Skip to main content

Napravite sami univerzlno sredstvo za čišćenje

Ukoliko imate problem jer ne znate gde da stavite i kako da platite hiljadu i jedno sredstvo za čišćenje koje se danas reklamira, na pravom ste mestu. Prošlo je već neko vreme od kada sam u većini slučajeva potpuno odbacila sva komercijalna sredstva za čišćenje i okrenula se jednostavnim, prirodnim rešenjima.

Dovoljno je nekoliko pretraga na internetu da shvatite da se gotovo svaki kućni posao može obaviti uz dva stara saveznika svake domaćice: sode bikarbone i sirćeta. A evo i objašnjenja kako sam ja implementirala ove savete u svoju svakodnevicu.Recept za najjednostavnije univerzalno sredstvo za čišćenje


 • pola čaše alkoholnog sirćeta
 • 1.5 čaša obične vode
 • nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande
Sve navedene sastojke pomešajte i sipajte u bocu sa raspršivačem. I koristite svuda!


Gde sve koristim ovo sredstvo?Evo šta sve možete da uradite korišteći ovo sredstvo:

 • brisanje kuhinjskih površina - vrlo lako uklanja bilo kakve lepljive naslage i druge vrste prljavštine
 • brisanje prašine - ukoliko imate puno drvenog nameštaja, dobra ideja je da u ovu mešavinu dodate i nekoliko kapi maslinovog ulja, za dodatnu negu
 • čišćenje kupatila - kao abrazvno sredstvo u kupatilu koristim sodu bikarbonu, dok ova mešavina ima ulogu u uklanjanju kamenca, dezinfekciji i neutralisanju naslaga sode. Priznajem da radi dodatne dezinfekcije u kupatilu koristim i aspsol. 
 • čišćenje prozora i ogledala - poznato je da i proizvođači komercijalnih sredstava za čišćenje često upoređuju kvalitet svog proizvoda sa sirćetom. Ovo sredstvo ne samo da ne zaostaje za njima, već će vam i uštedeti dosta novca.
 • osvežavanje frižidera - pored neophodne dezinfekcije, na ovaj način se neutrališu i neprijatni mirisi iz frižidera
 • sličnom mešavinom možete brisati i podove - u običnu vodu dodajte nekoliko čepova sirćeta i par kapi eteričnog ulja, i podovi će vam biti čisti, osveženi i mirišljavi
 • nakon ribanja sodom bikarbonom, ovo sredstvo odlično uklanja njene tragove - osim u kupatilu, ovo je vrlo praktično i u kuhinji. Već sam pisala o načinu na koji čistim šporet, a slično možete da postupite i sa sudoperom.
Upotreba ovog sredstva se ne preporučuje na mermernim i granitnim površinama, koje može da ošteti. 

Zašto koristim baš ovu kombinaciju?


Već sam napomenula da sirće ima antibakterijska svojstva, kao i da razgrađuje kamenac i druge izvore nečistoće u kući. Za različite vrste čišćenja se preporučuje u različitim razmerama, pa ga ja koristim dosta razblaženo kako bih izbegla neželjene posledice. Po potrebi napravim jaču ili slabiju mešavinu kako bih obavila konkretan posao.

Različiti izvori preporučuju različita ulja koje možete dodati u svoja sredstva za čišćenje, a svako od njih ima neko pozitivno dejstvo. Meni se dopada miris lavande, koja pored toga utiče na uništavanje bakterija i gljivica, što je u svakoj kući veliki plus.

Do sada nisam imala nikakvih neželjenih efekata pri korišćenju ovog sredstva, a sve je uvek bilo lepo očišćeno i blistavo.

Nadam se da i sami primenjujete neki tajni recept za održavanje doma, i da ćete ga podeliti sa nama u komentarima. A ako koistite nešto slično, obavezno mi recite ako sam preskočila neki način za upotrebu. Do sledeće posta, veliki pozdrav od mene!

***

Nadam se da ćete odvojiti malo vremena kako biste me pronašli i na Facebooku. Kao što već verovatno znate, u okviru FB stranice Kako je lepo živeti lakomoguće je dobiti na poklon stvari koje smo ja i moji prijatelji  prestali da koristimo.
Ukoliko poznajete nekoga kome bi takavi pokloni bili od koristi, molim vas da ga uputite na moju adresu. Hvala unapred!

Comments

 1. Soda bikarbona i ocat su zakon! No, primijetila sam da ih koristi mali broj ljudi, barem u mojoj okolini; svi vise vjeruju kupovnim sredstvima. Meni su bolji domaći recepti, jeftiniji su i ne sadrze kojekakve kemikalije. Jedino i s octom treba paziti, ne pretjerivati s kolicinom i provjeriti moze li se koristiti na odredenoj povrsini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Potpuno si u pravu. Meni je to vec preslo u naviku i prosto se iznenadim kad shvatim da vecina ljudi koristi druga sredstva :)

   Delete
 2. A etericno ulje zamaskira miris sirceta ili ne? Ja dragog ne mogu da ubedim da koristi sirce za ciscenje jer njemu smrdi, inace soda bi karbonu i limuntus koristim za sve i svasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pa meni se ne oseca miris. Ne znam da li je do toga sto je razblazeno vodom, ili zbog etericnog ulja. Mozda je i do toga sto je u prskalici pa izlazi mala kolicina. Meni ne smeta, a cisto sirce mi bas smeta, tako da mislim da mozete da probate.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...