Skip to main content

Čišćenje mašine za sudove

Nakon skorog čišćenja frižidera i rerne, na red za je došao još jedan kuhinjski uređaj. Radi se, naravno, o mašini za sudove.Znam da mnogi od vas ne poseduju ovaj uređaj, pa čak i da mnogima ne zvuči kao naročito bitna i korisna stvar. Ja sam prva dugo bila pobornik ručnog pranja sudova. Uvek me je nerviralo što dok isperem i pripremim posuđe, gotovo da mogu da kompletiram i samo pranje. Zatim mi je smetalo što se često dešava da mašina ne odradi svoj posao kako treba. Ali, moj suprug se borio i izborio da ipak napravimo mesta za ovaj uređaj.

Moram vam priznati da je bio u pravu. I ne, glavni razlog tome nije to što nam je mrsko da peremo svoje suđe ručno (mada je ovo sigurno razlog broj 2). 

Najveći razlog leži u tome što mašina za sudove neutrališe haos. Nakon svakog obroka ili posete prijatelja, mašina prosto sakrije sav nered. Nema prljavih sudova koji čekaju svoj red. Nema ni čistih sudova koji se cede. Sve je sakriveno i odloženo na sigurno mesto.

Jedina negativna strana koju sada vidim je što nam je potrebno više posuđa nego ranije da bismo uvek imali nešo čisto. 

Ali, da se vratimo mi na temu. Kao i svim ostalim kućnim uređajima, i našoj mašini za sudove je potrebno održavanje. Prošlog vikenda sam odlučila da je očistim, i u te svrhe napravila malo istraživanje, i fotografila postupak, tako da danas to delim sa vama u ostatku teksta.


Kao i obično kada želim da očistim nešto na pametan i efikasan način, bacila sam pogled na youtube da vidim kako to radi Melisa sa kanala Clean my space. Melisa je verovatno jedan od najvećih online autoriteta za čišćenje, tako da su njeni saveti uglavnom zlata vredni. U videu ispod pogledajte šta to ona savetuje.

  

A evo i kako sam ja primenila njene savete, uz nekoliko fotki same mašine...Na prvi pogled, mašina ne izgleda tako prljavo. Najkritičniji deo je na dnu, gde su se zadržali ostaci praška nakon prethodnoh pranja, ali i razne ivice i uglovi gde se prljavština najlakše zadržava.


Sve spoljne ćoškove i uglove sam očistila svojim univerzalnim sredstvom za čišćenje, tako što sam ih naprskala i ostavila da stoje neko vreme, a zatim prebrisala. Većina ovih stvari zaista nije mnogo prljava i skoro sve se odmah skinulo.


Nakon toga sam posvetila pažnju filteru, kao što Melisa i savetuje. 


Naš filter se nalazi na dnu mašine i do sada ga nismo čistili. Logično, to znači da su se na njemu nakupile raznorazne stvari relativno visokog nivoa odvratnosti.


Odlučila sam da poslušam savet iz gore spomenutog videa i da potopim filter, kao i ovaj zaštitni deo u vrelu vodi sa sapunicom, i u te svrhe sam upotrebila veliku šerpu.


Ostavila sam sapunicu da deluje nekih sat-dva, nakon čega sam očistila poslednje ostake prljavštine običnim kuhinjskim sunđerom. Rezultati su bili više nego zadovoljavajući i svi delovi su nakon toga izgledali kao novi.


Vratila sam filter nazad u mašinu i odlučila da poslušam i drugi Melisin savet, koji se tiče uklanjanja neprijatnih mirisa i dubljeg čišćenja mašine.

Iskreno, ne mogu da kažem da sam primetila neke neprijatne mirise u svojoj mašini, tako da ne mogu ni da posvedočim efikasnosti ovog saveta u pogledu njihovog uklanjanja. Ali, kao što i sami znate, ja ne propuštam priliku da upotrebim malo starog dobrog alkoholnog sirćeta. Iskreno mislim da pomaže dezinfekciji i dubinskom čišćenju svega čega se dotakne, pa da ni naša mašina nije izuzetak. Zbog toga sam ubacila jednu solju sirćeta i pustila potpuno praznu mašinu da odradi svoje. 

Na kraju dana je mašina zaista izgledala kao nova, a iskreno se nadam i da je sada malo efikasnija i bezbednija za korišćenje.

Još jedan kućni zadatak iz kategorije onih koji nikad ne dolaze na red je precrtan, i nije mi žao što sam uložila u mašinu za suđe malo vremena, obziom na to koliko nam ona uštedi istog!

Za još saveta o korišćenju sudo mašine, pročitajte i moje omiljene trikove za njeno raspremanje u OVOM postu.

Hvala vam na čitanju, i nadam se da ćete nam javiti u komentarima koji kućni uređaj ste vi nedavno očistili, ili se tek spremate da očistite!

Comments

  1. Ja ne mogu dočekati da konačno nabavimo perilicu suđa. Kažeš da nisi primijetila da neugodno miriše? Koliko često je tako čistiš? Dosad je uopće nisam imala prilike koristiti pa me baš zanima. I koji model imate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nažalost, nisam ti baš neki dobar izvor informacija. Mi smo našu mašinu nasledili od mojih, jer su oni pre par godina uzeli sebi novu, tako da nemam neku preporuku pošto je stariji model u pitanju. Kad smo je uzeli (pre nekih 10 meseci) smo je jednom pustili praznu i to je to. Ovo je bilo prvo ozbiljno čišćenje. Ali obzirom na to koliko je bilo lako, mislim da ću ubuduće češće to da radim.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...