Skip to main content

Top 5 saveta za minimaliste početnike

Ukoliko ste već upućeni u koncepte minimalističkog života i želeli biste da ga i sami ispobate, ali niste sigurni da li je to uopšte za vas. na pravom ste mestu. U današnjem javljanju želim da podelim sa vama svoje omiljene savete i ideje na ovu temu. 

Sigurna sam da oni mogu da budu podjednako korisni početnicima, ali i iskusnim ljubiteljima ovakvog životnog stila. Ponekad je lepo osvrnuti se na najjednostavnije lekcije i uvideti u kojoj meri smo uspeli da ih uključimo u svoju svakodnevicu.
Prestanite da unosite nepotrebne stvari u svoj život


U trenutku kada odlučite da vam je potrebno malo prostora i jednostavnosti, podsetite se kako ste došli u ovu situaciju. I pre nego što uopšte počnete da je rešavate, prestanite da je činite gorom no što trenutno jeste.

Dajte sebi malo odmora od kupovine, počnite da odbijate nepotrebne stvari (čak i onda kada su besplatne), odložite nabavku svega što vam nije hitno potrebno... Ako imate utisak da se nalazite u ćorsokaku, to je sasvim ok. Bez obzira na to gde ste trenutno, znajte da uvek možete da isplivate iz ove situacije.

Za početak, hajde da ostanemo na pozitivnoj nuli.

Zadajte sebi cilj ili napravite izazov


Ako pred sobom imate cilj koji je jasan, veća je verovatnoća da ga ispunite. Idealno bi bilo da je taj cilj izražen u brojevima i da se nalazi na vašoj to do listi. To je dobro jer tačno znate kada ste završili sa zadatkom, nakon čega možete sa uživanjem da ga precrtate.

Primera radi, nekoliko puta nedeljno možete da zadate sebi zadatak tipa 'izbaci 10 komada odeće' ili 'sređuj 15 minuta'. Mislim da ovo bolje utiče na motivaciju nego da zadate sebi velik i teško ostvariv zadatak kao što je 'organizuj sve svoje stvari'.

Isto tako možete da odredite koliko toga želite da izbacite u toku sledeće godine. Na mnogim blogovima možete da pronađete autore koji dokumentuju ovaj proces na svom primeru.

Ja bih, na primer, kombinovala ova dva principa i gledala kako rad na konkretnim zadacima utiče na ukupan broj stari iz drugog cilja.

One in, one out


Bez obzira na to jeste li početnik u pojednostavljivanju ili ste već sveli svoje stvari na idealnu meru, sav ostvareni napredak vrlo lako može da se pokvari ako počnete da unosite nove stvari. Moj prvi savet je tu da vas spreči u ovome.

Ali kako njega ne možemo da sledimo baš uvek, tu je sigurnosna mreža zvana one in, one out sistem. Njegova lepota se ogleda u tome što ne samo da se ukupan broj vaših stvari neće povećati, već će se sigurno povećati njihov kvalitet. Razlog tome je što ćete biti motivisani da nabavite bolje predmete od onih koje već imate, ako već morate da izbacite nešto staro kako biste ubacili novo.

Sistem je odličan za sve početnike jer ne zahteva ulaganje velike energije. Potrebno je samo da odlučite da ćete izbaciti jednu (ili više) stvari za svaku novu koju uneste, i da se pridržavate ove odluke.

Kada sve ima svoje mesto, sve je na svom mestu


Stvari koje prave krš i nered su obično one koje nemaju svoje mesto. Umesto toga, one su uvek svuda i najviše doprinose haosu koji nas okružuje.

Ukoliko tek počinjete sa declutterom, neće vam biti lako da svim tim viškovima odjednom pronađete dom. Ali to za sada i nije najbitnije.

Ono što je bitno jeste da zapamtite ovu rečenicu kako biste mogli da je primenite kada se upustite u svoje organizacione projekte.

Tokom sortiranja i pregledanja stvari, lako ćete da uočite šta spada u ovu grupu. Istovremeno ćete da radite na sređivanju svega ostalog i izbacivanju nepotrebnih stvari, što će stvoriti malo prostora za koji niste ni znali da ga imate.

Tako ćete moći da obezbedite novu lokaciju za sve ove stvarčice i da odmah uživate u plodovima svog rada.

Najjednostavniji način je obično najbolji način


Umesto da se pitate kako da ispravno pristupite ovom poduhvatu, opredelite se za najjednostavniji način za koji znate. Za mene je to metoda 2 (ili 3 (ili 4)) kutije.

Dakle, bez prevelikog filozofiranja, odaberite šta želite da sredite i počnite sa radom. Izvadite sve stvari koje pronađete i uzimajte jednu po jednu. Za svaku od njih odlučite da li želite da je 1)zadržite, 2)poklonite, 3)bacite ili 4)premestite. Verujem da će vaše kutije vrlo brzo biti pune, i da ćete biti spremni da bacite pogled na sedeću lokaciju u svom domu.

Pronađite metodu koja funkcioniše i držite se nje. Rezultati će brzo biti tu.

Da rezimiramo...


Sve u svemu, najbolji način da počnete jeste da ne pogoršavate situaciju, tako što ćete da prestanete sa unošenjem novih stvari, osim uz primenu one in, one out pravila. Uz to ćete sebe motivisati da počnete sa radom tako što ćete maksimalno da pojednostavite zadatak pred sobom, uz zadavanje realističnih, ali ispunjavajućih ciljeva. Ako uz to uspete svemu da dodelite mesto, uskoro će vaš dom prodisati novim sjajem i sav ovaj trud će vrlo brzo da se isplati!

Koji su vaši omijeni minimalistički saveti?

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...