Skip to main content

Kako je lepo živeti lako (Vodič u pet koraka)

Kada sam započinjala ovaj blog i birala koje ime da mu dam, ovaj naziv se sam nametnuo. Predstavljao je istovremeno ono čemu težim: što lepšem i lagodnijem žvotu uz što manje napora, ali i ono o čemu ovaj blog pretežno govori: o tome da lakoća postojanja nije vezana za materijalna dobra i da je često mnogo lepše živeti neopterećen velikim brojem stvari.U poslednjih godinu i nešto, ove reči su za mene dobile mnoga nova značenja, ali je ideja ostla ista. Razlog zašto pišem ovde je taj što želim da pomognem drugim ljudima da žive što lakše, uz što manje stresa.

Ukoliko bolje razmislite o tome šta stres predstavlja za vas, možda ćete doći do zaključka da je on najčešće povezan sa nekim strahom. U mom slučaju, obično se radi o strahu od neuspeha. I zato verujem da je upravo taj strah ono što ja pokušavam da odstranim svojim mini projektima koje delim ovde sa vama.

Postoje mnoge vrste neuspeha i straha od istog, a meni se čini da je meni pripao onaj deo koji se odnosi na svakodnevne, praktične zadatke, koje svako može da uradi. I tim pre što svako može da ih uradi, potencijalni neuspeh izgleda veći.

Ono što mogu da vam kažem jeste da tog straha, ili stresa, više nema u mom životu. Nakon mnogih stvari koje sam uradila i o kojima sam ovde pisala, moje samopouzdanje je dosta poraslo. Više se ne bojim da nisam sposobna da se brinem o sebi i drugima, ili da ne umem da držim svoje stvari i svoj dom pod kontrolom. Nakon gomile malih promena koje sam uvela i ovde dokumentovala, znam da sam i više nego sposobna da uradim bilo šta. Pa čak i da budem dobra domaćica. I zato želim da podelim sa vama najbolje i najproduktivnije načine da i sami uspostavite red koji vam možda fali.

Za početak, probajte da zamislite najstrašniju situaciju koja vam pada na pamet. O čemu se radi? Da li nenajavljeni gosti kucaju na vrata? Ili pokušavate brzinski da se spremite za odlazak na posao, ali ne možete da pronađete dve iste čarape? Jeste li upravo shvatili da ste ostali bez toalet papira? Ili ste popili gutljaj pokvarenog mleka? Ili se sve ovo dešava u istom trenutku?

Ne znam za vas, ali mene bi bilo koja od ovih situacija naterala da se osećam prilično loše i neuspešno. Ali budimo realni, ovakve stvari se dešavaju svima. Što ne znači da ne treba da uložimo malo truda u njihovo izbegavanje i odstranimo deo bespotrebnog stresa u budućnosti.

Mene to podseća na ulaganje u sigurnu investiciju. Ako se danas suočim sa nečim što radim pogrešno, i uložim malo vremena u reorgaizaciju, poštedeću buduću sebe nerviranja.

A ako se pitate odakle početi, moji predlozi su u nastavku teksta!1. Raspremite svojih prvih 100 stvari


Ako se sve oko vas raspada, sve što vam je potrebno jeste da malo raščistite svet oko sebe. U blog postu 'Pospremite svoj dom efikasno i lako' sam pisala kako da ovo postignete na što lakši i zabavniji način.

Pokušajte sa ovom metodom i uskoro ćete se osećati mnogo ostvarenije, a veliki deo vašeg haosa cće biti raspremljen u međuvremenu.

2. Kreirajte rutine vezane za hranu


Ukoliko ne planirate nedeljni meni - krajnje je vreme da počnete. Ja iskreno mislim da je najteži deo kuvanja smišljanje šta ćete da skuvate. Budite pametni i dajte sebi vremena jednom nedeljno da isplanirate meni. Osećaćete se neverovatno slobodno. Više detalja o tome kako ja to radim, pogledajte u postu 'Planiranje menija'. Ako, pak, ne verujete meni, pričitajte šta Petra sa bloga Organizirajte se! ima da kaže na ovu temu, u njenom postu 'Tjedno planiranje menija'.

Na osnovu menija, kreirajte svoj spisak potrepština i obavite kupovinu. Ja vam savetujem da to uradite online ako je to ikako moguće u mestu gde živite. Mi koristimo usluge Univerexporta, o čemu sam više pisala OVDE.

Pre nego što namirnice stignu u vaš dom, proverite frižider i bacite sve čemu je prošao rok. 

Uživajte u svojim pažljivo isplaniranim obrocima!

3. Kreirajte rutine vezane za pranje veša


Odredite raspored po kom ćete da održavate svoje stvari i dajte sve od sebe da ga se pridržavate. Ne dozvolite sebi da nemate šta da obučete ili da ne možete da pronađete dve iste čarape ranom zorom.

Uskoro će vam sve to preći u naviku i biće vam lako da brinete o svojim stvarima. O tome kako mi ovo radimo, više pročitajte OVDE.

4. Kreirajte declutter rutine


Olakšajte sebi declutter koliko god je to moguće. Organizujte svoj dom tako da vam ovaj zadatak bude što jednostaniji.

Ja lično imam jednu torbu u koju stavljam sve stvari koje poklanjam preko Facebook stranice ovog bloga. Osim toga imam i jednu kesu u koju stavljam staru odeću i drugi tekstil koje nosim u H&M na reciklažu. Sve ostale stvari koje nisu u dovoljno dobrom stanju da budu poklonjene, a nisu tekstil, lete u kantu.

Ponekad prolazim kroz sve stvari sistematski i biram one koje mi više ne trebaju, ali često izdvajam stvari jednu po jednu kako nailazim na njih u svakodnevnom životu. Ova druga taktika mi omogućava da ređe prolazim kroz sve što imam, što mi štedi dosta vremena. To radim uglavnom sezonski ili u slučaju evidentne potrebe.

5. Kreirajte rutine za čišćenje


Nakon što sam isprobala različite metode, zaključila sam da meni najviše odgovara da sve kućne poslove obavim subotom, ili, ako ne stignem da sve završim, nedeljom.

To ne mora da bude vaš slučaj. Možda vama više odgovara neki drugi raspored. Jedino što je zaista bitno jeste da ga se pridržavate. Za početak, napravite svoj plan čišćenja. U tome vam može pomoći Petra i njen post na ovu temu.

***

Dakle, ako je danas taj dan u kom želite da postanete organizovani, i da počnete da živite lako, evo kako to možete da uradite za manje od 3 sata:

 • Pospremite 100 stvari (30-45 min)
 • Odaberite gde ćete da planirate svoj meni (možete da koristite svoj uobičajeni planer, posebnu svesku ili neku vrstu aplikacije) (5 min)
 • Smislite šta želite da kuvate u narednih x dana (nije obavezno da planirate meni na nedeljnoj bazi). Za početak možete da se držite oprobanih jela i pouzdanih recepata. Bitno je uspostaviti plan i rutinu. (30-45 min)
 • Napravite spisak namirnica i ostalih potrepština (10-15 min)
 • Naručite namirnice online ili odredite vreme u svom rasporedu kada možete da odete u nabavku (5-30 min)
 • Pospremite frižider (10-30 min)
 • Osmislite rutine vezane za pranje veša. Ako je potrebno, rezervišite vreme za ove aktivnosti u vašem planeru. (10 -15 min)
 • Odredite mesto u svom domu na koje ćete da odlažete stvari koje želite da prosledite dalje. Primera radi, za sada je dovoljno da stavite korpu, kesu ili nešto slično na dno svog ormana. (10-15 min)
 • Osmislite rutine vezane za čišćenje. Ubacite ih u svoj raspored. (10-15 min)
 • Uverite se da ste sve ove obaveze fino izbalansirali u svom rasporedu i da ćete moći sve da postignete. Ukoliko ne uspete sve da ispratite iz prve, nemojte da se obeshrabrite. Potapšite sebe po ramenu za svaku stavku koju uspete da ostvarite. Vremenom će sve da legne na svoje mesto.
Iiiii, to bi bilo to. Ja vam držim palčeve da uspete u svemu čega se dohvatite, pa i u ovom mini projektu iz domaćinstva! Nadam se da ćete nam se javiti u komentarima da podelite svoje mišljenje o svemu ovome. Do tada, veliki pozdrav!

P.S. Za više inspiracije, bacite pogled i na Petrinih 5 organizacijskih projekata koji su joj promenili život!

Comments

 1. Odličan post, nemam što dodati. 😊 Hvala ti na linkovima. 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Molim i drugi put, sigurna sam da ce citaocima biti korisni :D

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...