Skip to main content

Čišćenje frižidera

Moje omiljeno vreme za čišćenje frižidera je neposredno pre velike kupovine, kada je isti još uglavnom ispražnjen. Jedna ovakva prilika se nedavno ukazala, tako da sam se pozabavila ovim zadatom koji sam neko vreme izbegavala (a budimo realni, ko ga ne izbegava :)

Evo kako je frižider izgledao na samom početku:


Kao što sam već spomenula, bio je solidno prazan, ali naravno i neorganizovan. Sa sređivanjem sam počela od najniže fioke, sa voćem i povrćem. U njoj je vladao popriličan haos na prvi pogled, ali je nakon što sam izvadila sve napolje, situacija bila još gora.Dno fioke je bilo ispunjeno ostacima hrane i raznoraznim trunjem koje sam nekako uspela da pokupim i istresem. Samu fioku sam isprskala i prebrisala svojim univerzalnim sredstvom za čišćenje, koje se, nakon što malo odstoji, pokazalo kao odlično rešenje za ćišćenje frižidera. Uostalom, ovo je poslednje mesto gde bih poželela štetne hemikalije.


Kako sam vadila koju pollicu, istovremeno sam čistila i unutrašnji deo frižidera ispod i oko nje, takođe odozdo na dole. Dno je, logično, bilo najprljavije ali i to sam lako uspela da očistim.


Uskoro su sve police bile izvađene, obrisane i stavljene da se suše.Glavni deo frižidera je takođe zablistao.


Dok se sve to sušolo, ja sam se pozbavila namirnicama. Proverila sam da li nešto treba da se baci, šta može da se prepakuje, i odlučila šta treba da kupim kako bih iskoristila najveći deo ovoga što imam.


Kako sam završila sa glavnim delom frižidera, mogla sam da pređem i na vrata. Izvadila sam i na isti način obrisala  sve police, kojima je to bilo preko potrebno.
Isto je važilo i za unutrašnjost vrata koja sam detaljno očistila.


A kada je sve bilo suvo, vratila sam police nazad, o frižider je bio spreman da bude napunjen.Što se tiče vrata, na najnižu policu sam smestila flaše, a na sledeću teglice i soseve koje imam. Margarin i maslac sam smestila na najvišu, zatvorenu policu.


U glavnom delu sam posvetila donje fioke voću, odnosno povrću. Na najnižu policu sam smestila sastojke za buduća jela, a na onu iznad nje sam stavila namirnice za doručak, poput sireva i namaza. Iznad su se našle teglice i kantice kojima treba malo više vertikalnog prostora. Obzirom na mali broj namirnica koje sam imala u datom trenutku, ostalo je dosta neiskorišćenog prostora.


Sve u svemu, razlika je bila vidljiva jer sam dobila pohvalu od supruga, a osim što je sve bilo dosta sređenije i čistije, bilo mi je bitno da znam da je sve što se nalazi unutra u okviru roka trajanja. Gledajući namirnice sam mogla i da napravim bolji spisak za kupovinu, kao i da uvidim šta obavezno moramo da kupimo da nam nešto od postojećih stvari ne bi propalo.

Sređivanje friždera pred neku veću kupovinu je korisna navika koju bih želela da usvojim kao nešto što radim obavezno, a ne samo povremeno kao do sada. Mislim da se na ovaj način baca mnogo manje hrane, ali i da se podstiče kreativnost u kulinarstvu. Uz sve ovo, kupuje se i mnogo manje duplikata, što opet vodi manjem bacanju i pametnijem korišćenju.

Koliko često vi imate vremena da pospremite svoj frižider i na koji način ga vi čistite?

Comments

 1. Otkad sam ga organizirala početkom godine, počistim ga i "posložim" jednom tjedno (ili jednom u 2 tjedna) pa više nemam potrebe za nekim mega čišćenjem i novom organizacijom (ova nam sada savršeno odgovara). A ključ je naravno u vraćanju namirnica na svoje mjesto. 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bravo za organizaciju :) Vraćanje je, naravno, najteži deo :)

   Delete
 2. Koliko inspiracije na ovom blogu... Hvala ti.
  Volela bih da vidim kako organizujes cipelarnik i orman za odecu... Ana

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Ana, baš mi je drago da ti se dopada moj blog! Biće puno postova u tim oblastima sigurno, tako da nastavi da me pratiš!

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...