Skip to main content

One in one out pravilom do savršene garderobe

U nekoliko navrata sam pisala o različitim šoping navikama i o tome kako kupovati pametno. Jednom prilikom sam čak napravila i grafički prikaz svog pravilnika i podelila ga ovde. Istovremeno sam dosta govorila i o one in one out pravilu i o tome kako ga ja koristim u konkretnim situacijama.Mađutim, jedan video koji sam nedavno pogledala me je naveo da preispitam neke svoje stavove i odluke. Mislim da mi je čak omogućio veću slobodu kada je kupovina u pitanju, a sve to bez ugrožavanja mojih minimalističkih težnji. Sam video (by Alison Anderson) možete da pronađete OVDE, a moja razmišljanja na ovu temu, pročitajte u nastavku teksta.U videu, Alison govori o ostajanju na pravom putu, nakon što je obavila inicijalni, veliki declutter svojih stvari. Pominje nekoliko bitnih ideja, i ja vam toplo preporučujem da poslušate sve što ona ima da kaže. Ali ono što je mene najviše privuklo jeste način na koji govori o one in, one out pravilu.

Za slučaj da ne znate, živeti na ovaj način znači da svaki put kada donesete nešto novo u svoj dom, treba da izbacite nešto staro. Na taj način ne povećavate nivo haosa i uspešno održavate jednom uspostavljeni red.

Ja mislim da je to odličan sistem koji i sama pokušavam da pratim. U velikoj meri uspevam u tome, ali ne mogu da kažem da sam stoprocentno zadovoljna načinom na koji ja sprovodim ovu metodu.

To me je navelo da se zamislim i da proanaliziram svoje navike kada je u pitanju donošenje novih i izbacivanje starih stvari iz stana. Došla sam do otkrića da u mom slučaju postoje dve moguće situacije.

Srećni one in one out scenario


Uzmimo za primer ovu situaciju iz proleća ove godine. Tada sam iznosila jedne farmerke i jedne cipele do krajnjih granica, te sam odlučila da ih zamenim novim komadima. Sve je bilo vrlo jasno. Neke stvari mi nisu više odgovarale, ali su mi i dalje bile potrebne pa sam kupila nove koje su došle na njihovo mesto.

Najbitniji momenat u ovoj priči jeste da je potreba za kupovinom nove stvari potekla od stare stvari. Tačnije, prvo sam uništila staru stvar, što je izazvalo potrebu za nečim novim. Ta potreba je postala vrlo vidljiva jer se u ovoj situaciji radi o cipelama i farmerkama, kojih ja lično nemam puno.

A šta bi se desilo da se, na primer, radilo o džemperima. Kojih recimo imam šest. Ako bi jedan od njih postao nenosiv, situacija ne bi bila strašna. Iako meni možda odgovara da funkcionišem sa šest džempera, podjednako lako mogu da funkcionišem i sa njih pet. Nikakva 'muka' me ne tera da odmah odem u prodavnicu i pronađem nešto bolje za sebe.

Negativan scenario: Masovni declutter i masovni šoping


Situacija koja se obično desi sa mojim džemperima jeste ta da jedan po jedan oni prestanu da budu nešto što ja želim da nosim, ali ih zadržavam u ormanu 'do kraja sezone, da se nadju'. Sezona se završava i počinje leto. Ja radim brzinski declutter i izbacujem sve te nevoljene džempere. Kolekcija se prepolovila - nije li to super - ne moram da čuvam gomilu džempera van sezone. 

Dolazi jesen. Shvatam da situacija nije ista kao sa farmerkama. Moram da kupim bar tri džempera ovog meseca. Mrzim šoping i želim da to obavim u jednoj radnji. Budžet mi nije neograničen jer ga raspoređujem na tri stvari u istom mesecu. Pravim kompromis. 

Za najviše dve godine, ovaj proces se ponavlja.

Šta bih mogla da uradim da ovo bolje funkcioniše? 


Pre neki dan sam šetala gradom i u izlogu ugledala odličnu bluzu. Prvo što sam pomislila je da imam dovoljno takvih stvari i da mi ona zaista nije potrebna, a nije ni na mojoj šoping listi. Sve su to odlični razlozi da čovek prođe dalje, što sam ja i učinila. I ako imate previše stvari, svakako vas ohrabrujem da i vi postupite tako.

Međutim, kada sam došla kući, shvatila sam da ja u stvari imam samo dve slične bluze, od kojih mi se ni jedna zapravo ne dopada. Najveći razlog zašto ih nisam declutterovala je verovatno taj što nemam ništa bolje. Uz to mi nije potreban veći broj ovakvih stvari, što je razlog zašto ne kupujem ništa novo. Moja kateorija 'bluze' je popunjena.

Ali da sam se zapitala, imam li nešto lošje u svom ormanu, što bih bila voljna da izbacim kako bih ubacila ovu bluzu, odgovor bi bio DA. I moja garderoba bi sada bila u malo boljem stanju nego ranije. A ako bih nastavila ovaj proces u godinama koje slede, nakon nekog vremena, svi komadi u mom ormanu bi bili savršeni i bilo bi mi sve teže da pronađem nešto bolje od onoga što već imam!

Upravo je ovo cilj svih nas koji težimo jednostavnijem, ali istovremeno i boljem životu i odnosu prema stvarima. Savršena, potpuno spontano napravljena kolekcija koju ne bih menjala ni za šta što mogu da pronađem i priuštim. Nije li to divno? 

Jedine stvari koje bih ikada morala da zamenim su one iz srećnog scenarija, a to mi već ide prilično dobro.

Zaključak


Ostaje mi samo jedno, a to je da se potrudim da zapamtim ovo mini otkrovenje sledeći put kada budem razgledala izloge. Ako ugledam nešto toliko lepo da sam spremna da se odreknem nečega što već imam, sigurno ću to i da kupim. A ako ne mogu da pronađem nista bolje od stvari koje su već u mom vlasništvu, to znači da treba da budem srećna i zadovoljna onim što imam :)

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...