Skip to main content

Smena godišnjih doba u našem ormanu

Počeo je oktobar! Što znači da sam već u zakašnjenju sa ovim postom! Jesen je definitivno stigla, ali ne i u naš orman. Što nikako nije u redu, naročito uzimajući u obzir da je ovo prva jesen u našem stanu, što će reći da na početku današnjeg poduhvata nisam ni bila sigurna gde su mi pojedine zimske stvari.

Bilo kako bilo, odlučila sam da je danas idealan trenutak da se sprovedu minimalne sezonske promene u našem ormanu.

Za početak, evo slike Nikolinog dela ormana:


Znam da sad svi sigurno mislite da to ne može da bude njegova polovina jer je do pola ispunjena mojim haljinama. Ali grešite - naravno da može! Zapazite još i gomile posteljine ispod odeće, kao i na najvišoj polici, a primetite i sivu torbu koja se krije iza njih. O njima ćemo više pričati posle...

U međuvremenu, pogledajte i moju polovinu ormana:


Primetićete dve gomile stvari na gornjoj polici. Leva gomila se sastoji od letnjih stvari, koje sam polako počela da odvajam, dok se na desnoj gomili nalaze stvari za peglanje. Verujte mi - trenutna stuacija nije ni izbliza tako loša kao što ume da bude.

Ali dosta kuknjave. Umesto toga, hajde da se bacimo na posao. Današnja akcija je imala dva cilja. Prvi - udaljavanje letnjih stvari iz najfrekventnijih delova ormana, i drugi - pronalaženje zimskih stvari.

Na moju radost i zadovoljstvo, drugi cilj je ostvaren sa neočekivanom lakoćom, jer su se sve naše zimske stvari našle u sivoj torbi sakrivenoj iza posteljine u Nikolinom ormanu.


Nakon što je to srećno rešeno, očekivala sam da će mi letnje stvari praviti veće probleme, ali s ispostavilo da sam pogrešila. Naime, usled sve ove priče o minimalizmu, izgleda da sam negde usput postala pravi mali minimalista. U ovoj situaciji, to znači da većinu stvari koje imam mogu da koristim tokom cele godine, tako da se sve što mi neće odgovarati u narednih nekoliko meseci, našlo na sledećoj fotografiji:Moram da priznam da sam očekivala da će se među ovim stvarima pojaviti bar nekoliko onih koje bih mogla da prosledim dalje, ali to se prosto nije dogodilo. Jedna ili dve bluze sa leve gomile su manje-više odslužile svoje i želela bih da ih zamenim, ali dok se to ne desi, i dalje će mi trebati. A što je još važnije, kada se to dogodi, planiram da ih pošaljem na reciklažu, umesto da ih poklonim nekome.

Iako to možda zvuči kao loša vest, ona to zapravo nije - ukratko, ovo znači da sam došla u fazu u kojoj iznosim sve što imam,  nakon čega ga zamenim nečim novim. Druga dobra vest je da imam određenu kesu za reciklažu, i da sve što poželim da izbacim očigledno ide direktno u nju. Čak je trenutno držim pored žice za sušenje jer obično dolazim do ovakvih zaključaka dok skupljam veš.

Elem, da se vratimo mi na orman. Nakon što sam izvukla sve zimske stvari i uklonila sve strogo letnje stvari, ostalo je pitanje rasporeda. Dobro znam da vam do sada nisam pokazala detalje svog ormana, a razlog tome je što još uvek nisam odlučila gde šta želim da držim. Uprkos tome, danas ćete imati prilike da bacite pogled na okviran raspored mojih fioka.

Svako od nas dvoje ima po tri fioke. Sa moje strane se u prvoj nalaze veš i čarape (više o tome u OVOM postu), a u trećoj pidžame (ona nije spremna čak ni za preliminarno prikazivanje).  Bilo kako bilo, druga fioka je danas doživela neke sitne promene, tako da na slici ispod možete okvirno da vidite nen sadržaj:


Sa leve strane su majice kratkih rukava koje sam odlučila da zadržim i preko zime jer sam sigurna da mogu da ih iskombinujem sa ostalim stvarima, dok su sa leve strane džemperi (pozadi) i farmerke (napred). Trenutno imam tri para farmerki (što je više nego što mi je potrebno) i četiri džempera (što je manje nego što mi je potrebno). U planu mi je da nabavim barem još jedan džemper i barem još jednu košulju/bluzu.

Sada možemo da pređemo na Nikoline fioke. U prvoj se, kao i kod mene, nalaze veš i čarape.


Druga je rezervisana za majice i šortseve...


... dok se u trećoj nalaze njegove pantalone i stvari vezane za posao... 


Što nas ostavlja sa samo još jednim, poslednjim delićem slagalice. A to je glavni deo ormana, nakon sređivanja. Prvo, evo Nikoline polovine:


Razlike u odnosu na pre su sledeće: posteljina na vrhu je raspoređena na dve gomilice, tako da je ona koju obično koristimo napred, a ona koju ređe koristimo iza nje. Od kako smo se uselili u novi stan, počeli smo sa korišćenjem dva potpuno nova kompleta, a dobili smo i treći, tako da su starije posteljine pale u blagi zaborav. Potrebno mi je malo distance da bih mogla kritički da odlučim da li su neke od njih trele za reciklažu ili ne.

Osim toga, primetićete da sam raščistila opšti haos ispod okačene odeće u ovom delu ormana i da sam tu stavila sivu torbu za odlaganje koja je čuvala naše zimske stvari. U njoj se sada nalaze Nikolini duksevi i džemperi. Iskreno, nisam sigurna da su mu svi potrebni, pa čak ni taman, ali nisam mogla da donosim bilo kakve odluke bez njega. Kada on bude prošao kroz ove stvari, neke će možda biti izbačene, pa ćemo moći lepše da organizujemo preostale.

Osim toga sam zaključila da je gornja polica prosto previsoka za naše potrebe i da bi bilo sjajno kada bismo dodali još jednu policu u taj prostor. Samu policu već imamo (čak možete i da je vidite naslonjenu na orman na slici ispod), tako da samo treba da je ubacimo.

A evo i mog dela:


Kao što možda vidite, smanjila sam količinu krša koji se nalazio ispod okačenih stvari i na svojoj polovini. A kao što sigurno vidite, količina krša na gornjoj polici se dramatično povećala. Što se tiče gomile za peglanje, njom se ovom prilikom nisam bavila. A što se tiče leve gomile, tu su se našle sve naše letnje stvari koje sam pronašla. Pošto me ova nestabilna gomila čini nervoznom, planiram da prom prilikom kupim velike plastične kutije u koje ću sve ovo moći lepše da složim. Nešto slično ovima koje je koristila Petra u postu o organizaciji dečije odeće (za više detalja, klik na link).

Sve u svemu, situacija nije savršena, ali je napredak evidentan. Možda ne u estetskom smislu (neko bi čak rekao da orman izgleda gore nego na početku), ali sasvim sigurno u mentalnom. Sad bar znam da nećemo da se smrznemo usled naglog zahlađenja :)

Kakva je situacija kod vas? Da li ste već napravili rokadu stvari?

Comments

  1. KonMari slaganje na djelu! 👍 Mi opet imamo samo police pa mi je nezgodno tako slagati (a nema mi smisla baš sve stavljati u kutije/košare)... Jesam spomenula da napokon imamo vrata na ormaru? 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo pa čestitamo :) Ja sam inače insistirala na što većem broju fioka, ali njih nikad dosta...

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...