Skip to main content

Nesavršeni minimalizam

Minimalizam za mene ima mnogo značenja i predstavlja rešenje za razne životne prepreke i probleme. Premda samonametnuta, pravila i obrasci koje primenjujem od kad sam se našla na ovom putu, olakšala su mi život na mnogo različitih nivoa.

Jedan od tih nivoa tiče se kupovine. Vrlo je jednostavno - ako mi nešto ne treba, ja ga ne kupujem. To pravilo mi je sigurno sačuvalo mnogo novca, ali i živaca i vremena koje bih inače trošila na borbu sa neželjenim stvarima. Drugo slično pravilo je izbegavanje jeftinih proizvoda lošeg kvaliteta, naročito kada su u pitanju stvari koje mogu da traju praktično zauvek.

A onda sam u jednoj prodavnici ugledala predmet sa slike ispod.


Otvarač za flaše! U prelepoj, matiranoj zlatnoj boji. Sa ovim divnim dizajnom. Po ceni od jednog evra!


I mada imam bar dva otvarača...

...i mada su svi oni multifunkcionalni, kvalitetni primerci svoje vrste...

...i mada ne vidim kako će se oni ikada dovoljno pohabati ili pokvariti da bi mi u životu bio potreban još jedan otvarač...

...ja sam kupila ovaj divni predmet samo zato što je bio lep i što sam iskreno poželela da ga imam. U suštini, zaletela sam se na ovu zlaćanu đinđuvu nekim svojim svrakastim šestim čulom i odlučila da moram da je ubacim u svoju korpu.

Sa jedne strane, čuvena krilatica: Nemoj imati ništa u svom domu što nije korisno i što ne smatraš lepim se ne odnosi na ovaj predmet. On mi je istovremeno i lep i koristan, te jedan od prvih postulata minimalizma ostaje na snazi. Uprkos tome, osećam se gotovo kao da sam prekršila neki zakon ovom kupovinom i pitam se da li bi ovakvo ponašanje moglo da me vrati u stanje haosa od kojeg sam toliko želela da pobegnem.

Sa druge strane, kada otvorim flašu mojim divnim novim otvaračem, pa čak i kada samo bacim pogled u kuhinjsku fioku u kojoj se nalazi, uvek se pomalo razveselim. To valjda znači da kupovina nije bila potpuno promašena i da čovek zaslužuje da ima poneku bespotrebnu tričariju samo zato što to želi.

Iz ovoga zaključujem da treba da postoji razlika između minimalizma kao oruđa koje mi pomaže da donesem isprevne odluke, i minimalizma kao ograničavajućeg faktora, koji mi onemogućava da unesem malo beskorisne radosti u svoju svakodnevicu.

To verovatno znači da nikada neću biti jedna od onih ljudi koji imaju dve čaše za vodu i spavaju na podu (ponovo... ali o tome drugom prilikom), ali da mogu da spojim sve one oslobađajuće aspekte minimalizma, istovremeno izbegavajući zamku bespotrebnog asketizma.

Tako uvek mogu sebe da vratim na pravi put kada počnem da jurim nečije tuđe želje ili da se bavim pukim pomodarstvom, ali zato mogu i da napravim poneki ustupak u vidu svetlucave đinđuve za moju kuhinjsku fioku.

Šta vi mislite o svemu tome? Da li ponekad kupujete i ono što vam nije potrebno ili ste bolji minimalisti od mene?

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...