Skip to main content

Budžet - sloboda ili ograničenje? Tri razloga da kreirate svoj kućni budžet

Kada kažemo da treba da napravimo budžet, to obično znači da smo u finansijskom škripcu i da moramo da počnemo da se kontrolišemo. Međutim, za veliki broj finansijski organizovanih ljudi, važi upavo suprotno. Ako imate budžet, to znači da sebi dajete dozvolu da potrošite određenu količinu novca na nešto. Što znači da vam budžet može doneti finansijsku slobodu, umesto da istu ograniči.U nastavku pročitajte koje ja to slobode i prednosti pronalazim u kreiranju svog kućnog budžeta.


1. Ostvarivanje namere


Besmisleno troškarenje novca ume da bude zabavna i  opuštajuća aktvnost, naročito ako vas ne pritiskaju nikakve finansijske poteškoće. Zbog toga se često javlja otpor pri pomisli na pravljenje ličnog budžeta. Ljudi obično prvo pomisle da će morati da se odreknu svih lagodnih aktivnosti i nepromišljenih kupovina kako bi bili finansijski odgovorni i ispunili svoje ciljeve vezane za novac.

U vezi sa tim, ja vidim dve problematične stvari. Prva je ta da ako novac trošimo bez planirana, onda on gubi ulogu sredstva za ispunjenje naših ličnih ili porodičnih ciljeva. Ono što pod ovim podrazumevam je da kada svakom dinaru dam pravo usmerenje, onda on radi za mene, a ne ja za njega. Tačnije rečeno, ja sam ta koja ima kontorlu. 

Na taj način omogućavam sebi da moje finansije budu u skladu sa mojim životnim težnjama i planovima. Bilo da ti planovi podrazumevaju redovne izlaske sa prijateljima ili kupovinu nekretnine. Bez obzira na veličinu cilja, sve je lakše kada mu prethodi dobro budžetiranje.

Sa druge strane, ukoliko ne mogu da funkcionišem kada mi je svaki trošak unapred isplaniran i predodređen, niko me ne sprečava da u budžetu ostavim 5-10% lufta za besmisleno troškarenje pomenuto na početku ovog posta. Još bolje, na ovaj način sebi dajem potpuno pravo da se malo 'razbacujem' bez inače neizbežnog pritiska griže savesti.

Dakle, moj savet za savršen budžet je sledeći: odredite svoje životne ciljeve, i uskadite svoje finansijske planove sa njima. Na to dodajte još malo novca za troškarenje, i verovatno ćete biti zadovoljniji svojim računom u banci, ali i svojim životom uopšteno,

2. Razumno trošenje


Nikada me nećete čuti da kažem: Hajde da ne idemo na more ove godine da ne bismo trošili novac.
Moguće me je čuti da kažem: Hajde da pratimo popuste i da nađemo first/last minute ponude za putovanja.


Nikada me nećete čuti da kažem: Hajde da kupimo ove proizvode lošeg kvaliteta.
Često me možete čuti da kažem: Hajde da kupimo kvalitetne proizvode na akciji, u jeftinijoj prodavnici.

Nikada me nećete čuti da kažem: Hajde da sedimo kod kuće svako veče i da nikad ne odemo u onaj povoljan ali dobar restoran.
Često me možete čuti da kažem: Hajde da nosimo ručak na posao jer je ono što skuvamo ionako sto puta bolje, a jeftinije od hrane koju obično kupujemo kad smo na poslu.

Zaključak se sam nameće. Za mene planiranje finansija ne znači odricanje od nečega što želim i u čemu uživam, već biranje onih stvari koje su mi bitne. Bez obzira na to da li sastavljate kraj s krajem ili živite u izobilju, čak ni najimućniji među nama ne mogu imati sve. (Da mogu, neki filantrop bi do sada sprečio glad u svetu ili proizveo lekove za neizlečive bolesti. Ali istina je, ma koliko bili bogati, svi mi imamo izbor i moramo da napravimo prioritete.)

Za mene, prioritet je da dobijem maksimum vrednosti za najmanje novca. Za različite ljude, ovo može da znači različitu stvar. Neko će za istu količinu novca da ode na sedmodnevno letovanje na neku ekskluzivniju lokaciju. Neko drugi će radije da bude dve nedelje na nekom jeftinijem mestu. U svakom slučaju, bitno je da se novac troši na način koji vi smatrate razumnim, 

Zato je vrlo bitno napraviti budžet tako da vam pruži najviše onoga u čemu VI uživate. 

3. Otkrivanje stvari u kojima uživam


Tek tokom pisanja ovog posta sam shvatila koliko se svi bitni razlozi za pravljenje budžeta zapravo preklapaju. U prethodnom odeljku sam pisala o tome kako je najbitnije usmeriti svoje finansije na stvari u kojima zapravo uživamo. 

Ali koliko nas zapravo ima jednostavan odgovor na ovo pitanje? Kada vam kažu sledi svoju strast ili radi ono u čemu najviše uživaš, da li automatski znate šta je to? Primetila sam da u onim mučnim trenucima kad novca nema dooljno i kada zaista morate da razmislite šta ćete prvo da platite, čovek može da ode jedan korak više u otkrivanju sebe, svojih želja i prioriteta.

Ja sam o sebi tako uvek otkrivala da mi je najvažnije da kupim sebi stan i stvorim krov na glavom. Jedva čekam pravljenje svog sledećeg budžeta, sad kad je ta faza mog života okončana. Ko zna šta ću sledeće da otkrijem :)

A vi?


Da li vi pravite budžet, ili prepuštate novčanim tokovima da vas nose svojim putem? Kako vam se čine rezultati vaše dosadašnje finansijske politike i da li planirate nešto da promenite u vezi sa njom? I što je najvažnije, da li je za vas lično pravljenje budžeta davanje slobode ili postavljanje ograničenja?

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...