Skip to main content

Sređivanje ostave - Deo prvi

Iako napokon mogu da se nazovem ponosnom vlasincom ostave, do sad nisam pokušala da je sredim na bilo koji način. Što ne znači da me njeno stanje nije nerviralo, već samo da nisam znala odakle da počnem. Evo i razloga tome:


Sa slike se vidi da su stvari bile razbacane u čudnoj kombinaciji hrane i posuđa bez ikakvog smisla i organizacije, što me je na neko vreme paralisalo u pokušaju da uradim nešto sa ovim prostorom.


Ali kako me je sve to previše nerviralo. odlučila sam da poslušam sopstveni savet koji glasi - ako ne znate odakle da počnete, prosto počnite. A taj savet je obično propraćen i sledećim: prvo izbacite sve napolje.


Tokom ove akcije sam imala samo jednu želju, da grupišem hranu na jednu stranu i sve ostalo na drugu, kako bih mogla da rasporedim stvari na smisleniji način.Gledajući ove dve gomile i ispražnjeni prostor, ponovo sam bila paralizovana. Uplašila sam se da neću moći da pronađem najbolji način da sve sredim i to me je odmah uznemirilo.

A onda sam shvatila da treba da preimenujem ovu akciju u prvi deo sređivanja ostave. I to mi je dalo slobodu da pokušam da napravim napredak umesto da sve savršeno sredim. I tako sam počela sa grupisanjem stvari.

Dve srednje police sam odlučila da zauzmem hranom jer su mi najpristušačnije. Na najvišu policu sam odlučila da stavim stvari koje su a) lagane i b) retko korišćene, dok sam na najnižu policu odložila ostale sudove.

Na najvišoj polici su se našle prazne tegle (u pozadini), jer to očigledno ne koristimo često,  kao i neke rezervne kuhinjske stvari, dok su se u prvom planu našle (sleva na desno) plastične kutije za hranu, posudice za led i zalihe truleks krpa i sunđera.


Na sledećoj polici sam se fokusirala na hranu. U pozadinu su se smestile ređe korišćene stvari poput šećera (mi baš i ne pravimo slatkiše) i rezervi neke hrane.


Ispred sam poređala češće korišćene stvari poput brašna i pirinča.


Pošto se većina stvari našla na gornjoj polici, donja je ostala manje-više prazna. Najkorišćeniji deo je ova mini polica sa desne strane na koju sam smestila svoje zalihe za doručak.


Na najnižoj polici su se našli poslužavnici, plastične posude i ređe korišćene šerpe. Većina ostalih šerpi se nalazi na drugoj lokaciji, ali mi je ovo sasvim dobro mesto za najveće od njih koje se uz to i najmanje koriste.

U prvom planu su i plastične posude i cediljke, kao i rende, što su sve stvari koje koristimo na gotovo dnevnom nivou pa je dobro što su nam lako dostupne. 


A za kraj, evo i konačnog izgleda naše ostave:


Ne znam kako se vama čini moj napredak, ali za sada sam već dobila najveći mogući kompliment od supruga. (Sama činjenica da je primetio i da je zadovoljan :)

Ono što već vidim je da će mi biti potrebni dodatni organizeri na najvišoj polici gde je dosta vertikalnog prostora ostalo neiskorišćeno, kao i da će mi na većini polica trebati nešto čime ću da izdignem stvari koje se nalaze u pozadini. Iako sam se trudila da tamo stavljam samo manje korišćene stvari, ipak bih volela da ne moram ništa da pomeram da dođem do njih. Ali to je već materijal za drugi deo sređivanja ostave :)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Pakovanje za more

Dragi moji i drage moje, početak ovog posta sam počela da pišem simultano se pakujući. Tog dana sam  imala i druge obaveze, tako da je blog morao da trpi. Nadala sam se da ću da završim sa pisanjem na moru, ali je internet prosto bio preslab za kačenje slika. Dve nedelje kasnije, vraćam se zadatoj temi :)

Bilo kako bilo, ovo je moj prvi pokušaj minimalističkog pakovanja za more, tako da nije zgoreg pogledati da li sam u tome i uspela.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...