Skip to main content

Zašto se trudim da potrošim svoju šminku?

Od kako sam počela da se bavim declutterom svoje make-up kolekcije (više o tome OVDE i OVDE), nakon čega sam pristupila i svom prvom pan projektu, na internetu sam našla puno ideja i saveta kako da se na zabavan i kreativan način podsetite starih favorita, ali i da potrošite prevelike zalihe šminke.

Iako broj i vrsta proizvoda koje žene koriste varira od jedinke do jedinke, surova je realnost da većina nas poseduje više šminke nego što može da potroši. U razumnom roku. Pre nego što se proizvod pokvari.

I mada sva šminka nije jeftina, svi mi često impulsivno kupimo i neke jeftinije proizvode, tako da se postvavlja pitanje: zašto se uopšte trudim da potrošim šminku ako relativno povoljno mogu da je zamenim kada joj istekne rok trajanja?

Zašto treba da se trudim da potošim šminku?


Ne volim da budem melodramatična, ali ova tema uopšte nije tako jednostavna kao što na prvi pogled izgleda. Ukoliko krenete da gledate neke od youtube videa na ovu temu, i počnete da pratite devojke kojima je najveći problem da li će uspeti da potroše ruž do određenog datuma, verovatno ćete da pomislite Kakvi first world problemi. Možda ćete sa prezirom prebaciti na sledeći video, recimo neki make-up tutorial koji će vas ubediti da vam je zapravo potrebno više šminke nego što je posedujete.

Ali ovi problemi zaista nisu toliko first, koliko third world problemi. I mada devojke koje se ubijaju da potroše poslednje zrnce nekog proizvoda, to verovatno rade zbog sebe, a ne zbog dece u Indiji, ja vas pozivam da se edukujete o načinu na koji se proizvode minerali pristupni u većini šminke koju koristimo. Više o tome pročitajte na ovom linku.

Ono što svi treba da znamo jeste da oko 60% sporne mice dolazi iz Indije, gde u rudnicima rade deca starosti od tri godine pa na više.I mada bi ovaj problem bilo bolje rešavati prebacujući odgovornost na kozmetičke kompanije i očekujući od njih da nam obezbede proizvode koji ne uključuje rad dece robova, oni priznaju da ne mogu to da nam garantuju. 

Mnoge velike kompanije su već pokušale da reše ovaj problem, ali u tome nisu uspele. Dobavljački kanali su previše komplikovani i netransparentni da bi ovo bilo moguće.

Moje rešenje možda i nije neko rešenje, ali se nadam da je u pitanju jedan pozitivan prvi korak.

Moja odluka, u kojoj ću, nadam se uspeti, glasi ovako:

Neću kupovati šminku koja mi nije potrebna.
Pokušaću da potrošim proizvode koje kupim do kraja.
Proslediću proizvode koji mi ne odgovaraju nekome ko ih želi.

A vi?

Comments

 1. Na prvi pogled jednostavna, ali zapravo vrlo komplicirana tema o kojoj se malo govori i o kojoj, priznajem, ni sama ne znam puno. 😕 Šminku baš i ne koristim previše, o tome sam pisala na blogu pa se češće dogodi da proizvod moram baciti jer mu je prošao rok trajanja, a još ga nisam potrošila. I da, iako naše racionalno korištenje šminke nije rješenje problema, ipak je mali korak naprijed. Nadam se da ćeš odluku uspjeti provesti u djelo!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ti si super sto se toga tice, svedena kolekcija a opet imas sve sto ti treba.
   Odlucila sam da pokusam da istrosim sto vise proizvoda i da kupujem samo one za koje verujem da su cruelty free.
   Inace mislim da je bitno pricati o tome zasto je bitno razmisliti pre nego sto nesto kupimo jer se vecina stvari proizvodi neeticki pa je smanjivanje shoppinga jedan od nacina da se borimo protiv toga.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...