Skip to main content

Kako i zašto smo se odlučili za životno osiguranje

Pre nekog vremena sam pisala o tome kako i zašto smo se odlučili za stambeni kredit. Današnji post je prirodni nastavak i delimična posledica ove prve odluke.Sa jedne strane, činjenica je da dok kod nas ljudi doživljavaju životno osiguranje kao neku vrstu prevare i prodavanja magle, na zapadu gotovo svi uplaćuju ovu uslugu. Bilo kako bilo, kada smo odlučili da podignemo stambeni kredit, suprug i ja smo rešili da želimo da uplaćujemo riziko životno osiguranje u periodu trajanja kredita.

Međutim, usled nesporazuma i čudnog spleta okolnosti, službenica u banci je napravila grešku i nije upisala da mi želimo osiguranje, tako da smo sasvim slučajno podigli kredit bez njega. U datom trenutku, ja sam imala jednu manju polisu koju sam uplaćivala od ranije i koja nije bila ni približna iznosu kredita.

I iskrena da budem - nisam se osećala sigurno i bezbrižno.

Ovo su pomalo teške teme o kojima niko od nas možda ne voli da čita i razmišlja, ali ja sam znala da ne mogu da budem mirna dok mi u malom mozgu vršlja taj crv koji kaže da u slučaju da se meni nešto desi moja porodica može da ostane na ulici.

I za mene je to bio glavni i dovoljan razlog da počenem da razmatram životna osiguranja.


Riziko ili štedno osiguranje?


Bilo je prvo pitanje koje smo postavili sebi. I mada me je onaj crvić podsetio na ideju sopstvene smrtnosti, zaključak koji smo doneli je da ćemo u trenutku otplate stana oboje biti u ranim četrdesetim godinama, tako da je verovatnoća da doživimo taj dan ipak prilično velika. 

Zbog toga smo za sada eliminisali riziko osiguranje. Za neupućene, ova vrsta osiguranja služi kako bi se pokrio preostali dug u slučaju smrti nosioca kredita. Pošto su banke prepredene i pametne i ne daju kredit baš svima, ova polisa nije preterano skupa (manje od 10 evra mesečno). Ujedno je i njeno pokriće mnogo manje.

Sa druge strane, danas su u ponudi interesantne kombinacije štednih životnih osiguranja. Ovakve polise pokrivaju nekoliko bitnih stvari: isplaćuju naslednicima osiguranu sumu u slučaju smrti, isplaćuju osiguranu sumu osiguraniku u slučaju nekih težih bolesti, a u slučaju da bezbedno stignete do kraja osiguranog perioda (tj. u takozvanom slučaju doživljenja) - isplaćuju vam nazad sve što ste platili uz određenu dobit.

Pošto sam ja poznati štediša, ova štedna kombinacija mi je delovala kao prava stvar za mene.

Štednja za stare dane


Ideja iza štednog tipa osiguranja je u tome što vi godinama izdvajate novac tako da se vremenom tu skpi fina suma. Osim toga, iz godine u godinu raste čuvena 'kamata na kamatu', tako da sve to zajedno za mene predstavlja solidnu količinu novca kojoj ću moći da se radujem u starosti.

Racionalno gledano, verovatno postoje bolji i isplativiji načini štednje i ulaganja, obzirom da se na ovaj način zarobljava velika količina novca na veliki broj godina. U mom slučaju, ovo je u redu, jer mi sa jedne strane odgovara mali rizik i siguran dobitak, dok istovremeno nemam bolju ideju za investiranje koja bi mi brže donela više novca :)

Iskreno rečeno, čak i kada budem imala tu ideju, uvek bih se opredelila da deo novca dugoročno uložim u ovakvu opciju sa niskim stepenom rizika.

Pobediti Mafija


I za kraj, najveći i najozbiljniji razlog za ovo je duševni mir. Ne samo da ne moram da brinem o finansijskoj situaciji svoje porodice, već znam i da ću u starosti imati solidnu ušteđevinu. 

To, naravno, ne znači da će sve što može da pođe naopako neće svejedno to i da uradi, ali nas iskustvo nekako uči da se problemi prosto 'lepe' jedan za drugi tako da ja više volim da idem utabanim i sigurnim stazama. Što bi se reklo 'ko se čuva i Bog ga čuva'.

Da bismo odredili sumu na koju želimo da se osiguramo, nas dvoje smo prvo odlučili koliko novca možemo da izdvojimo mesečno za ove svrhe. A onda smo podelili rizik tako što je svako od nas mesečno uplaćuje pola ove sume.

Odmah nakon prve uplate, kao da smo malo odahnuli i postali za nijansu bezbrižniji i opušteniji.

Šta vi mislite o ovoj našoj odluci? I da li sami uplaćujete osiguranje ili ne?

Comments

 1. Zdravo, Sofija!
  Odlična tema, kao i uvek :)
  Ja ne uplaćujem životno osiguranje, ali već nekih 8 godina uplaćujem privatnu penziju. Sistem je sledeći: mesečno izdvajaš sumu koju ti želiš (min. 500 din.), s tim što ne mora da se upaćuje redovno svakog meseca, nego kad hoces i možeš. Ja ipak uplaćujem mesečno, da bih imala neki pregled i kontinuitet. Nakon navršene 58. godine života možeš da biraš da li hoćeš da ti se akumulirana suma isplaćuje kao penzija mesečno ili hoćeš ceo iznos odjednom. Takođe, u slučaju da se tebi nešto dogodi, tvoji najbliži nasleđuju sve. Meni se to čini kao OK varijanta, u današnje vreme potrebno je štedeti i za starost.
  Pozdrav,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Zdravo i hvala na komentaru! Slažem se, ima dosta tih penzionih varijanti koje ulivaju kakvu takvu sigurnost za stare dane. Ja podrzavam sve koji uplaćuju :)

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...