Skip to main content

Decembar je - pripremite se za praznike

Ko bi rekao da smo već ovako fino zakoračili u praznični mesec? Mesec darivanja, slavlja, okupljanja... Mesec mnogih finih obaveza. Ali ipak, obaveza.

Kako bi vam ove godine bilo što lakše da ih pregrmimo, kao i da pritom uživamo, red je da se podsetimo naše pretpraznične to do liste i da vidimo šta i kako možemo lako da skinemo sa nje.
1. Kreiranje budžeta


Bez obzira na to kakve planove imate, praznični budžet je jedna od onih stvari koje su nam svima potrebne. Bilo da planirate kupovinu poklona, novih dekoracija ili nove toalete za najluđu noć, ne dozvolite sebi nepotrebne impulsivne kupovine u ovom periodu.

Ne zaboravite da uključite prazničnu trpezu kao i cenu samog dočeka u svoj plan, a za više detalja, pročitajte prošlogodišnji post:

Praznični serijal - Budžet

Ideja: Jedan od načina da rasteretite budžet je (logično) da potrošite manje novca na poklone. Savršne ideje kako to da uradite, potražite u OVOM postu sa bloga The Busy Budgeter.
Nešto slično možete da vidite i u Petrinom prošlogodišnjem postu o DIY darovima.

2. Kupovina 


Tek nakon određenog budžeta, možete da počnete da razmišljate o kupovini. Moj predlog je da pokušate da dobro isplanirate šta sve želite da kupite pre nego što krenete u ovu avanturu, kao i da grupišete one stvari koje možete da kupite prilikom jednog obilaska prodavnica.

Imajte na umu sve poklone koje želite da kupite, kao i sve detalje koji su vam potrebni za svečanu toaletu. Isplanirajte i sve one dekorativne sitnice koje su vam neophodne i uputite se na neko od mesta gde možete da nađete bar nekoliko stvari koje su vam potrebne.

Nemojte da dovedete sebe u situaciju da kupujete poklone u poslednjem trenutku, po najvećoj gužvi. Sve što još uvek niste nabavili, pokušajte da nabavite što pre!

A ukoliko želite da pojednostavite svoje poklanjanje, pročitajte moj (nešto duži) osvrt na ovu temu:


3. Veliko spremanje


Mnogi od nas u ovo doba godine imaju povećan broj gostiju i dešavanja u svom domu. Ovo obično podrazumeva dodatne obaveze poput pranja velikog broja sudova, menjanja i pranja silnih posteljina kao i beskonačnog kuvanja.

I mada se ove obaveze obično obavljaju s ljubavlju, svi ćemo se složiti da umeju da oduzmu puno vremena i energije. Zato u ovom periodu, pre početka glavnih događanja, postavite čvrste temelje tako što ćete pospremiti ono što možete unapred. Ako uspete da obavite najveće poslove do kraja ove nedelje - ostaje vam samo rutinsko održavanje.

Više saveta i ideja kako da sve ovo bezbolno sprovedete u delo, potražite u sledećem tekstu:


Za dodatnu inspiraciju, možete da proučite i listu koju sam sastavila proletos,

4. Dekorisanje


U idealnom svetu, uspeli ste da pospremite čitav svoj prostor pre nego što ste stigli do ovog koraka. Budimo realni, malo paučine može da pokvari i najlepše dekorisano drvce, a biće je neuporedivo teže obrisati ako pritom pazite da ne pokvarite neki od ukrasa.

Bilo kako bilo, kada osetite da ste spremni, bacite se na posao. I dajte sve od sebe da uživate u ovom zadatku i njegovim plodovima. 

Moje omiljene zimske uspomene uključuju stanje potpune ušuškanosti, u kom su praznične lampice jedini izvor svetlosti u sobi. Ima u tome nečeg tako romantičnog i lepog i to je ono što mene uvek motiviše da postavim svoje dekoracije blagovremeno i sa ljubavlju. Nadam se da se i vi osećate ovako.

5. Planiranje menija


Meni, meni, meni! Ukoliko me pratite, verovatno mislite da za mene nema bitnije obaveze na svetu od planiranja menija. To nije potpuno netačno :)

Isplaniran meni i šoping lista čine život jasnijim, jednostavnijim i lakšim. I praznično/pretpraznični period nije izuzetak. 

Što se pretprazničnog dela tiče, predlažem vam da stvari učinite što jednostavnijim i praktičnijim, i da se u ovom periodu bavite prečim obavezama. Jedna od njih može da bude i priprema nečega što planirate na svojoj prazničnoj trpezi, a što dobro podnosi zamrzavanje!

Što se tiče glavnih događaja, obavezno pokušajte da obavite sve pripremne radnje na vreme, a ako niste apsolutni fan kuvanja, potražite i prihvatite svu pomoć koja vam se nudi. 

Ne zaboravite da tajni sastojak najboljih jela obično jeste ljubav, i pokušajte da upravo nju donesete na svoju trpezu.

6. Declutter pred poklone


Ovaj korak je, po mom mišljenju, nezaobilazan za sve roditelje male dece. A jedna od prednosti koje imate je ta što vi već znate šta ćete pokloniti svojom detetu. Samim tim, znate i šta mu više neće biti potrebno u narednom periodu od stvari koje već poseduje.

Ukoliko uspete da odvojite malo vremena i za ovaj zadatak, garantujem vam da ćete u sledeću godinu ući malo lakše i opuštenije - što automatski znači da će vam se uloženo vreme višestruko vratiti.

Još jedna ideja za neodlučne roditelje jeste da obave ovaj korak pre nego što zapravo krenu u kupovinu paketića.  Možda će otkriti nešto što nisu znali i što će da im olakša odabir poklona za najmlađe.

7. Tradicije


Kad sam bila mala, omiljena tradicija u našem domu je bila moje traženje paketića. Umesto ispod jelke, moji roditelji su voleli da isti sakriju i da pred mene postave niz zadataka koji bi me vodili ka njegovom pronalaženju.

Verovatno vam je jasno ushićenje koje sam osećala dok sam pratila uputstva koja su mi oni ostavljali po celom stanu i silno iščekivanje dok se ne dođe do tog poslednjeg zadatka. Sve u svemu - bio je to divan običaj koji ću pamtiti celog života.

Sada je došlo vreme za neke nove tradicije, koje volim da pratim sa svojim najboljim drugaricama. Neke od njih su i pravljenje i međusobno poklanjanje dekoracija, kao i pripremanje prazničnih keksića. Ovakvi običaji stvarno umeju da daju dodatnu dimenziju zimskim čarolijama.

Zato vam iskreno preporučujem da i sami uvedete nešto što će praznike učiniti dodatno izuzetnim vašoj porodici i krugu najboljih prijatelja.

A pre svega vam želim predivnu, toplu, srećnu, lagodnu i veselu sezonu, 
ispunjenu zimskim radostima, božićnim čudima i najluđim noćima, 
uz puno zabave, porodične atmosfere i osećaja uspeha i postignuća.
Vaša Sofija

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...