Skip to main content

DIY osveživač prostora

U poslednje vreme sam se zainteresovala za aromaterapiju i načine na koje najlakše možemo da je uključimo u svoj život. Kao što možda već znate, ja već imam malu kolekciju etarskih ulja koja koristim pilikom čišćenja, tako da sam odlučila da ih upotrebim i u ovom eksperimentu.


Nakon kratkog istraživanja, odlučila sam da probam da napravim osveživač sa štapićima. Ovakvi osveživači su mi uvek delovali interesantno i dekorativno, ali nisam bila sigurna da li 'rade', odnosno da li pružaju dovoljno mirisa. A kako sam već imala sve sastojke u kući, rešila sam da im dam priliku.


Istraživanje je pokazalo da je poželjno uzeti posdu sa uskim otvorom, kako bi mirs sporo isparavao. Ja sam se setila ove teglice koju imam, i koja je solidno mala i odlučila da pokušam sa njom.

Sledeće što sa naučila je da bi trebalo koristiti neko neutralno ulje, najbolje bademovo ili šafranovo. Ja sam odlučila da pokušam sa najobičnijim suncokretovim uljem, jer mi se nije investiralo u skupo ulje za slučaj da mi se uopšte ne svidi ceo projekat. 

Što se tiče štapića, i tu sam odlučila da budem ekonomična. Iako bi trebalo koristiti štapiće od ratana, ja sam upotrebila bambusove štapiće koje sam već imala. Pročitala sam da oni nisu sjajni u smislu provodljivosti mirisa (i to je istina), ali za ovu probnu varijantu su bili sasvim ok.

Odlučila sam i da će prvi osveživač iz moje radinosti biti umirujući, tako da sam koristila ulje lavande.


Sam postupak izrade je izuzetno lak i teče ovako: u izabranu posudu sipajte 1/4 šolje ulja. Dodajte tome 20 kapi etarskog ulja. Ubacite štapiće u ovu mešavinu i ostavite ih da stoje oko pola sata. Nakon tog perioda okrenite štapiće naopako kako bi se natopili i sa druge strane. I to je to - osveživač je spreman za upotrebu.

Ja sam ga smestila u spavaću sobu, gde nam umirujuća nota pomaže da se kvalitetnije odmorimo, a kako bi miris bio prisutniji, obično okrenem štapiće naopako pre nego što legnem. Za prvi pokušaj, mogu da kažem da sam dosta zadovoljna ovim projektom, kao i da ću uskoro praviti i druge kombinacje mirisa, za druge prostorije. Uz to mislim da ću sledeći put da investiram u prave štapiće od ratana i adekvano ulje kako bih imala maksimalne rezultate.

Šta vi mislite o ovom projektu? Da li koristite osveživače vazduha u svom domu i da li se radije odlučujete za prirodne ili komercijalne varijante?

Comments

 1. Koristila sam one osveživače što nakon odredjenog vremena prsnu sprej.
  Svidja mi se ovaj tvoj "projekat", reci mi gde ima da se kupe ti štapići od ratana, baš bih napravila.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja planiram da ih naručim sa AliExpress-a jer imaju baš širok izbor boja i oblika, tako da ih ima baš dekorativnih

   Delete
 2. Genijalno ti je ovo, Sofija! Ja mnogo volim osvjezivace prostora, imam u spreju i onaj sto se fiksira pa spricnes kad se sjetis. Medjutim uvjek ih koristim sa zebnjom i pitanjem koliko je to stetno za nas ukucane... Ovo mi je bas dobrodoslo! Hvala sto si istrazila da mi je moramo :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala na lepim recima! Meni baš ne prijaju te veštačke stvari, tako da ću sigurno dalje da istražujem i testiram ovakve osveživače😊

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...