Skip to main content

Planiranje bullet journal-a za 2018. godinu

Nedavno smo se pozravili od mog ovogodišnjeg planera, koji sam koristila sa velikim uživanjem i ljubavlju, što planiram da činim još nekoliko nedelja. Ovo, naravno znači da je vreme da sebe pripremim za uspeh u 2018. tako što ću što bolje da isplaniram svoj novi planer!

Na moju veliku radost, iz radionice Uređenog haosa, ove godine nam stiže ovaj ljupki notes.


Ja sam se odlučila upravo za njega jer su mu stranice ispunjene kvadratićima i plusićima, koji su mi delovali kao primamljiva pozadina za ono što želim da postignem.FAZA I: ŠTA ŽELIM U SVOM BUJOu?


Kreiranje samog planera sam sprovela u nekoliko faza. Prvo sam, u ovogodišnjem planeru, napravila grubi spisak svega što želim da uključim u svoj budući planer.


Poučena iskustvom od prošle godine, shvatila sam 3 stvari:

1. bullet journal je super jer mi omogućava fleksibilnost
2. bullet journal je još bolji ako mu se doda i malo strukture
3. zahvaljujući ovom iskustvu, znam koje stvari želim da dodam, pa mogu malo i da planiram...


 FAZA II: KAKO ŽELIM DA TO POREĐAM?


Ne postoji jedan planer koji odgovara svima, pa tako ne postoji ni jedan jedini način da organizujemo stranice u planeru koji sami osmišljavamo. Ipak, kada sam prošla prethodnu fazu, shvatila sam da postoji nekoliko grupacija stvari koje želim da uvrstim u planer za 2018. Zato sam se bacila na organzaciju pomoću stikera.


Imala sam tri različite boje post it papirića, koje sam odlučila da koristim kako bih obeležila različite oblasti u planeru. Svaka stranica na kojoj sam nešto isplanirala je prvo dobila svoj papirić, da bih tek kasnije pristupila pisanju ili crtanju na samoj stranici. Ovo mi je bilo naročito zgodno onda kada sam želela da rezervišem više stranica za jednu stvar, tako da sam mogla lako da obeležim sledeću kategoriju.


FAZA III: REALIZACIJA


Nakon što sam smislila šta sve želim da uključim u planer, ali i kako to sve želim da poređam, počela sam da ukrašavam i iscrtavam jednu po jednu stranicu. Ovo je najlepši i najkreativniji deo procesa, koji ne želim da požurujem, tako da još uvek nisam spremna da vam pokažem sve stranice u svom novom planeru.

Umesto toga, u ostatku teksta ću vam predstaviti šta sam sve isplanirala za ovogodišnji planer, mada nemaju sve kategorje i sliku.

1. POČETNA STRANICA


2. REČ GODNE

Ove godine, moja reč je ljubav. U novoj godini želim da reagujem sa više ljubavi, prema sebi i drugima.


3. ZAHVALNOST 

Za ovu kateoriju sam odvojila 12 stranica, za svaki mesec po jednu. Nadam se da ću svakog dana uspeti da upišem barem ponešto na čemu sam zahvalna.


4. 2018.

Naslovna strana svega specifičnog za godinu pred nama.


4.1. GRAFIK

Na grafiku ću da pratim koliko sam procentualno bila uspešna u praktikovanju svojih navika iz meseca u mesec.
4.2. NAVIKE

Kao i prošle godine, planiram da pratim navike koje želim da usvojim. Na jednu stranicu mi staju navike za 2 meseca, tako da sam ostavila ukupno 6 stranica za ovo.


4.3. KALENDARI

4.3.1. NASLOVNA STRANA ZA KALENDARE4.3.2. KALENDARI

Ostavila sam 12 dvolisnica za svaki mesec, tako da mogu da ubeležim bitne datume i planove za taj mesec.5. SLOBODNO VREME
5.1 PROČITANE KNJIGE
5.1.2 POPSUGAR READING CHALLENGE 2018.

5.2. DUOLONGO

Cilj mi je da ove godine završim kurs nemačkog i da ozbiljno načnem španski. 5.3 MOJE TELO
5.3.1. JOGA IZAZOVI
5.3.2. PRAĆENJE TEŽINE

6. FINANSIJE
6.1. RATE/RAČUNI

Na jednoj stranici pratim sve mesečne rate za kredite, kartice, osiguranje i ostale stvari koje otplaćujemo. Imamo nekoliko manjih dugovanja koje želim da otplatim u prvom kvartalu, nakon čega možemo da se fokusiramo na štednju. 


Sa druge strane, pratim mesečne račune:
6.2. ŠTEDNjA

Ove godine bih želela da napravim solidan fond za poklone, kako bih mogla bezbrižno da posećujem razna slavlja, ali i da napravim svoj emergency fund koji ću da čuvam za nepredviđene situacije.6.3. PLANER ZALIHA

7. PLANIRANJE MENIJA

Ostavljeno 12 stranica

8. STVARI
8.1. ULTIMATIVNA LISTA ŠMINKE
8.2. ULTIMATIVNA LISTA ODEĆE
8.3. WISH LISTA
8.4. PLANER POKLONA
8.5. PAN PROJEKAT

9. CILJEVI

*********************************************************************************

ZAKLJUČAK

Ideja ovog posta nije da vam pokažem kako će moj planer da izgleda kada bude gotov. Za to će biti dosta prilike u novoj godini! Za sada ne žurim sa njegovom pripremom jer previše uživam u njoj da bih je zbrzala. 

Uprkos tome, želela sam da vam prikažem svoj proces ukoliko vam je potrebno malo ideja i inspiracije u planiranju. Nadam se da vam je ovo bilo od pomoći i da planirate nešto veliko i divno u 2018oj!

Comments

 1. Super si to osmislila. I baš mi je slatka kasica prasica. 😍

  ReplyDelete
 2. Baš se vidi tvoj trud u pripremi planera.
  Mislim da je vrlo korisna stvar ali za sada ne vidim potrebu za kreiranjem ovako nečega, tj možda nemam hrabrosti da sebi postavim cilj i pratim sebe na putu ka uspehu ili neuspehu.
  Možda u budućnosti i skupim snagu i petlju da probam sa planerom gde će mi ovaj tvoj mnogo koristiti kao polazna ideja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Svrha bilo kog planera je da nam olakša život, tako da ti želim da koristiš samo ono što će ti pomoći na tom putu, nikako ne nešto što bi te opteretilo!

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...