Skip to main content

18 stvari koje mi neće trebati u 2018oj - Tri meseca kasnije

Početkom godine sam objavila post sa 18 ideja za stvari koje nam svakako ne trebaju i kojih možemo lako da se rešimo, da bi nam ova godina bila lepša, organizovanija i bolja. Nadam se da su vam moje ideje tada bile korisne, i da ste možda i učinili nešto tim povodom. Za slučaj da vam je potrebno još malo motivacije, danas vam predstavljam sve što sam ja uspela da izbacim prateći ovaj spisak!

1. ODEĆA KOJA VAM LOŠE STOJI


Pre nekog vremena sam ubacila u veš mašinu novu, teget majicu, koja je pustila boju i obojila gomilu drugih stvari. Jedna od njih je i ova (nekada bela) majica sa slike.


Moj prvi impuls je bio da je zadržim kako bih je nosila po kući. Ali, kao što vidite, ovo je pamučna majica koja ne funkcioniše dobro bez peglanja. A ja nisam osoba koja će da nosi po kući nešto što mora da se pegla, te je ova majica stajala neupotebljena nekoliko meseci, a možda i duže...

Bilo kako bilo, to je sada manje bitno, jer je konačno kucnuo trenutak da se oprostimo.

Različite stvari zahtevaju različitu metodologiju opraštanja od njih. U ovom slučaju, ja sam uzela jednu veću kesu i ubacila majicu u nju. Na svakih nekoliko meseci napunim jednu takvu kesu i odnesem je u H&M.

U okviru njihovog sistema reciklaže, u zamenu za punu kesu starog tekstila dobijate kupon za 15% popusta. U jednom od prethodnih postova sam pisala kako se u poslednje vreme često odlučujem za ovaj brend kada su grudnjaci u pitanju. I upravo sam nedavno odnela punu kesu stvari, kako bih ostvarila popust prilikom kupovine istog. Zapravo sam se osećala odlično kada sam uporedila zapreminu kese koju sam iznela iz kuće sa tim jednim, malim, komadom odeće koji sam umesto toga unela. Zbog toga mi je drago što sam počela da punim novu kesu i mogu vam reći da sam ubrzo pronašla još 2-3 stvari koje mogu da ubacim u nju.

2. MISTERIOZNI KABLOVI


Kada sam pisala svoj originalni post, na umu sam imala kabl sa slike ispod. On postoji u našem domu već godinama, a niko od nas pojma nemam čemu služi! 

Iz nekog razloga mi je to jako teško palo, ali svakako sam ga ubacila u smeće.3. KOZMETIKA ČIJI ROK JE ISTEKAO


Kao što sam obećala u originalnom postu - proverila sam rok trajanja svega što mi je otvoreno i što koristim i ničemu nije istekao rok! Takođe sam se potrudila i da zapamtim kojim proizvodima rok najpre ističe kako ih ne bih kasnije bacila.

4. KOZMETIKA I DRUGI PROIZVODI KOJI VAM NE PRIJAJU


Evo još jedne slike koju sam imala na umu kada sam pisala ovaj post: krema za lice koja nije činila ništa za moje konkretno lice i šampon od kog je iznenada počelo da me svrbi teme.

Iz nekog razloga sam sačuvala ovu kremu, misleći da je ima u veeelikim količinama, i da može da mi se nađe za slučaj da ostanem bez svoje regularne kreme i da apsolutno nemam šta da namažem na lice na dan ili dva. A onda sam shvatila da: 1) ja obično kupujem na rasprodajama, tako da obično imam neotvorenu kremu negde u šteku; 2) možda je bolje da jednostavno ne namažem ništa umesto kreme koja mi uopšte ne odgovara. A onda sam počela da tragam za samom kremom, samo da bih shvatila da mi je preostala jako mala količina iste koja se u međuvremenu stvrdnula i ne može ni da se maže. Tako da sam bez razloga smišljala razloge da je bacim.


Sa duge strane, imala sam ovaj šampon koji sam ranije često kupovala i koji mi nikada nije smetao. Ali iz nekog razloga, ova konkretna boca šampona mi je izazivala svrab. S tim u vezi, moja logika je bila sledeća - šampon je dobar, ali moja koža glave je trenunto u lošoj fazi, tako da ću da ga sačuvam i upotrebim kasnije.

Ali ma koliko taj plan zvučao pametno i štedljivo, imao je u sebi jednu fatalnu manu - ja prosto ne želim da rizikujem i da ponovo upotrebim nešto što mi ne prija. Zbog toga sam inicijalno odlučila da ga se rešim kao deo ovog mini izazova. Međutim, tu dolazi do preokreta! Pre nekoliko dana sam prala svoje četkice za šminkanje, te sam posegnula za svojim regularnim šamponom. Ali onda sam se setila da je ovaj šampon idealan za tu ulogu, tako da ću da pokušam da ga potrošim na ovaj način.

5. LEKOVE KOJE VIŠE NE KORISTITE ILI KOJIMA JE ISTEKAO ROK


Još jedna dobra strana ovog projekta je što me je primorao da sredim svoju fioku sa lekovima. U okviru tog projekta sam pronašla nekoliko praznih kutija, par lekova isteklog roka, i mnogo, mnogo smeća. Uostalom, uverite se i sami:


6. STARE ŠKOLSKE KNJIGE


Moje stare knjige se uglavnom nalaze u stanu mojih roditelja, a onih nekoliko koje su trenutno kod mene smatram stvarno korisnim, tako da nemam ništa da vam pokažem u ovoj kategoriji (jeee).

7. STARI CD-ovi


Stari CD-ovi su pretrpeli strašne provere i bacanja u našem prethodnom stanu, tako da ni u ovoj kateoriji nemam ništa da prijavim.

8. STARI KUĆNI TEKSTIL


Evo jedne opasne i teške declutter kategorije. Stvari iz ove kategorije mogu da se koriste i kada nisu u savršenom stanju, a takođe predstavljaju dobar poklon. To znači da mnogi od nas imaju ozbiljan priliv i minimalan odliv u ovoj kategoriji.

Dobra vest je da H&M prihvata i stari tekstil u okviru svog programa recikliranja, a ja sam odlučila da svoju kolekciju smanjim za jedan stari peškir koji jeste i dalje upotrebljiv ali je uzasno isflekan farbom za kosu.


Zagrobni život peškira u našoj kući ide ovako - izbačeni peškiri idu zecu koji voli da leži na njima. Za svaki peškir koji zec dobije, oduzima mu se jedan koji je pocepao ili uništio do kraja na neki drugi način. Tako da zec dobija ovaj peškir, a gubi jedan drugi koji je pocepao.

9. ČARAPE


Čarape su nepromašiv izvor stvari koje ne koristimo i koje možemo da bacimo. Za potrebe ovog projekta, ja sam pronašla dva para ženskih hulahopki koje su pocepane, ali iz nekog razloga i dalje stoje u mojoj fioci. Pretpostavljam da je psihološki lakše baciti nešto kada prođe malo vremena umesto istog trenutka kada se sama stvar pocepa ili pokvari - osećaj gubitka je nekako manji.


10. TORBA


Pre oko 6 meseci sam imala čitav post posvećen sređivanju ženske torbice. Ne znam za vas, ali za mene je ovo proces koji prosto moram da ponavljam nakon nekog vremena, a sada mi se ukazala i dobra prilika za to (ukoliko se 'moram da uradim ovo zbog bloga' može smatrati dobrom prilikom).

Dakle - evo moje torbice pre sređivanja:


Kao i njenog sadržaja: 


Nakon malo razmišljanja, stvari koje su se vratile nazad u torbicu su:Dok su ostale stvari raspoređene na svoje mesto. U slučaju hrpice papirića u donjem desnom uglu, to mesto je bilo kanta za smeće.


11. FRIŽIDER I/ILI OSTAVA


U frižideru često imamo stvari kojima je istekao rok ili koje jednostavno nikada nećemo da pojedemo. Kod nas je situacija obično pod kontrolom jer smo se jako usavršili u planiranju menija, ali ja sam iskoristila priliku da napravim ovu fotografiju nakon jednog ozbiljnog izbacivanja hrane koje sam nedavno sprovela.


Osim toga, nedavno sam prosledila nekoliko namirnica koje iz zdravstvenih razloga više ne smem da jedem. Namirnice su otišle jednoj porodici kojoj su bile potrebnije.


12. OLOVKE


Moram da priznam da sam izuzetno zadovoljna svojom kontrolom olovaka. Svaka nova olovka koja bude pronađena u našoj kući biva testirana i ukoliko ne radi, odmah se baca. Uprkos tome, kod nas uvek ima previše olovaka, a ja ih se 'rešavam' tako što ih ponesem na posao, ili u školu jezika koju pohađam, pa svako može da ih uzme i koristi.

13. MRTVE BILJKE


Nemamo mrtvih biljaka! Samo jednu polu živu! Volela bih da umem bolje da je negujem, doduše...

14. STARI MALI UREĐAJI


Pre nekog vremena, moj suprug je nabavio novu masku za svoj telefon, a ovu odbacio. Nakon toga je nabavio i nov telefon, dok je stari prosledio članu porodice. Iz nekog razloga, ova namučena i nikakva maska je i dalje ostala u našem vlasništvu, te sam je se konačno rešila. Što me podseti da treba da kupimo novu masku za njegov novi telefon!


15. PRAZNE BOCE U KUPATILU ILI PRETHODNE ČETKICE ZA ZUBE


Postala sam potpuno nemilosrdna u ovome i sve boce izbacujem čim se potroše. Isto važi i za četkice. Kada odlučim da mi je potrebna nova, staru odmah bacim, osim ako imam neki naročit kućni posao na umu za istu.

16. FLAJERI ZA PORUČIVANJE HRANE

Mi u stanu čuvamo samo jedan flajer iz obližnjeg restorana iz kog ponekad naručujemo hranu. Nažalost, pre neki dan smo saznali da oni planraju da zatvore kuhinju, tako da smo spali na 0 flajera! Sve te informacije obično ionako postoje na internetu.

17. STARE ILI POLOMLJENE VEŠALICE ZA ODEĆU


Iz nekog razloga, ja imam tendenciju da zadržim ovakve random stvarčice. Mislim da je ovde u pitanju vešalica sa koje je visio stolnjak koji sam dobila. I mada na prvi pogled deluje da ova stvarčica može da bude korisna, ona to gotovo nikada nije. U ovom slučaju, otišla je pravo  u kantu za reciklažu.18. UZORCI ILI KOZMETIKA IZ HOTELA


Pre nekoliko nedelja sam se spremala za putovanje u Mađarsku (klik na likn za više informacija o tome), pa sam tako pregledala i svoju kesu sa uzorcima koje čuvam upravo za putovanja. Bila sam tužna jer sam primetila da je veliki broj stvari koje sam čuvala poprilično high-end, a da ga ja ipak nisam takla već duže vreme.

Uzorci obično nemaju na sebi istaknut rok trajanja, tako da nikad nisam sigurna da li smem da ih upotrebim posle nekog vremena. Većina uzoraka koje sam imala je morala da bude bačena :( Zaboravila sam da ih fotografišem, pa vam umesto toga pokazujem jedine dve stvari iz kesice koje sam odlučila da sačuvam.


***

Moram da priznam da je ovo bilo jako lako i bezbolno iskustvo, a da je moj stan napustilo nekoliko kesa punih stvari. I mada sam vam i ranije preporučivala da bacite stvari sa ovog spiska, sad kad sam i sama to uradila, preporučujem vam to isto, samo još toplije!

A šta vi bacate u 2018oj godini?

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...