Skip to main content

Moj bullet journal - Prvi deo

Dragi moji, danas sam posebno uzbuđena i radosna jer vam konačno predstavljam nešto što me u poslednje vreme čini srećnom i motivisanom: moj prvi bullet journal!

I mada sam sigurna da su mnogi od vas upoznati sa ovim konceptom i njegovim mnogbrojnim upotrebama i prednostima, za početak bi bilo fino podsetiti se šta je to bullet journal.

Ovo je vrlo fleksibilan način da istovremeno planirate, beležite ili vodite dnevnik - ili da radite sve to u jednoj svesci. Dovoljno fleksibilan da odgovara većini ljudi, uključujući tu i mene. Ovo naravno znači da ražličiti bullet journali (u daljem tekstu bujo) mogu međusobno mnogo da se razlikuju, tako da ja jako volim da gledam kako su drugi ljudi organizovali i ukrasili svoje bujo-e.

Zbog toga sam odlučila da podelim sa vama svoju organizaciju. Ko zna, možda vas malo inspirišem. A pošto imam dosta toga da kažem, podelila sam ovo predstavljanje u dva dela. Danas ćemo se upoznati sa prvih nekoliko stranica.Prva dvolisnica: Navike i štednjaDo nedavno nisam uspevala da pronađem taj idealan planer koji bi mi omogućio da na fleksibilan način vodim računa o raznim stvarima.

Generalno me je uvek nervrala ideja da svakog dana pišem liste sa istim zadacima koji se redovno ponavljaju, a istovremeno sam znala da je mnogo veća verovatnoća da obavim neki zadatak ako ću nakon toga imati satisfakciju da isti i čekiranja sa spomenute liste.

Ovo je prva stvar koja me je privukla bujo filozofiji: habit tracker, odnosno praćenje navika.

Na slici ispod možete da vidite moje navike za decembar 2016. i januar 2017.Prvo što se da primetiti sa prethodne slike jeste da sam sa ovom praksom počela u decembru. I to četrnaestog decembra - dakle, skroz je ok početi danas - nema potrebe da čekamo prvi u mesecu ili početak godine. To je jedna od lepota ovog sistema.

U decembru sam pratila sledeće navike: vežbanje joge, učenje nemačkog jezika, dane kada nisam jela ništa slatko i dane kada sam čitala više od dvadeset stranica beletristike. U januaru sam ovim navikama dodala ustajanje pre 8 ujutru.

Sviđa mi se što svakog meseca mogu da menjam spisak navika, jer imam previše ideja da bih sve ispunila odjednom. Zbog toga se ograničavam na dodavanje jedne nove stvari mesečno, i to ako sam zadovoljna učinkom iz prethodnog meseca. To mi pomaže da jasnije sagledam prioritete i da odredim šta je to što zaista želim da uključim.

Neke od ideja za ovu stranicu su: dani kada sam jela salatu za večeru, dani kada sam provela barem x minuta igraući se sa našim ljubimcem Mićom, dani bez alkohola, dani kada sam naučila nešto novo vezano za posao, dani kada sam legla da spavam pre 23:30, dani kada sam jela zdrav doručak, dani kada sam meditirala, dani kada sam pospremala stan x minuta... Bilo kako bilo, videćemo da li ću dodati neku novu naviku u februaru. Za sada mi deluje da je bitnije da radim na jačanju onih koje već praktikujem.

Da bih pratila svoj napredak bez obzira na broj dana u mesecu, i uzimajući u obzir da sam počela tek sredinom decembra, na kraju svakog meseca računam koji je bio procenat dana u kojima sam praktikovala željenu naviku.


Zbog toga sam kreirala koordinatni sistem koji možete videti na slici iznad. Na x osi se nalaze meseci, a na y osi su procenti od 0 do 100. Svaka navika ima svoju boju, pa sam tačkom te boje obeležila decembarski procenat. 

Sa slike možete da vidite da sam bila najlošja kada su slatkiši u pitanju. Nisam ih jela u samo 39% slučajeva, mada ovaj procenat želim vremenom da povećam na 100.

Sledeća na redu je bila joga, sa odličnih 72%. To je malo više od 5 vežbanja nedeljno, što je bio moj cilj. Držite mi palčeve da ovako nastavim.

Čitala sam u 78% slučajeva, što je malo ispod željenih 85% (oko 6 puta nedeljno) .

A zahvaljujući Duolingu i njihovom zabavnom sistemu za učenje stranih jezika, nemački sam vežbala svakog dana i ostvarila sjajnih 100%!

Nadam se da će po završetku januara ove cifre biti još bolje i da ćemo to moći da vidimo na mom grafiku.

A osim navika, na ove dve strance se smestila i moja štednja. Sa slike ispod se vidi da nisam bila naročito inspirisana kada sam je pravila ovu stranicu i sada imam mnogo zabavnijih ideja za praćenje finansijskih stvari. Za sada će i ova neugledna stanica da posluži, ali iskreno ne verujem da ću je zadržati do kraja godine.

 

Jedino što sada radim jeste dodavanje tačke ispod imena meseca nakon što prebacim novac na svoj štedni račun. Ispod toga sam dodala i deo za kreiranje 'crnog fonda', ali trenutno sam posvećena drugim ciljevima, tako da se ovaj deo ne koristi. Kao što rekoh - ima tu puno prostora za napredak!

Druga dvolisnica: Knjige i Duolingo
Na osnovu navika koje pratim, sigurno ste zaključili da sam se, između ostalog, posvetila čitanju i učenju jezika. Da bih dodatno ohrabrila ovakvo ponašanje, pratim naslove koje sam pročitala, kao i nivoe koje sam prošla u Duolingu.

Crtež police sa knjigama je jedan od najpopularnijih načina za praćenje pročitnih knjiga na internetu koji se i meni mnogo dopao. Slažem se da moj možda nije najlepši koji ćete videti, ali je nacrtan sa iskrenom ljubavlju prema literaturi :)


Knige koje su samo nacrtane običnom olovkom su one koje želim/planiram da pročitam, a obojene su one koje sam do sada pročitala. Pored imena naslova, počela sam da stavljam i ocenu od jedan do pet kako bih u budućnosti imala bolji uvid u to šta mi se najviše svidelo. Za sada mi ide dobro, pa verujem da će se ova stranca lako popuniti.

Preko puta nje, nalazi se moja Duolingo stranica. Za one koji me ne znaju, a posebno za one koji me nisu znali u srednjoj školi - jezici nisu ono za šta sam talentovana. I to je baš dugo predstavljalo veliku frustraciju u mom životu i sputavalo me u učenju istih.

Ali kada sam počela učestalo da igram igrice na telefonu, shvatila sam da bi mi bilo mnogo bolje da pronađem neku korisniju zabavu, pa sam se tako setila ove aplikacije. Instalirala sam Duolingo i odlučila da prvo počnem sa učenjem nemačkog - mog starog neprijatelja.

Ova aplikacija pre svega prati vaše zalaganje, tako da se nivoi prelaze na osnovu broja urađenih vežbanja i lekcija, a ne na osnovu realnog znanja jezika. Kao antitalenat, smatram da je ovo dosta motivišuće, a redovno vežbanje će valjda da utiče pozitino i na moje znanje. 


Poslednji nivo za bilo koji jezik je dvadeset i pet. Ja sam zato zabeležila sve nivoe od osmog (na kom sam bila u trenutku pravljenja ove stranice u bujo-u), do dvadeset i petog na kom želim da budem. A kada stignem dotle, sigurno ću da započnem učenje nekog novog jezika. Do tada unosim malo šarenila na ovu stranicu tako što svaki dostignuti nivo obeležavam drugom bojom sa nemačke zastave.

Treća dvolisnica: 30 dana joge


Nakon nemačkog, odlučila sam da ostavim praznu stranu ako se ukaže potreba za dodavanjem novih jezika, tako da na sledećoj dvolisnici imamo samo jednu novu stvar: izazov 30 days of yoga.

Ne znam da li znate za youtube kanal Yoga with Adriene, ali ako vas zanima ova vrsta vežbanja, obavezno ga posetite.

Adriene će vas sigurno motivisati da počnete redovno da vežbate i da se osećate dobro. Bar je tako bilo u mom slučaju. Uz to, svakog januara, na ovom kanalu, Adriene objavljuje svakodnevne videe sa namerom da nas motiviše da redovno vežbamo u novoj godini.

Proizvod ovih njenih napora su serijali vežbanja 30 days of yoga i Yoga boot camp iz ranijih godina. Ove godine (trenutno) je aktuelan serijal Yoga revolution, koji je počeo prvog januara.


Ja sam rešila da prođem kroz sve vežbe iz serijala 30 days of yoga, ali za nešto više od trideset dana. Znajući svoje navike i obaveze, dala sam sebi vremena do prvog marta za kompletiranje ovog izazova. Kako stvari trenutno stoje, verujem da ću uspeti da ostvarim ovaj plan do prve nedelje februara, mnogo pre zakazanog roka. Ako uspem u tome, nagradiću se lepom prostirkom za jogu.

A da bih dopunila ovu stranicu i dala još malo smisla ovom izazovu, počela sam da zapisujem sve one promene koje su mi se desile od njegovog početka. Prvo ih pišem običnom olovkom, a onda podebljavam flomasterom ako mi se ovi zaključci sviđaju i posle nekoliko dana.

Do sledećeg čitanja...


U sledećem postu možete da očekujete još priče na ovu temu i još veselih stranica koje mi pomažu u ostvarenju ciljeva i želja.

Kao što ste već verovatno shvatili, ja nisam osoba koja pridaje previše značaja dnevnim ili nedeljnim resporedima, pa je i moj planer više orijentisan ka ostvarivanju ciljeva i sticanju pozitivnih navika nego ka ovakvim stvarima. Nadam se da vas ipak nisam razočarala i da vam se dopada ono što ste danas videli.

Do narednog posta, ne zaboravite da me potražite i na Facebooku!

Comments

 1. Prelepo Sole, samo nastavi! :*

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Janči, baš sam se pitala da l će da ti se svidi :D

   Delete
  2. Naravno! Odličan je, sviđa mi se Duolingo ideja, mogla bih nekad kad budem imena unaprediti španski, pa ću slično i ja da postavim za levele. :D

   Delete
  3. Ubaci obavezno, super je motivacija!

   Delete
 2. Baš mi je super zaviriti u tuđe planere! Sehr gut! 😊 Sretno ti s ostvarivanjem ciljeva!

  ReplyDelete
 3. Da li mogu da te pitam gde si uzela svesku sa tackicama?
  Ja sam nasla samo Fabriano, meki povez, lepljenu, a ona mi se vec raspala, listovi se sami odvajaju. Druga opcija koju sam nasla je Moleskine, ali to je stvarno preskupo.
  Inace, meni se jako svidja koncept Bullet Journala i koristim ga vec oko 2 meseca, ali posto mi se raspada sveska, u potrazi sam za novom sveskom.
  Da pohvalim i blog. Jako volim da ga citam i super su ti teme. Samo tako nastavi...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bojim se da ti neću mnogo pomoći :( Radi se I twister planeru iz Uredjenog haosa.
   Medjutim u planeru je samo manji deo sa tackicama, nije namenski pravljen za ovako nešto, verujem da se čak i Moleskine više isplati.
   Inače mi je koleginica rekla da je ona kupila ukoričenu Fabriano u knjižari kod Studentskog trga pa možda možeš tamo da pogledaš ako si u Beogradu.
   Hvala na svim pohvalama :)

   Delete
 4. Pozdrav Sofija!
  Sad sam i definitivno sigurna da tvoj blog pokriva apsolutno sve teme koje i mene interesuju :)
  Iako sam koju decenijicu starija i sa teenage i toddler primercima, uzivam u citanju svih tvojih postova i uporedjujem sa svojim iskustvima i planovima.
  Nastavljam da istrazujem, iscitavam i od sad te redovno pratim.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala najlepše! Velika radost koju pronalazim u ovom blogu je što vidim da ima puno ljudi sa meni sličnim interesovanjima :)

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...