Skip to main content

Napravite sami balzam za usne od prirodnih sastojaka

Kako imam običaj da eksperimentišem i pravim sve i svašta za šta otkrijem da se lako i brzo može napraviti kod kuće, odlučila sam se da se okušam i u izradi svog 'labela'. Uz kratko informisanje na internetu, saznala sam da sam postupak nije težak niti komplikovan, kao i da lista sastojaka može biti prilično kratka.

Imajući to u vidu, upustila sam se u ovaj 'projekat', koji ću danas podeliti i sa vama.

Za pripremu svog balzama, koristila sam sledeće sastojke:

- 1 kašičica maslinovog ulja, sa dodatkom nekoliko kapi eteričnog ulja lavande

- 1 kašičica kokosovog ulja

- 1,5 kašičica pčelinjeg voska (usitnjenog)

- ambalaža; ja sam imala gotovo ispražnjeno pakovanje EOS balzama. U ovom konkretnom slučaju sam pokušala da otopim poslednje ostatke potapanjem pakovanja u vrelu vodu, ali to nije bilo naročito uspešno. Na kraju sam se opredelila za ručno uklanjanje delića balzama i pranje toplom vodom.

Postupak izrade je takođe dosta jednostavan, ali zahteva vašu punu pažnju jer ćete raditi sa vrelim uljem i voskom. Obzirom na to, budite jako oprezni.

Ja sam počela izradu tako što sam prvo otopila vosak. Ovo možete uraditi u mikrotalasnoj ili korišćenjem (ili improvizaciojm) posude sa duplim dnom. Mislim da nema potrebe da vam objašnjavam da ne treba (poput mene), koristiti svoju omiljenu posudu, jer ćete je teško očistiti kada se ostaci voska ohlade.

Nakon ovoga, vosak pomešajte sa uljem i po potrebi zagrejte još malo. Ne čekajte predugo da se sastojci ne bi stegli na sobnoj temperaturi, već ih pažljivo prespite u ambalažu.

Ukoliko, kao ja, koristite EOS pakovanje, evo korisnih saveta u vezi ovog konkretnog oblika ambalaže.

Prva stvar koju želite da uradite (i koju vam predlažem da uradite na samom početku, kako biste pakovanje mogli dobro da očistite), jeste da izvadite srednji deo ambalaže. Ovo ćete najlakše postići ako vrlo pažljivo prođete nožem oko tankog žljeba koji je vidljiv na pakovnju.

Zatim pronađite malo ispupčenje koje se nalazi na srednjem delu i pokušajte da razdvojite dva dela nožem. Trebalo bi da se sredina lako odvoji od donjeg dela pakovanja. Nakon pažlivog čišćenja ostataka, možete da vratite ovaj deo nazad.

Što se samog sipanja sadržaja tiče, želećete da ga uspete u gornji deo pakovanja. A kako bi to bilo lakše i čistije, predlažem vam da taj deo stavite u karton od jaja, kako bi bio stabilan tokom sipanja.

Nakon ovoga, potrebno je da zašrafite donji deo na svoje mesto. Ukoliko ste pre toga prepunili gornji deo, jedan procenat sadržaja će verovatno iscureti, ali nemojte da brinete - to je očekivano.

Ostavite gotov proizvod u kartonu od jaja dok se ne ohladi, a kasnije ga prebacite u frižider (ponovo na mesto za jaja, ponovo naopačke).

Sačekajte da se gotov proizvod stegne i proverite da li vam je isti uspeo. Ukoliko ne dobijete željeni oblik, samo pretopite sadržaj i ponovo ga ostavite da se stegne. Ukoliko vam se pak, učini da nemate dovoljno sadržaja, dodajte još malo mase u ambalažu i ostavite balzam da se ponovo stegne.

Kada je gotov, krajnji proizvod bi trebalo da izglada ovako:Tokom upotrebe, imaćete osećaj da su vam usne vrlo negovane i nahranjene, a proizvod će se zadržati na usnama duže vreme. U svakom slučaju, vrlo jednostavan, brz i jeftin projekat kojem vredi dati šansu. Osećaj kada napravite nešto sa svojih 10 prstiju, a to bude korisno i kvalitetno, zaista nema cenu. Pokušajte i sami!

Comments

  1. Super recept, posebno za ovisnike o balzamima. 😀 Ja baš nemam naviku korištenja balzama, dok osjetim da me malo peckaju, naročito zimi, stavim malo kokosovog ulja i to je to. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super savet, kokosovo ulje svakako treba imati u kuci jer je jako korisno i prakticno!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...