Skip to main content

Use it or loose it: 17 in 2017

Već nekoliko puta sam pominjala da ove godine želim da započnem use it or loose it projekat, barem kada je raščišćavanje moje make up kolekcije u pitanju. (Ideju za ovaj projekat sam dobila gledajući OVAJ video.)

Razlog iz kog mi ovo deluje bolje od klasičnog pan projekta je što poenta nije obavezno u trošenju proizvoda do kraja. Umesto toga, akcenat je na korišćenju proizvoda koji su možda bili zapostavljeni.

Ono što se nadam da postignem, je sledeće (ishod je poređan od najpoželjnijeg ka najnepoželjnijem):

1) Potrošiti proizvod do kraja
2) Potrošiti dovoljnu količinu proizvoda da zaključim da želim da ga zadržim i sledeće godine ako ga ne potrošim u ovoj godini i ako proizvod nije previše star za to
3) Potrošiti dovoljnu količinu proizvoda da zaključim da mi on ne odgovara i da ne želim da se trudim oko njega, te da je sasvim ok da ga bacim

Razlozi iz kojih stavljam pojedine proizvode u projekat su sledeći (poređani su od najhitnijih ka manje hitnim):

1) Proizvodi za koje verujem da ih ne volim i kojima dajem poslednju priliku
2) Proizvodi koji su stari i koje bih uskoro morala da bacim
3) Proizvodi za koje imam duplikate ili vrlo slične proizvode
4) Proizvodi koje proizvode kompanije koje testiraju na životinjama

Želela sam da u novoj godini, simbolično započnem sa 17 proizvoda, a kako koji budem izbacivala iz svoje kolekcije (bilo trošenjem, ili bukvalnim bacanjem), ubacivaću nove proizvode, tako da ih uvek bude 17. Ako pre isteka ove godine ne budem imala više šta da stavim u projekat, onda ih može biti manje od 17 u datom trenutku.


Na slici iznad možete da vidite kojih je to 17 proizvoda ušlo u prvu postavu. Dva ruža su prebačena iz prošle godine, a imamo i 15 potpuno novih proizvoda koje ću vam predstaviti u nastavku teksta!1. NEGA LICA


Prvi proizvod koji sam izvukla jeste Avonov piling za lice. Odlučila sam se da ga uvrstim u ovaj projekat jer sam kupila nekoliko sličnih proizvoda, koje nedovoljno koristim. Osim lenjosti, jedan od razloga za to je i što mojoj koži nije potrebna ta vrsta nege na regularnoj bazi. Zato sam odlučila da napravim sebi jedan mali podsetnik da ipak koristim piling onda kada mi je zapravo potreban.


Na slici iznad možete da vidite crnu liniju iznad natpisa planet spa, koja označava trenutno stanje. Moja predpostavka je da nema šanse da potrošim ostatak ovog proizvoda do kraja godine, ali se nadam da ću uspeti da potrošim barem polovinu.

Razlozi za trošenje ovog proizvoda su: imam druge stvari koje sliže sličnoj svrsi i proizvod nije cruelty free (Avon testira proizvode na životinjama).

2. I 3. KOSA I NOKTI 


U oblasti lakova za nokte je moja kolekcija uvek bila izuzetno minimalistička. Moj omiljeni lak za nokte je crveni i većinu vremena to je jedini lak koji ja posedujem. Većinu vremena čak ni ne lakiram nokte, tako da je ovo vrlo logična posledica toga. 

Bilo kako bilo, pre više od godinu ipo dana sam kupila ovaj bež lak (sa slike ispod) za jednu priliku, nakon čega ga nikada više nisam stavila. Iskena da budem, nisam ubola baš dobru nijansu i on mi se i ne dopada. Bilo kako bilo, odlučila sam da mu dam priliku i da ga stavim u projekat. Pokušaću da ga namažem barem nekoliko puta pre nego što ga bacim.

Razlog je, dakle, vrlo jednostavan: lak mi se ne dopada.


A osim laka, u ovoj kategoriji proizvoda koji nisu za lice, imamo i ulje za kosu. Ovo ulje mi za sada odgovara i troši se sasvim finom brzinom, tako da mislim da neću imati nikakvih problema da ga potrošim.

Razlozi za trošenje: proizvod nije cruelty free a imam i druge proizvode za kosu koji čekaju svoj red.

Na oba proizvoda sam crnom linijom obeležila dokle sam stigla sa trošenjem.

4. 5. I 6. LICE


U kategoriji proizvoda za lice, izdvojila sam jednu CC kremu, jedan kameni puder i jedan korektor.

Kameni puder sam kupila pre nekoliko meseci, i to potpuno impulsivno. Imam utisak da ovaj puder ne čini ništa za mene kada ga nanesem, tako da bi iskreno želela da ga zamenim nečim u čemu ću više da uživam. Do tada se nadam da će me trošenje ovog pudera podsetiti da ne donosim impulsivne odluke. Uz to ne mogu da pronađem tačnu informaciju o tome da li je ovaj brend cruelty free.


Sledeća na mojoj listi je Balea CC krema, koja je pretamna za mene i koju koristim u svrhe konturisanja. Vreme je da je potrošim jer je imam već neko vreme, i ne očekujem da će još dugo biti u dobrom stanju. Međutim, ova vrsta šminkanja sigurno nije deo moje svakodnevne rutine pa nisam baš optimistična u vezi sa potrošnjom ovog proizvoda. U gornjem levom uglu možete da vidite crnu crticu gde sam obeležila trenutno stanje proizvoda.

Poslednji proizvod u ovoj kategoriji jeste korektor, iz Avona. Ovaj proizvod takođe ne čini ništa za mene, a uz to nije ni cruelty free. Verovatno ću ga pre da ga zamenim nečim drugim nego što ću da ga potrošim do kraja, ali kako ga nije ostalo još puno, sve je moguće.


7. I 8. RUMENILA


U kategoriji rumenila su se našla dva kandidata, koje sam u poslednjem trenutku spasila kante. Oba proizvoda su napravile kompanije koje ne testiraju na životinjama, što je u mojim očima veliki plus.

Sa leve srane se nalazi Alverde rumenilo u kamenu koje je dosta staro, tako da se teško nanosi. Za svaki dan ipak nije loše, pa ću da pokušam da ga koristim što više.


Sa desne strane je gotovo netaknuto Kiko rumenilo, i to u kremastoj formuli, koja mi uopšte nije omiljena. Osim toga mi se vrlo dopada, na obrazima izgleda sveže i prirodno i može lepo i lako da se dozira. Često koristim oba rumenila u paru, tako što kremasto fiksiram rumenilom u kamenu.

9. 10. I 11.  SENKE ZA OČI


Što se tiče senki sa oči, odlučila sam da pokšam da panujem dve paletice i jednu bazu. Ono što bi zadovoljilo moje najluđe želje u ovoj kategoriji bi bilo da 1) panujem svaku od boja ili 2) da potrošim bilo koju senku do kraja. A kako su apsolutno sve boje koje imam na raspolaganju vrlo teške za nošenje, to će se sigurno pokazati kao veliki izazov.

Prva paletica za koju sam se odlučila je iz Sephore i uglavnom se sastoji iz metalik boja. Ona koju najčešće koristim za sada je ova bordo nijansa. Razlog za trošenje ove palete je što je dosta stara, i što nije cruelty free.


Druga paletica je ova božanstvena plava kombinacija u izvođenju Laure Mercier. Ovde se, po mom mišljenju, radi o fantastičnim bojama, koje nisu baš nosive tako da je razlog iz kog sam je stavila u izazov taj što želim da pokušam da budem kreativna i da ih češće koristim.


Poslednji proizvod u ovoj oblasti jeste fantastična Artdeco baza za senke. Kao što mnogi od vas znaju, ovaj proizvod ume da se sasuši i propadne, a moja baza je otvorena već neko vreme. U međuvremenu sam već dobila novu na poklon, tako da imam i duplikat. Ovo znači i da sam dobila malo vremena da pronađem drugi proizvod koji ću da koristim u budućnosti jer Artdeco nažalost nije cruelty free kompanija.

12. 13. I 14. RUŽEVI


Ako se sećate mog prošlogodišnjeg izazova, znate da sam u njega uvrstila dva ruža - jedan L'orealov i jedan Aurin. U toku prošle godine nisam uspela da potrošim ni jedan od ova dva proizvoda, što ne znači da želim da prestanem da pokušavam.

L'oreal ruž već neko vreme moram da vadim četkicom, jer ga je ostalo jako malo, pa se nadam da će uskoro biti potrošen. Razlog za njegovo ubacivanje u projekat je taj što je star i što L'oreal nije cruelty free.

Aurin ruž je poprilično potrošen, ali ne mogu da vam kažem dokle sam tačno stigla sa njim. U svakom slučaju, ja ću da ga nanosim sve dok ostavlja trag. Razlog za njegovo trošenje je što mi se boja više ne svidja i što ga imam već neko vreme.


Treći i poslednji, crveni ruž sa slike, je gotovo netaknut. Radi se o jako lepoj boji koju ja ne nosim baš svakodnevno tako da ne znam šta tu mogu da očekujem, Razlog iz kog sam ubacila ovaj ruž u projekat jeste što je već poprilično star i što proizvođač (Max Factor) nije cruelty free.

15. 16. I 17. OLOVKE ZA OČI I AJLAJNER


Sva tri proizvoda iz ove kategorije su Avon proizvodi, tako da vam je odmah jasno da nisu cruelty free. Osim toga nisam zadovoljna ni njihovim učinkom, tako da želim što pre da ih se rešim.


Ne očekujem da ću uspeti da ih iskoristim do kraja u toku godine, pogotovo belu olovku koju mogu da koristim samo da naglasim luk obrve ili da posvetlim unutrašnji ugao oka, ali ću ipak da pokušam da potrošim što veću količinu proizvoda pre nego što nabavim nešto drugo što će mi bolje odgovarati. Valjda će me to izlečiti od impulsivnih kupovina u budućnosti :)

NAPOMENA


Da bi svima bilo jasnije, želim da istaknem da ja lično ne svrstavam brendove koji prodaju svoje proizvode u Kini u cruelty free grupaciju. Isto važi i za brendove koji jesu cruelty free, ali imaju majku kompaniju koja to nije.

Primer: L'oreal ne testira na životinjama za naše tržište, ali testira za kinesko tržište, i za mene ta kompanija nije cruelty free
NYX ne testira uopšte na životinjama, ali je u vlasništvu L'oreala, tako da ni taj brend za mene nije cruelty free.

Brendovi koji mogu da se kupe u Srbiji, a za koje ja verujem da jesu cruelty free su sledeći: Aura, Essence, Flormar, Golden Rose, Inglot, the Balm. Moj plan je da u budućnosti kupujem samo make up proizvode koji su cruelty free, tako da me obavezno ispravite u komentarima i javite mi ako sam propustila neku kompaniju.


Za sada ne mogu sa sigurnošću da kažem koliko često ću da vas obaveštavam o svom napretku. Možda ću se javljati jednom kvartalno, ili dva puta godišnje, u zavisnosti od postignutog napretka. A do tada veliki pozdrav i srećno panovanje. Koje poizvode vi trošite ove godine?

POGLEDAJTE MOJ ŠESTOMESEČNI NAPREDAK

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...