Skip to main content

Magični čistač posuđa: Uklonite tvrdokorne fleke bez ribanjaKada sam na blogu One good thing by Jillee otkrila ovaj recept, znala sam da moram odmah da ga probam. Takođe sam znala i da želim da ga podelim sa vama, tako da sam izvadila svoje plehove sa mrljama iz rerne, kako bi vam učinkovitost ovog magičnog sredstva odmah bila vidljiva.

Ubrzo nakon toga, uspela sam da ostanem bez fotografija ovog eksperimanta, a dotični predmeti su već bili očišćeni. Bilo kako bilo, nadam se da je napredak postignut na fotorafijama iznad dovoljna motivacija da pročitate recept za ovaj magični čistač (koji ne morate da koristite isključivo na posuđu).


Pre nego što sam započela eksperiment, fotografisala sam početno stanje. Iskrena da budem, ono nije bilo zastrašujuće, ali je svakako ostavljalo prostora za napredak.I zato sam prionula na posao i napavravila ovo najjednostavnije sredstvo za čišćenje ikada. Osnovni razlozi zašto mi se ono toliko sviđa su:

 1. Ima samo dva sastojka
 2. Jedan od njih je soda bikarbona
 3. Ne zahteva nikakvo ribanje
 4. Drugi sastojak sam već imala i nisam znala za šta da ga upotrebim (do sada)
Dakle, kako ovo funkcioniše? Sve što vam je potrebno jeste soda bikarbona, hidrogen i što više vremena tokom kog će mešavina ove dve supstance odstojati na željenoj površini.

Sodu i hidrogen možete da promešate i nanešete u obliku paste, ili možete da nanesete jedan sloj sode, pa jedan sloj hidrogena i još jedan sloj sode direktno na željenu površinu.


Ja sam pomešala proizvoljnu količinu sastojaka, sve dok nisam dobila tečnu mesavinu koju mi je bilo lako da namažem četkicom. A zatim sam otišla da spavam i pustila da vreme obavi svoje.

Ujutru sam isprala svaki sud, uz minimalno trljanje sunđerom, za još bolje rezultate. 


Bilo kako bilo, rezultati su očigledni - makar na belom tiganju koji više nema uočljive žute mrlje po dnu. Uživo je sve ovo dosta upečatljivije, pa vam predlažem da i sami što pre isprobate ovaj recept i udahnete novi život nekom od starijih komada posuđa!

Comments

 1. Odlicno :) Koji hidrogen da stavim? Koji si ti koristila? Probacu ovo sigurno :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja sam koristila i neki od 6 i neki od 9%, toga sam imala kod sebe... Mislim da je bolje što jači, ali bolje prvo testiraj ako budeš cistila nešto skuplje :)

   Delete
 2. još kolko večeras probaću ovaj recept. materijala za ribanje ima puno a i sode bikarbone u izobilju.

  ReplyDelete
 3. Pošto koristim plinski šporet šerpe mi se brzo prljaju jer plin nije uvek dobrog kvaliteta.
  Sa jednog tiganja su mi se lepo skinule novije fleke, stare su ostale na istom mestu u istom obimu. Sa šerpe su se lepše skinule, sa malo ribanja sve je nestalo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Žao mi je što nisi uspela sve da skines ali dobro da ima napretka. Nemam iskustva sa plinskim šporetom tako da je ovo korisna informacija za ostale citaoce, hvala ti puno na ovom komentaru!

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...