Skip to main content

Pokemon GO mania - Eovlucija i teretane

Prva dva teksta na temu igrice Pokemon GO, možete pročitati na sledećim lokacijama:

Uvodni tekst sa našim iskustvima

Detalji o različitim itemima u igrici

U današnjem javljanju, nekoliko reči na temu evoluiranja i jačanja pokemona, uz poneku o borbama u teretani.

Evoluiranje i jačanje pokemona


Kao što sam u prethodnom tekstu spomenula, evolucija pokemona znači da će se jedna vrsta pretvoriti u drugu, moćniju vrstu pokemona. Na primer, Pidgy postaje Pidgeotto, a Pidgeotto postaje Pidgeot.


Da biste ovo postigli, treba da upotrebite određeni broj pidgeycandy-ja. Njih dobijate na tri načina: za svakog uhvaćenog pokemona dobijate 3 candy-ja. Za svakog kog izlegnete iz jajeta dobijate 9 candy-ja (za neke ređe pokemone, dobijate i više od 9 candy-ja). Za svakog pokemona kog ne želite u svojoj kolekciji, i kog transverujete profesoru, dobijate po 1 candy određene vrste. Zatim ove candy-je možete da iskoristite za evoluciju.

U zavisnosti od konkretnog pokemona, biće vam potrebno 12, 25, 50 ili 100 candy-ja date vrste da biste obavili evoluciju. Zato je dobro skupljati upravo one vrste (Pidgey, Caterpie i Weedle), koje zahtevaju samo 12 candy-ja za evoluciju, ukoliko pokušavate da upotrebite Lucky egg, na način koji sam opisala u prethodnom tekstu.

Uvek evoluirajte svoje najjače pokemone (čiji CP je blizak vašem maksimumu). Kada otvorite detalje o određenom pokemonu iz svoje kolekcije, videćete polukružnu liniju iznad njegove slike. Što je zadebljani deo linije duži, odnosno bliži kraju, to znači da je pokemon bliži maksimalnoj snazi koju on može imati, obzirom na vaš trenutni nivo u igrici.

Kako vi budete napredovali, isti pokemon će imati i veći potencijal. Ali ono što želite da uradite jeste da evoliurate i potrošite silne candy-je samo na one pokemone čija linija je blizu maksimuma. 

Još jedan način dobijanja candy-ja koji sam zaboravila da spomenem je i sama evolucija. Za svakog evoluiranog pokemona, dobićete po jedan dodatni candy, tako da uključite i ovaj broj pri računanju maksimalnog broja evoluiranih pokemona jedne vrste. Ili sačuvajte candy-je za sledeći korak - jačanje (power up) vaših pokemona.

Power up opcija, koja se nalazi ispod evolve opcije na stranici vezanoj za svakog pokemona, omogućava vam da postojećem pokemonu date dodatni Combat Power (odnosno CP). 

Ova operacija zahteva dve vrste resursa: candy-je o kojima smo već pričali, ali i stardust. Broj candy-ja koji je neophodan za jačanje pokemona je mnogo manji od onog koji vam je potreban za njegovo evoluiranje (trebaće vam samo 1, 2 ili 3 komada). Ali će vam zato biti potreban i jedan sasvim drugi resurs, odnosno stardust.

I ovo je nešto što možete dobiti na nekoliko načina. Prvi i osnovni je hvatanje pokemona - za svaki ulov dobijate 100 stardust-a.

Drugi način je izleganjem jaja - najveća jaja od 10 km će vam doneti čak 2000 stardust-a po komadu. 

Treći, takođe isplativ način jeste odbrana teretana. Za svaku teretanu u kojoj imate pokemona u trenutku kada pokupite svoj ulov, dobijate 500 stardust-a i 10 novčića za trošenje u prodavnici.

Vremenom količina candy-ja i stardusta potrebnih za jačanje pokemona raste, ali i sami pokemoni koji se pojavljuju na ulici i koje možete da uhvatite postaju jači. To znači da nema potrebe da bacate ove resurse ako ste još uvek početnik. Neke od njih ćete možda morati da upotrebite, (bar ako želite da osvojite koju teretanu), ali idealno je sačekati da pređete dvadeseti nivo kako biste uložili nakupljeni stardust u što jače pokemone.

Ne zaboravite da će potencijalna snaga vaših najjačih zveri rasti sa vašim prelaženjem na sledeći nivo, tako da ćete verovatno želeti ponovo da ojačate svoje najveće favorite.

Osvajanje i čuvanje teretana


Svaku teretanu na koju naiđete, držaće određeni tim. Kada pređete peti nivo u igrici, i vi ćete moći da se upustite u borbu za teretane kao član jednog od tri tima.

To znači da svaka teretana na koju naiđete može da bude prijateljska ili neprijateljska, a samim tim je i vaš način da uđete u nju dosta drugačiji.

Pozabavimo se prvo borbom za osvajanje (protivničke) teretane. U njoj može postojati jedan ili više pokemona, a vi treba da započnete borbu sa njima. Na raspolaganju ćete imati šest pokemona, koje vam predlaže sama igrica. Ukoliko vam se ne dopada njen izbor, možete sami da odaberete zamenu za nekog iz svoje šestorke.

Pravila borbe su dosta kompleksna, i verovatno zaslužuju čitav post, tako da ću ih trenutno navesti u vrlo skraćenom obliku: svaki pokemon ima dva napada. Duži i kraći. Kraći napad koristite tapkanjem po ekranu, i tako se borite protiv protivnika. Duži napad možete da izvedete samo kada je plava linija ispod nivoa vašeg HP-a puna. Ona se puni tokom čitave borbe, a vi je praznite tako što napadate protivnika dužim pritiskom na ekran. Tada se dešava duži i jači napad koji treba da nanese više štete.

Vaš pokemon može da izbegne napad protivničke strane, ukoliko prevlačite prstom levo-desno po ekranu i na taj način pomerate svog izabranika.

Ako teretana ima na primer 3 protivnička pokemona, biće vam potrebno 3 runde da ih sve savladate. A kada se to desi, najslabiji od njih biva izbačen iz teretane. Ali vi ponovo morate da se borite protiv dva preostala pokemona, a nakon što ih ponovo pobedite, morate da se izborite sa najjačim pokemonom još jednom.

Ovo nije generalno pravilo, jer se snaga teretane meri njenim prestižom, a ne samo brojem pokemona, ali ovo možete uzeti kao pojednostavljenu verziju priče.

Iz ovoga je prilično jasno da treba tragati za slabijim teretanama koje nemaju puno pokemona, jer  u protivnom borba može solidno da se oduži.

Kada su u pitanju prijateljske teretane, situacija je nešto drugačija. Pre svega, moguće je da naiđete na dve vrste prijateljskih teretana - one u kojima već postoji slobodno mesto na koje ćete dodati svog pokemona, i one u kojima to nije slučaj.

Nikad, ali nikad, nemojte da zaobiđete neku od onih prvih. Ovo je najjednostavniji i najlakši način da osvojite potencijalne novčiće i stardust, bez ikakvo truda. Sve što je potrebno jeste da dodate svog pokemona. Pokemona dodajete klikom na znak plus u donjem levom uglu ekrana.

Ukoliko ovaj znak nije prisutan na ekranu kada vam se otvori teretana, to znači da u nju ne možete tek tako da dodate svog pokemona. Umesto toga, prvo morate da podignete prestiž date teretane.

Najbrži način da podignete prestiž teretane jeste da pobedite bar jednog (najslabijeg) pokemona koji postoji u njoj, i to uz pomoću svog (još) slabijeg kandidata. Na raspolaganju će vam biti samo jedan pokemon, a ne njih 6 kao u prethodnom slučaju.

Ovo nije uvek lako uraditi, ali je itekako moguće. Sve što je potrebno jeste da nađete idealnog protivkandidata - onog koji po svojim karakteristikama napada protivnika na najbolji mogući način. Tako je vatrene pokemone moguće lako poraziti korišćenjem vodenih, a vodene korišćenjem električnih, i sve tako u krug, po principu papir-kamen-makaze. 

Čim pobedite prvog, najslabiheg protivnika, brzo napustite borbu klikom na ikonicu čoveka koji trči u donjem desnom uglu. Prestiž vaše teretane bi trebalo da se poveća za 600 poena. 

Nakon nekoliko ovakvih borbi, moći ćete da ubacite svog pokemona u datu teretanu i da je time ojačate. Ako ste u mogućnosti, dodajte neku od vrsta koje nisu već prisutne u toj teretani kako biste protivnicima otežali izbor pri potencijalnom osvajanju.

Nakon svakog osvajanja, proverite u prodavnici (shop-u), znak u gornjem desnom uglu. Tu će pisati broj teretana u kojima trenutno imate pokemone, kao i vreme nakon kog možete da pokupite svoju nagradu.

Kako teretane često bivaju srušene, idealno vreme za osvajanje je sat ili dva pre isteka datog vremena. Kada je nagrada spremna (na svakih 21 sat), klikom na ikonicu štita pokupite svoje novčiće i stardust. I ne zaboravite da ih upotrebite na pametan način.

Maksimalan broj teretana za koje ćete dobiti nagradu, iznosi deset. To ne znači da vi ne možete da osvojite više njih, ali to nema mnogo poente. S tim u vezi, odaberite deset kvalitetnih pokemona i radite na njihovom jačanju, kako biste što lakše ostvarili ovaj cilj.

Želim vam puno zabave i uspeha u igranju!!!

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...