Skip to main content

Dugoročno postavljanje ciljeva (i kratkoročno planiranje)

O uticaju postavljenih ciljeva na životni uspeh, već je rečeno maltene sve. I to od strane mnogo većih stručnjaka od mene. Ja sam zapravo uvek bila poprilično loša u ovoj aktivnosti. Ali kako u trenutnom planu imam jedan jako velik i uzbudljiv cilj, odlučila sam da dam ovoj taktici šansu.

Pratila sam korake koje predlaže moja draga Petra u svom postu 'Kako pravilno postaviti ciljeve' i došla do kakvog-takvog plana. Došlo je vreme da te planove podelim sa vama.

Prvi korak -Postavljanje velikih ciljeva


U glavi već neko vreme držim velike ciljeve koje imam za različite oblasti života. U njihovom ostvarivanju imam manje ili više uspeha, u zavisnosti od toga koliko sam im zapravo posvećena i koliko sam ambiciozna u toj sferi. Iz tog razloga sam shvatila da bi sve ove planove trebalo staviti na papir, a kako lista ne bi bila preduga i previše strašna za prvi pokušaj, odlučila sam se da navedem samo nekoliko ciljeva.

Pa da počnemo...Iako su ciljevi delovali poprilično čitljivo na fotografiji tokom slikanja, to očigledno više nije slučaj. Da bih vam ipak dočarala šta planiram, prepričaću vam napisano.

Ciljevi se odnose na kraj tekuće i celu sledeću godinu i za sada podrazumevaju dve (po svemu različite) kategorije. 

Prvi i drugi cilj su vezani za finansije, dok je treći cilj vezan za ovaj blog. 

Prvi cilj, opisan na slici iznad, odnosi se na kupovinu stana. Rok za ostvarenje ovog plana je mart 2017. Kako smo stan koji želimo već izabrali, preostao je da se reši finansijski momenat.

To u našem slučaju podrazumeva dve stvari: štednju i stambeni kredit.

Po pitanju štednje, odredila sam cifru koju želim da uštedim do određenog datuma, a zatim sam je podelila u ravnomerne iznose koje ću da izdvajam svakog meseca. Pod tim podrazumevam prebacivanje na štedni račun u banci - što manje fizičkog kontakta sa novcem, to bolje. Ako se budem pridržavala ovog režima, ne bi trebalo da bude problema sa ostvarivanjem glavnog finansijskog cilja za ovaj period. Iskreno se nadam da ću biti i bolja od ovoga, ali ne bih da počnem sa nerealnim ciljevima.

Odredila sam jedan dan u mesecu kada ću da analiziram postignute rezultate i eventualno revidiram mesečnu cifru (koja sme da se kreće isključivo na gore).

Drugi deo cilja se odnosi na pronalazak najpovoljnijeg stambenog kredita. Ovo pitanje nećemo rešavati pre januara, kako ne bismo morali da se selimo na zimu. U međuvremenu pratimo ponude, a konkretno obilaženje banaka ćemo obaviti u januaru.

To bi bilo to što se tiče mog daleko najvećeg cilja u ovom periodu.

Nakon njega, slede još jedan veliki, ali i jedan skroman cilj koji su se našli na sledećim stranicama.Kao što rekoh, kunem se da je ovo delovalo čitljivo u toku fotografisanja. Ali šta je, tu je. Moraćete da verujete ovim otkucanima planovima, umesto onima napisanim ručno.

Moj drugi cilj, je direktno vezan za prethodni i odnosi se na opremanje budućeg stana. Rok za privođenje ovog projekta kraju je jun 2017. Bar kada je dotična godina u pitanju. 

Ovaj cilj u sebi podrazumeva planiranje, nabavku, instalaciju, selidbu, ali  otplatu nameštaja. Sa planiranjem, naravno, mogu da počnem odmah, ali će ostale tačke morati da sačekaju ostvarenje cilja broj jedan.

Ono što mi je jako važno jeste da se u ovom poduhvatu ne zaletimo preterano i da ne kupujemo previše stvari koje ne možemo da priuštimo, odnosno otplatimo u razumnom roku. Radije bih gradila prostor polako i na stabilnim finansijskim osnovama. Iz tog razloga ne planiram da kupim bilo šta u 2017-oj što u toj godini neću moći i da otplatim.

Kao što vidite, prva dva cilja su vrlo uzbudljiva na duže staze, ali sa sobom ne nose mnogo toga što trenutno mogu da vidim i da pratim. To me je malo rastužilo jer sam želela da imam i neki cilj na kom ću moći da radim na mesečnom, ili nedeljnom nivou.

Zbog toga sam odabrala da se posvetim unapređenju bloga, jer mi to deluje kao nešto što mogu da uradim u malim koracima, čije akumuliranje može da dovede do ozbiljnog pomaka. Da bih u tome uspela, zadala sam sebi cilj da do kraja godine analiziram postojeće stanje. To planiram da uradim tako što ću do kraja godine da pročitam i eventualno korigujem neke od ranijih tekstova, a možda ću i da pokušam da poboljšam kvalitet nekih od postojećih fotografija. 

To ne znači da će bilo šta staro da bude drastično promenjeno, ali će možda da bude malo 'doterano'. A ja ću istovremeno da steknemo bolji utisak o nekim starijim tekstovima, a imaću i priliku da vidim koji su to postovi koji su bili najčitaniji i najinteresantniji. Nadam se da ću iz toga nešto da naučim.

Još jedna stvar koju bih želela da postignem je i veća prisutnost na Pinterest-u. Za sada bih se zadovoljila samo time da pinujem sve sopstvene postove, pa makar oni ne bili idealno organizovani i obeleženi kul hash tagovima. O tom, potom.

Za početak, dovoljno je da sve pročitam i pinujem.

Mesečni ciljevi - Novembar


U već pomenutom postu, Petra nas ohrabruje da razbijemo konkretan cilj na manje korake koje možemo da ostvarimo u razumnom vremenskom roku. 

Ja sam, za početak, odlučila da navedem ono što treba da obavim u toku meseca pred nama.


Prva stvar na spisku je odvajanje predviđene sume novca, kao što je i očekivano.

Druga je kreiranje, odnosno dopuna Pinterest board-a sa idejama vezanim za opremanje stana. Board sam zapravo već napravila, ali imam nekoliko ideja koje bih htela da pretražim i sačuvam.

Po pitanju bloga, želela bih da revidiram bar prvih 20 postova, kao i da sredim one koji su već na Pinterestu. Ukoliko uspem poneki i da dodam, to će biti odlično, ali nije neophodno.

Ovo je moj prvi pokušaj, tako da stvarno nije mnogo ambiciozan, i sve stvari sa ovog spiska bih verovatno svakako obavila, sa ili bez planiranja. Precrtavanje ostvarenih planova je ipak vrlo dobro za motivaciju, tako da ću se držati ovog spiska.

Kratkoročno planiranje - Nedelja za nama


Za sve zainteresovane, evo i mog kratkoročnog, nedeljnog plana. On obično ne sadrži detalje i u njemu navodim samo najbitnije događaje, odnosno planove.

Za ovo postoji logično objašnjenje. Sa jedne strane, ne koristim ga za beleženje poslovnih obaveza, tako da veći deo dana ne upisujem ovde. Sa druge stran. moje slobodno vreme je najčešće posvećeno odmoru, druženju ili kućnim poslovima što je sve vrlo fleksibilno i ne podleže detalnjom planiranju.Osim toga sam počela i pažljivije planiranje nedeljnog menija. Dugogodišnja mi je želja da kreiram dugoročni meni koji ću moći da koristim godinama, i zahvaljujući kome ću moći da potpuno prestanem da mislim šta ću i kada da jedem.

Već sam pokušavala da napravim tromesečni predlog ishrane, koji se poštuje sa manjim ili većim prekidima. Sada sam se naoštrila da pokušam da ga poštujem koliko god je to moguće i da beležim kako sam u tome uspela.

Zato sam u planeru ispisala sve planirane ručkove i večere, a svaki put kada nešto planirano zaista spremimo i pojedemo, ja to štikliram roze flomasterom. Mislim da će mi to omogućiti mnogo bolji uvid u to šta i kako zaista jedemo, kao i šta je pravi, realističan plan ishrane za nas.


A ako vas zanima koji planer sam koristila da bih sve ovo zabeležila, u pitanju je twister planner iz kreativne radionice Uređenog Haosa

Ovaj planer sam dobila kada sam naručila njihov blog planer, koji je mnogo uzbudljiviji i ima bezbroj interesantnih rubrika. Nadam se da ću i njemu da posvetim više pažnje u budućnosti, mada ni do sada nije bio baš zapostavljen. Ovo je još jedan od razloga zašto se twister planer slabo koristi - sve vezano za blog beležim na drugom mestu.

Ono što je savršena odlika oba planera jeste to što nisu datumirani, tako da im moje pauze ne umanjuju upotrebnu vrednost. Ni jedna strana neće ostati neispisana, pa makar mi trajali do 2026-e :)


Od mene tople preporuke za ove proizvode, a do sledećeg posta, želim vam uspešno planiranje. Ne zaboravite da mi se javite i na Facebook-u, a sada me možete zapratiti i na Pinterest-u. Nadam se da ću ostvariti svoje planove i da ćete imati šta i da vidite tamo :D

P.S. Srećan Sveti Luka svima koji danas slave!

Comments

  1. Sretno s ostvarenjem ciljeva! 😊 Baš me zanimaju ove dopune Pinterestu s idejama za opremanje stana! ☺ I ova stranica s planerima mi je odlična.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Videcemo kako ce to da ide, za sada nema noviteta. Svraticu ja kod tebe po ideje :D

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...