Skip to main content

Make-up analiza i ciljevi za 2018.

U toku prošle godine sam bila vrlo fokusirana na korišćenje make-up proizvoda koje sam uvrstila u svoj Use it or lose it projekat. Šta više, većinu ostale šminke gotovo da nisam ni koristila niti sam obraćala veliku pažnju na nju. Čak sam dozvolila i da čitava moja make-up kolekcija postane potpuno haotična i neorganizovana, što je stadijum koji iskreno mrzim.

Zbog toga sam godinu započela vrlo nestrpljiva da pročešljam i reorganizujem proizvode kojima trenutno rspolažem, a koji su se nalazili u tri nesesera koje vidite na slici ispod.


Kao i svaki drugi organizacioni projekat, i ovaj sam započela tako što sam izvadila ceo sadržaj napolje. Na levu stranu sam grupisala proizvode koji su po mojim standardima cruelty free, a na desnu sam stavila sve ostale. Sa slike se vidi da je prva grupacija nešto veća od druge, što me ispunjava radošću jer znači da sam ipak na pravom putu.


Evo i krupnijeg kadra proizvoda koji nisu cruelty free...


... i onih koji to jesu:


Pa da počnemo redom... U sferi proizvoda za lice, posedujem dva korektora, jedan u stiku i jedan tečni. Korektor u stiku, brenda Golden Rose radi svoj posao korektno, ali nije ništa spektakularno. Kada ga potrošim, volela bih da isprobam neki skuplji brend, što je prilično komplikovano obzirom na slabu ponudu high-end cruelty free brendova kod nas.

Tečni korektor je marke Catrice, za koju sam se tek nedavno zainteresovala i ovo je njihov prvi proizvod koji sam uzela. Jako je hvaljen u sferi posvetljavanja, i za to je stvarno odličan. Iako je i ovo drogerijski brend, prilično sam zadovoljna ovim proizvodom i ne planiram da ga menjam. Svojoj kolekciji korektora bih još volela da dodam još dva (zeleni i boju lososa), takođe u tečnom obliku ili u obliku olovke, za lakše nanošenje. Većina drogerijskih brendova sada proizvodi ove proizvode, tako da mogu da ih isprobam relativno bezbolno po make-up budžet.


Iz ove grupacije nam ostaju još dva prozvoda. Aurini Perfect Base baza za lice i Take Care of Me tečni puder. Oba proizvoda predstavljaju dobar izbor u svojoj kategoriji, pa tako ovaj puder kupujem već drugi put, a bazu bih definitivno ponovo kupila kada je potrošim. Uz ovo bih volela da isprobam i neku bazu na bazi vode, ali i da uvrstim u svoju kolekciju neki puder jače pokrivne moći za specijalne prilike i izlaske (ma koliko oni retki bili :D). Za sada imam na umu je Inglotov HD tečni puder.

Uz taj dodatak za moju wish listu, prelazimo na ruževe za usne. U mojoj trenutnoj kolekciji se nalaze 2 crvena ruža (Avon i Max Factor, tako da oba nažalost nisu cruelty free). Iako volim crvene ruževe, nemam dovoljno često naviku da ih nosim jer mi je nepraktično da stalno brinem da li su se razmazali i slično. U svakom slučaju, ovo je do daljnjeg moj izbor kada su crveni ruževi u pitanju i verovatno će ostati u mojoj kolekciji dok budu u reprezentativnom stanju.

Sledeći proizvod je Aurin mat ruž u nijansi 611 (Time for selfie). I ovo je jedan od retkih proizvoda koje sam kupila ponovo nakon što sam prethodni potrošila. Znam da zvučim kao reklama za Auru, a razlog tome nije što su svi njihovi proizvodi savršeni, već taj što sam počela da čitam više o make-up proizvodima od kako sam rešila da pređem na cruelty free šminku. Ranije me je opterećivao veliki broj mogućnosti i brendova, ali sada postoji samo nekoliko njih među kojima mogu da biram. Pritom je većina njih u nižem cenovnom rangu, što mi unosi dodatne dileme i bojazni, tako da mi puno znači da pročitam poneku recenziju, a o nekoliko brendova pratim i teme na forumima kako bih sklopila što nepristrasniju sliku. Ukratko, ovo je proizvod kom ću se uvek vraćati.


Još jedan cruelty free ruž u mojoj kolekciji je i sledeći proizvod, marke Golden Rose. Ovo je moj svakodnevni 'karmin za tašnu' koji obično nosim sa sobom i stavljam gotovo svaki dan. Uzimajući u obzir njihove cene, zaista nemam zamerki na ovaj ruž i sigurno da ću u budućnosti ponovo kupovati ruževe ovog brenda.

Sledeći proizvod na listi je sjaj za usne marke Seventeen koji imam od ko zna kada. Iz nekog razloga, on se i dalje nije pokvario, a meni je i dalje žao da ga bacim. Odlično se slaže uz moj mat karmin, ali mi je teško da ga nosim zato što mi se kosa uvek ulepi u sjaj... Za sada ostaje uz mene, ali ne vidim da ću u budućnosti ponovo kupovati sjajeve.

Po mom mišljenu, 5 ruževa predstavlja odličnu veličinu kolekcije, jedino što bi mi bilo draže da imam 2 mat (Aura 605 i 611) i 3 kremasta ruža (nedlučna sam oko nijansi, ali bih volela neke neutralne nijanse, slične ovoj koju imam).

Sa ruževa prelazimo na usko povezanu temu olovaka za usne. U ovoj kategoriji trenutno posedujem 4 proizvoda. Prva tri (Alverde, Essence i Flormar) zadovoljavaju moje cruelty free kriterijume, dok poslednji (NYX) baš i nije 100% cruelty free.

Prva olovka je kupljena jer se lepo uklapa uz Time for selfie. Nažalost, Alverde proizvodi se posto kvare prebrzo za moj ukus, tako da ni ova olovka više nije u najboljem stanju. Želela bih da je zamenim nekom novom, recimo iz Flormar asortimana.

Druga je jadna od onih bezbojnih voskastih olovaka koje bi trebalo da rade sa svakom nijansom ruža. Uzela sam je jer mi je taj koncept zvučao jako praktično, ali nekako nemam utisak da ova olovka zapravo išta radi. Volela bih da je upotrebljavam malo više u tekućoj godini i da ili naučim kako da je koristim ili da je se rešim.


Crvena Flormar olovka je kupljena da bi se koristila sa gore prikazanim ruževima, i taj posao radi fantastično. Nastaviću da kupujem olovke ovog brenda.

NYX olovka je u roze boji i ne ide baš dobro uz ruževe koje imam. Uz to nisam sigurna ni da mi se dopada njen kvalitet. I ovo je proizvod koji želim da stavim na svoju koristi-više-i-vidi-na-čemu-si listu.

Sledeća grupa proizvoda je vezana za oči. Prvi proizvod iz ove grupacije je Golden Rose maskara. Kupila sam je kao cruelty free varijantu, jer mi je u glavi bila informacija da su njihove maskare sasvim solidne. Kasnije sam zaboravila da proverim da li je ovo uopšte istina ili sam ja to sanjala, ali ova konkretna maskara je zaista loša. Ima običaj da se kruni i da mi iritira oči i do kraja dana praktično niša od nje mi ne ostane na trepavicama. Imam želju i volju da kupim neku drugu a da ovu bacim.

Sledeći proizvod koji sam uvrstila u ovu grupacju je Aurin lepak za trepavice. I ovaj proizvod srpskog brenda je više nego korektan.


Nakon ovoga, sledi olovka za oči marke Avon koja predstavlja noćnu moru za rezanje. Na kraju sam se iznervirala i prosto je bacila iako nemam ni jednu drugu crnu olovku. Eto još jedne stvari za moju wish listu!

Još jedan prozvod kompanije Avon koji posedujem je i crni eye liner. Iako mi na početku nije bio drag, sada sam se navikla na njega i volim da ga koristim. Nažalost, neću ga ponovo kupovati jer nije cruelty free.

A na samom kraju se nalazi Essence olovka u bež boji koju koristim na unutrašnjoj liniji trepavica. Za sada sam zadovoljna ovim proizvodom, ali u budućnosti bih rado isprobala isti proizvod drugih brendova.

A kada smo već kod šminke za oči, možemo da se osvrnemo i na seneke koje posedujem. Odmah ću vam reći da je moj ultimativni cilj da potrošim sve senke koje trenutno imam i da ih zamenim senkama brenda Inglot. Razlog ovome je njihov freedom sistem koji vam omogućava da sami kreirate svoje palete. Ja posedujem njihovu divnu flexi paletu u koju dozvoljava kombinovanje najrazličitijih proizvoda i moja želja je da u njoj držim sve svoje proizvode, od rumenila i pudera pa do senki.

I mada bih možda već želela da kupim neke Inglot senke, kratak pogled na moju trenutnu kolekcju kaže da mi to i nije baš neophodno.


U ovom trenutku, moja kolekcija se sastoji iz 3 paletice od po četiri senke, i jedne pojedinačne senkice. Sve zajedno, čine lepu kombinaciju neutralnih senki i senki u boji. Armanijeva paletica mi je super jer sadrži dve moje omiljene boje (zelenu i ljubičastu), ali i zato što sadrži korisnu belo-sivu i crnu nijansu. Laura Mercier paletica se sastoji isključivo od plavih nijansi od kojih se stvarno ne zna koja je lepša. A kako se plave nijanse stvarno teško troše, verujem da ćemo se družiti još dugo.

Artdeco takođe ima koncept kombinovanja sopstvenih nijansi, i ova kutijica može da se koristi za senke, ali i za druge proizvode ovog brenda (ja sam probala sa rumenilom). Senke koje imam u njoj su vrlo nosive i praktične, tako da će one verovatno biti prve koje ću da potrošim, mada se za sada dobro drže. Uostalom, ja nemam običaj da koristim senke na dnevnoj bazi, tako da je veliko pitanje da li ću uspeti bilo šta da potrošim. Do sada sam nažalost uglavnom bacala senke kada prestanu da budu upotrebljive.


Poslednji proizvod iz kategrije senki za oči jeste mono senka brenda s.he. Kupila sam je impulsivno, ali se nisam pokajala. Za sada mi odgovara iako bih više volela da sam kupila Inglotovu senku umesto nje (pa šta ako je 10 puta skuplja :D).

Poslednja kategorija koju želim da vam predstavim je kategorija proizvoda za lice. U okviru nje trenutno imam 2 rumenila, 1 highliter, 2 bronzera, 1 kameni puder i 1 fiksator.

Prvo rumenilo je trenutno jedini proizvod u mojoj voljenoj Inglot flexi paleti. Malo je jače i uglavnom ga koristim za specijalne prilike. U svakodnevnim prilikama se najčešće okrećem svom Artdeco rumenilu, koje jako volim, ali nije cruelty free pa se nadam da ću naći adekvatnu zamenu u Inglot univerzumu.

Kameni puder je marke s.he i takođe je bio impulsivna kupovina. Ne radi gotovo ništa na mom licu, tako da ga obično prosto ne koristim. Volela bih da imam kameni puder u kom ću stvarno da uživam, ali ta želja ide na samo dno moje liste.


U oblasti bronzera, posedujem jedne Avon kuglice što je proizvod koji nisam dovoljno koristila da bih stekla sud o njemu. Pokušaću da to promenim u ovoj godini. Sa druge strane, Benofitova Hoola koju koristim svakodnevno mi sasvim odgovara. Ponovo, kada se potroši, pokušaću da je zamenim nekim Inglot proizvodom za moju paletu.

Još jedan proizvod iz ove oblasti lica je i highlighter. Ja posedujem samo jedan i to brenda NYX. Zadovoljna sam kako radi svoj posao, ali bih želela da imam i theBalmov Mary-Lou Manizer.

Za kraj mi ostaje još samo Aurin Fix Me fiksator, koji za promenu nije ništa specijalno. Šta više, s njim imam osećaj kao da sam naprskala lice lakom za kosu. Kada se potroši, pokušaću da kupim nešto bolje.

Za sam kraj, evo i kako sam organizovala svu ovu šminku. U lila neseseru sa leve strane se nalaze stvari koje koristim gotovo svakodnevno, pa sam želela da ih izdvojim radi lakšeg korišćenja. Ovo je neseser koji bih ponela na kraći put i imala sve što mi je potrebno za većinu prilika. 


U zlatnom neseseru desno su stvari koje koristim u specijalnim prilikama. Ovaj neseser obično vadim samo kada idem na neku proslavu ili kada tražim neki određeni proizvod. 

Ova podela mi je veoma praktična jer sam ja veliki ljubitelj šminke i ne želim preterano da ograničim broj komada koje posedujem, ali ne želim ni da komplikujem sebi život na svakodnevnom nivou.

Zaključci koje sam donela nakon ovog sređivanja, ali i tokom pisanja ovog teksta su da mi ostaje nekoliko proizvoda koje bih želela bolje da isprobam u toku ove godine, kao i da imam solidnu wish listu proizvoda koje želim da nabavim. Neke stvari koje imam treba da bacim i zamenim boljima, a neke želim prvo da potrošim, pa tek onda da se upgrade-ujem. 

Sve je manje i porizvoda koje imam a koji se testiraju na životinjama. U budućnosti ih više neću kupovati, tako da će ih sigurno biti sve manje i manje. U pogledu stvari koje dobijem na poklon, prosleđujem ih dalje samo ako mi ne odgovaraju. Ukoliko sam već dobila nešto što se testira na životinjama, svejdno ću da ga upotrebim.

U OVOM postu iz septembra 2016. sam prvi put obavila svoju make up wish listu. Sviđa mi se što iz ove perspektive mogu da je pogledam i da vidim da sam nabavila sve ili većinu proizvoda koje sam tada želela, kao i da sam bila umerena po pitanju proizvoda koji su bili na tadašnjoj ban listi.

S tim u vezi, evo i moje trenutne wish liste, kako bih kroz neko vreme mogla da vidim da li je moja kolekcija nastavila da se razvija u željenom pravcu:

 • HD tečni puder
 • zeleni korektor
 • losos korektor
 • olovka za usta za Time for selfie
 • crna olovka za oči
 • maskara
Nadam se da vam se dopala ova moja rekapitulacija, kao i da imate neke dobre preporuke za moju wish listu.

Comments

 1. Baš sam jutros nešto eksperimentirala sa tamnim ružem da ga konačno počnem nositi kad ono post o kolekciji šminke :) post je super i sviđa mi se cilj da cijela kolekcija bude cruelty free! I sama razmišljam o tome, i već je dosta proizvoda CF, ali neki npr.maskara nisam našla od CF brenda (koristim Maybelline Lash Sensational jer je jedina koja se ne trusi skoro nikako i ne napravi pandu od mene).
  Essence maskare su dosta hvaljene i meni su generalno bile ok osim tog trušenja koje se meni sa svim mogućim maskarama događa, i njihove olovke za usta su odlične, pogotovo ultra LAST linija (crno pakovanje), mislim da bi jedna od nijansi odgovarala uz Time for selfie. Super su i da ih se nosi same, bez ruža!
  Također i njihove olovke za oči su mi ok, long lasting i one gel olovke samo što koristim smeđu umjesto crne. Što se tiče korektora, ovi s posebnom namjenom (losos i zeleni) mi nisu nikad bili primamljivi jer sam ih vidila samo kao još jedan sloj na licu koje se i onako dosta masti i postane cakey hahah
  Baš sam se raspisala o kozmetici!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala na savetima, Essence deluje kao baš simpatičan brend i planiram da isprobam više njihovih proizvoda. Samo što ti kažeš da prestanem da izgledam kao panda nakon nekoliko sati nošenja. Baš mi je drago da ti je ovaj post naišao u pravom trenutku i nadam se da ćemo u toku ove godine svi da se približimo svojim idealnim kolekcijama ❤️

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...