka minimalizmu i lakom življenju i baš mi je drago da i na ovim područjima ima virtualnih pratitelja takvog života :D
  Zasad pokušavam raščistiti svoje stvari, a nadam se kasnije i da obitelj nagovorim da iskušaju Konmari.
  Lijep pozdrav :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Druga Frecklesface, hvala puno na ovim iskustvu. Ja sam se davno oslobodila viska kozmetike ali je to bio dug i naporan put :) Ali zapravo najvecu ljubav prema svom licu pokazujemo upravo kada radimo kao ti, kupovinom onoga sto nam stvarno prija i izbacivanjem svega sto nije idealno za nas.
   Zelim ti puno uspeha u svim kategorijama i podrsku okoline :)
   Ja sam bas srecna sto trenutno spremam pricu iz oblasti Konmari na delu sa svojom tetkom, koja stvarno ima previse stvari (ali se to vec dovodi u red). Mama je takodje pocela da citala knjigu i bas je shvatila poentu i spremna je da napravi promenu. Nadam se da ce i u tvojoj porodici biti slicno :)

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...