Skip to main content

Pokemon GO manija - Itemi u igrici

Prošle nedelje sam započela svoju sagu o ovoj, sve popularnijoj igrici, a tekst na tu temu možete pronaći OVDE.

Tada sam najavila i dodatne savete i uputstva koja nas danas očekuju. S tim u vezi, možemo odmah da pređemo na zadatu temu.

Važni predmeti u igrici


U ovoj igrici, na različite načine možete da osvojite korisne predmete za dalje igranje. Neke od njih ćete dobiti na poke stopovima, dok će neki biti nagrada za pređen nivo. U svakom slučaju, bitno je da znate koji od njih čemu služe i kako da ih iskoristite na optimalan način.

Uzmite u obzir da je prostor za njihovo skladištenje ograničen, i da lako može da se desi da se on prepuni (#knezmihajlova). To znači da ćete neke od njih morati da bacate s vremena na vreme, tako da budite sigurni da to radite na ispravan način.

U ove predmete spadaju: različite vrste poke lopti, različite vrste potion-a (napitaka), revive, lure, insence, inkubatori, raspberry-ji kao i lucky egg, odnosno 'srećno jaje'. Sve ove predmete možete da iskoristite u svoju korist, tako da budite pažljivi kako ih upotrebljavate.

Poke lopte i raspberry

Postoje četiri vrste poke lopti, koje se razlikuju po svom izgledu i snazi. Na samom početku, imaćete samo obične lopte, ali će ova situacija poprilično da se promeni nakon osvajanja novih nivoa. Primera radi, od dvanaestog nivoa pa na dalje, moći ćete da osvojite Great Ball, koje su nešto moćnije od običnih lopti. To znači da su idealne za hvatanje jačih pokemona.

U kratkim crtama, da biste uhvatili pokemona, neophodno je da ga pogodite nekom od lopti. Ali tu nije kraj. Svaki pokemon može da izađe iz lopte kojom ste ga uhvatili i onda morate da ponovite postupak od početka. I ne samo to. Sa svakim novim izlaskom, pokemon se udaljava od vas i sve je teže da ga pogodite.

Nakon nekog vremena, moguće je da pokemon potpuno nestane, a da vi ostanete bez ulova. Da biste to sprečili, želećete da jače pokemone hvatate najjačim loptama koje imate. 

Ukoliko vam ni to ne pođe od ruke, pokušajte da promenite taktiku i gađajte pokemona slabijom loptom. Meni se nekoliko puta desilo da mi se pokemon oslobodi iz Great Ball-a, samo da bi bio uhvaćen u običnu poke loptu.

Ako ni to ne pomogne, ne budite štedljivi sa raspberry-jima (malinama) koje dobijate. Pre nego što pokušate da ulovite neku zverčicu, dajte joj jedan od ovih slatkiša, i verovatnoća da će pokemon ostati uhvaćen će da se poveća. Ako on ipak uspe da pobegne i nakon toga, moraćete da mu date još jednu malinicu pre sledećeg bacanja. Naime, jedna malina važi samo za jedno hvatanje.

Uprkos svemu ovome, uvek postoji verovatnoća da vam pokemon potpuno nestane i da ostanete praznih ruku. To je prosto pravilo igre oko kog ne vredi očajavati.

Potion i Revive


Slično loptama, potion-i dolaze u različitim jačinama u zavisnosti od vašeg nivoa. Njihova svrha je lečenje pokemona nakon borbe u teretani.

Naime, svaki pokemon dolazi sa određenom dozom 'zdravlja', u igrici zvanoj HP. Tokom borbe, ovaj nivo se smanjuje zahvaljujući napadima protivničkog pokemona. Jedini način da se isti obnovi je korišćenjem ovih predmeta. U zavisnosti od jačine, oni mogu pokemonu dati 20, 50 ili 200 HP-a, i na taj način ga osnažiti za dalje borbe.

Kako biste ih koristili na najbolji mogući način, poželjno je da proverite koliko HP-a fali vašem pokemonu. To možete proveriti klikom na njega, gde ćete po otvaranju informacija videti koliko HP-a mu nedostaje ispod njegove slike. Nikako ne želite da protraćite potion od 200 HP-a na pokemona kom fali samo 20 HP-a do pune snage.

Sličan predmet je i revive, koji se koristi kada pokemon potpuno ostane bez HP-a, i kada mu je potreban kompletni 'reset'. Revive tada koristite kako biste ga vratili u život, a ovaj sastojak bi trebalo da podigne njegov ukupan nivo HP-a na polovinu. 

U celoj igrici, potreba za Revive-om je ubedljivo najmanja. U vezi sa tim, ovo je sastojak kog želite da se otarasite kada vam ponestane mesta za druge, korisnije stvari. Možete da ga bacite ulaskom u items, pronalaženjem Revive-a i klikom na kantu za smeće. Biće vam ponuđen novi prozor u kom možete da izaberete tačan broj predmeta te vrste koje želite da bacite.

Kako potion-i nisu tako beskorisni u svakodnevnoj igri, ako želite da smanjite njihov broj, moj predlog vam je da istrošite one najslabije i da tako oslobodite dodatno mesto u torbi. U prevodu: ako je vašem pokemonu potrebno lečenje, a vi ste tanki sa prostorom, upotrebite 10 potion-a od 20 umesto jednog od 200.

Lure module i insence


Ono što ova dva predmeta imaju zajedničko jeste njhova moć da privuku veći broj pokemona ka vama. Dakle, ako želite da sebi olakšate i ubrzate hvatanje, želećete da upotrebite nešto od ovoga.

U svakom drugom pogledu, oni se razlikuju. Tako je insence moguće upaliti bilo gde, i pokemoni će vam doći sami. Ako se krećete, pojavljivaće se po jedan na svakih 200 metara, a ako stojite u mestu, dobićete po jednog na svakih 5 minuta. Prema ovoj računici, vrlo je jasno da je mnogo bolje koristiti insence kada ste u pokretu.

Još jedna osobina insence-a je da važi samo za osobu koja ga je upalila. Dakle, sa ovim predmetom nema 'grebanja.'

Lure module, sa druge strane, ne možete da uključite osim ako se nalazite na poke stopu. On vam takođe donosi novog pokemona na svakih nekoliko minuta, ali za to vreme ne treba da se krećete. Takođe važi da od njega koristi imaju svi koji se tu zateknu, tako da uvek možete da ga podelite sa prijateljem.

Na prometnijim mestima, kao što su Knez Mihajlova ili Kalemegdan u Beogradu, gotovo sigurno ćete da naiđete na lure koji je neko drugi upalio, tako da bez problema možete da imate koristi i od potpunih neznanaca. Dovoljno je da stanete blizu poke stopa na kom je uključen lure i da čekate svoje pokemone.

I lure i insence traju pola sata, nakon čega prestaje njihovo dejstvo. Još jedna osobina koja važi za oba, jeste da ne treba gajiti velika očekivanja kada su u pitanju pokemoni koje ćete da izmamite na ovaj način. Iako će oni neosporno da se pojave, verovatno neće biti ni retki ni neobični. Dobićete one koji se inače pojavljuju na tom prostoru u velikom broju.

S tim u vezi, iako uvek treba da iskoristite ove predmete, oni nemaju veliku realnu vrednost u igrici.

Inkubatori


Već sam pisala o tome da u Pokemon GO postoje dve vrste inkubatora - jedan iz kog možete da izlegnete neograničen broj jaja, i ostali koji izležu samo po tri jajeta.

Spomenuta jaja povremeno dobijate tokom posete poke stopovima, i u jednom trenutku možete da ih imate maksimalno devet. Ukoliko ih ubacite u inkubator i zatim predjete određeni broj kilometara (2, 5 ili 10, u zavsinosti od jajeta), iz njih se izleže novi pokemon.

Iako nije retka pojava da se iz jajeta izlegne nešto obično i dosadno, često se dešava da upravo na ovaj način osvojite neku retku zverčicu. I ne samo to, već vam isti pokemon izlegnut iz jajeta donosi mnogo više candy-ja svoje vrste u odnosu na onog kog ulovite na ulici. Što vam omogućava njegovo dalje jačanje i evoluiranje u kraćem roku.

Iz tog razloga, inkubatori su prvi izbor mnogih igrača kada je u pitanju nivo korisnosti različitih predmeta u igrici. I mnogi preporučuju da upravo njih kupujete ukoliko imate novčića koji se koriste u prodavnici Pokemon GO-a.

Iako će vas često razočarati, često će i nagraditi vaše pešačenje nekim interesantnim bićem.


Lucky egg


Lucky egg je veoma redak predmet u igrici koji ćete (besplatno) dobiti samo nekoliko puta u toku igranja. I zato je važno da znate čemu služi i na koji način možete najbolje da ga iskoristite.

Njegovim aktiviranjem dobijate mogućnost da udvostručite svoj XP (experience) u igrici i da brže pređete nivo. Ali samo u trajanju od trideset minuta. Nakon toga prestaje njegovo dejstvo i vaš XP nastavlja da raste uobičajenim tempom.

Ovo znači da tokom ovih pola sata treba da radite ono što inače donosi najviše XP-a. A to je hvatanje novih vrsta pokemona i evolucija postojećih. Obe ove radnje vam inače donose 500 XP-a, a u toku trajanja Lucky egga, ovo se povećava na 1000.

Kako ne možete da predvidite kada će vam se ukazati novi pokemon, najbolje je ovih pola sata iskoristiti za masovnu evoluciju velikog broja pokemona. Tokom evolucije, svi pokemoni se pretvaraju u neku drugu vrstu, koju vi možda još uvek nemate. To vam donosi dodatnh 500, odnosno u ovom slučaju, 1000 XP-a. A kako je za jednu evoluciju potrebno bar 20ak sekundi, nemojte ovo pokušavati dok ne skupite 60 pokemona koje želite i možete da evoluirate.

Ovo je apsolutno najbolji i najbrži način za napredovanje u igrici, tako da budite veoma strpljivi i sačekajte da dodjete do ove brojke. Ako nemate ovaj predmet pri ruci, možete da ga kupite za 80 novčića, što je odlična investicija, ako uzmemo u obzir da jedan inkubator košta 150.

Sledećeg četvrtka, očakujte detalje o evoluciji i borbi u teretanama, a do tada, veliki pozdrav!

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...