Skip to main content

Planiranje idealne garderobe

Kada se upustite u istraživanje o minimalizmu, svi pokušavaju da vas 'kupe' objašnjavajući vam kako zahvaljujući izbacivanju nepotrebnih stvari i kupovini kvalitetnih, pažljivo odabranih komada, lako i brzo dolazimo do idealne garderobe za sebe.

I to je donekle tačno. Uz ovakav pristup stvarima sam uspela da olakšam sebi svakodnevno oblačenje, ali i da uštedim novac na glupostima koje sam ranije kupovala, samo da bih ih obukla jednom  ili dva puta.Ali ako ovome dodate moje opsesivno-kompulsivne tendencije, sklonost perfekcionizmu i  ograničene finansijske mogućnosti, i tome dodate prstohvat neodlučnosti - dobijate paralizu kupovine, praćenu strahom od izbacivanja stvari.  Jer  ako ne mogu da  se  odlučim  da kupim bilo šta  - ne mogu ni da se usudim  da bacim  ono  što  mi  se  ne  sviđa, da ne bih došla u situaciju da ostanem bukvalno bez odeće.

Svesna sam da je ovo blog na kom pokušavam da predstavim ljudima prednosti jednostavnog života, a da moja priča zvuči komplikovanije nego život hoarder-a, ali moguće je da je neko doživeo sličnu paralizu prilikom organizovanja svoje savršene garderobe. Iz tog razloga vam danas ne donosim slike svog idealnog, izbalansiranog i lepo sređenog garderobera. Naprotiv, donosim vam svoj pokušaj da napravim razuman plan na osnovu koga sutra mogu pametno da kupujem.

PLANIRANJE IDEALNE GARDEROBE U BULLET JOURNAL-U


Kao i u svaku drugu svrhu, za ovo sam odvojila stranicu u svom ovogodišnjem bullet journal-u.


Ideja je bila sledeća - svaki tip garderobe dobija svoju sekciju. Sekcije su: gornji delovi, donji delovi, haljine i veš. Svaka sekcija ima podkategorije. Na primer, u gornje delove sam svrstala: majice kratkih rukava, majice na bretele, košulje, džempere i kardigane.

Inicijalni spisak sam pravila iz glave, dakle bez gledanja u orman. Za svaku podkategoriju sam zatim odredila koliko stvari želim da imam u njoj. Na primer, želim da imam četiri kosulje. Zato sam pored reči košulje, stavila 4 crtice običnom olovkom. Isto sam ponovila za svaku vrstu odeće.

Kada je sve bilo popunjeno, vratila sam se i za svaku kategoriju, olovkom u boji podebljala crticu za svaki komad odeće tog tipa kod se sećam. Ako nastavimo sa primerom košulja, mogla sam da se setim da posedujem 4 košulje, tako da sam podebljala sve 4 crtice koje sam stavila u prethodnom koraku. Zatim sam zamislila koliko od njih ispunjava 100% mojih uslova kada je idealna košulja u pitanju, i zaključila da je u pitanju samo jedna od te četiri. Zato sam jednu od crtica pretvorila u plus (+).

Ponovila sam sve ovo za sve vrste odeće i stekla grubu sliku o tome čime raspolažem i u kojoj kategoriji sam 'najtanja'. A kako sam pri inicijalnom kreiranju spiska sve radila napamet, sada se trudim da ga kompletiram. To znači da prilikom pranja veša i slaganja istog u orman obraćam pažnju da u jednom trenutku imam čiste sve komade iz neke podkategorije (na primer džempere), kako bih mogla da zapišem precizne podatke u svoj bullet journal (već sam napomenula da perfekcionizam čini ovaj proces posebno komplikovanim :).

A kada završim sa određenom kategorijom na ovoj stranici, rezultate po potrebi prebacujem u kategoriju odeća na svojoj stranici sa listom želja. 


Na osnovu ovoga mogu da kreiram i svoju listu za kupovinu, da pratim aktuelna sniženja i da uvek znam koje mi sve stvari trebaju. To znači da ako imam nešto novca u svom budžetu za kupovinu odeće, a ne nalazim ništa što mi je trenutno potrebno, mogu taj novac smisleno da preusmerim na nešto drugo što će mi trebati u nekom drugom trenutku.

PRIMER


Inspiraciju za ovaj post sam zapravo pronašla kada sam shvatila da se situacija sa grudnjacima pomalo izmakla kontroli. Iskreno rečeno, volela bih da je u pitanju neki drugi tip odeće, koji bih malo komfornije delila sa čitalaštvom, ali inspiracija ne bira :D

Predpostavljam da sam kao i mnoge druge žene, odnosno da i mnoge druge žene ponekad kupe grudnjak koji im ne odgovara. Ne samo da je teško razumeti koja je vaša prava veličina, već se ona tako lako razlikuje od brenda do brenda, a onda se sve potpuno poremeti ako se ugojite ili smršate...

Rezultat: fioka puna grudnjaka za koje nemate pojma da li vam odgovaraju ili ne. Ovo doprinosi daljem stvaranju haosa, jer često prosto nastavljamo da kupujemo nove, ne bacajući stare. Jer nam i stari možda ogovaraju. Ali možda prosto predstavljaju sprave za mučenje... Sve u svemu, prosto nam se ne da da ih ikada isprobamo i donesemo pametnu odluku.

Ali, sad kada imam pred sobom ovaj spisak, za koji pouzdano znam da je nepotpun, i koji želim da popunim, prosto nisam mogla da ne uradim ništa ovim povodom.


Sa spiska se vidi da bi moja idealna kolekcija u ovom trenutku trebalo da sadrži četiri grudnjaka, kao i da ih ja već imam barem toliko, od kojih sam jednim izuzetno zadovoljna. Pre nekog vremena sam ovo uočila, pa sam dodala jedan grudnjak na svoju wish listu, a ubrzo i kupila isti (vrlo sličan ovom koji je zaslužio plus na mojoj listi). 

Gledajući ovaj spisak, shvatila sam da nemam pojma šta se uopšte trenutno nalazi u mojoj kolakciji, jer sam većinu stvari prosto ignorisala. Zbog toga sam odlučila da poređam sve grudnjake i da izvršim malu analizu.


1. Novi grudnjak koji još uvek nisam nosila. Kupila sam ga u H&M-u po uzoru na broj 2, koji mi je u poslednje vreme bio favorit. Jedno nošenje ga deli od toga da postane + na mojoj listi.

2. Moj favorit. Ne bi mi palo na pamet da kupim grudnjak u H&M-u da nisam pročitala mnoge pohvale na internetu. Dosta su jeftiniji od Women'secret-a koji mi je bio prethodni favorit, ali mi je njihov kvalitet toliko neujednačen da sam imala grudnjake koji se raspadnu posle nekoliko pranja, ali i neke koji su delovali neuništivo. Ne znam da li sam ja baksuz ili im je prosto kvalitet lošiji nego pre. Dok ne budem imala bar 3 solidna plusa na svojoj listi, ne planiram dase ponovo kockam sa WS, naročito jer je H&M duplo jeftiniji.

3. Ovaj grudnjak sam kupila jer sam pomešala C&A i H&M :D Jako brzo se raspao i stvarno nemam pojma zašto sam ga zadržala. Ovo je klasičan primer kada čuvamo nešto 'za svaki slučaj' ili zato što ne osećamo da nam se dovoljno isplatilo. 

4. Grudnjak koji sam kupila kod Kineza u momentu preke potrebe. Naime, hitno mi je trebao beli grudnjak, a bila sam bez prebijene pare. Istovremeno sam znala da negde u stanu imam i brojeve 5 i 6, ali su se isti zagubili u selidbi. Prva misao kada sam ga kupila mi je bila: 'ovo je super, zašto ikada kupujemo skuplje grudnjake'. Naravno, nakon nekoliko pranja sam otkrila da se kvalitet ne vidi u prvom nošenju :D Ipak, navika je čudo. Nastavila sam da nosim ovaj grozni komad veša i nakon što sam pronašla dva druga bela grudnjaka. Čak i nakon što je počeo da se otkopčava sam od sebe u random momentima. (Mislim da je razmišljanje na temu 'Da li mi se to upravo otkopčao grudnjak?' jedna od najdekoncentrišućih aktivnosti na svetu!)

5. U pitanju je Women'secret grudnjak koji sam kupila za venčanje jer je beo, ima skidajuće bretele i silikonske momente po rubu koji ga čine idealnim za kombinovanje sa haljinama sa golim ramenima. Najveći problem trenutno mi je što još nisam pronašla njegove bretele koje su se takođe zagubile negde u toku selidbe. Iako ga redovno nosim kada nosim i odgovarajuće haljine, volela bih da pronađem i bretele pa da ga nosim i u uobičajenim kombinacijama.

6. Liscin grudnjak sličan prethodnom, osim što još uvek ima svoje bretele i što je nešto stariji. Stoji mi u fioci već sto godina, a ja nikada ne posežem za njim. Na osnovu toga sam nekako zakljucila da mi isti ne odgovara. Odlučila sam da proverim tu teoriju i nosila ga pre neki dan, kada se ispostavilo da mi zapravo odgovara! Volela bih još malo da ga testiram, ali mislim da će sigurno biti jedan od pluseva na mojoj listi.

7. Broj sedam je grudnjak koji sam kupila za maturu :) I koji od tada koristim jednom ili dva puta godišnje. I bez obzira na varijacije u težini i očiglednu starost, sve ovo vreme me savršeno služi. Još jednom je u pitanju Women'secret basic kolekcija, a ovo je model za haljine sa golim leđima, koji se kopča na stomaku. Razmišljala sam i zaključila da ću sigurno da ga zadržim, ali da neću da ga uvrstim u ona četiri komada koja se nalaze u mojoj redovnoj kolekciji, tako da je idealna kolekcija zapravo 4+1.

Razmišljajući o ovome, pa čak i samo opisujući svaki grudnjak pojedinačno, brzo sam došla do zaključka koja dva grudnjaka su višak, a koje treba da zadržim. S tim u vezi, na slici ispod je konačna četvorka. Sad mi samo preostaje da utvrdim da li sam svakim od njih pojedinačno zaista zadovoljna, i da li je svaki od njih zaista plusić na mojoj listi, ili treba da ih zamenim, ili bar dodam na svoju listu želja.


Verujem da vam moj misaoni proces deluje nepotrebno komplikovano i naporno, ali ja se nadam da ću do kraja godine imati kristalno jasnu sliku o svemu što posedujem, ali i o svemu što želim da zamenim nečim boljim, kao i da ću imati sreće da pronađem prave komade koji mi baš trebaju.            
A kako vi odlučujete šta želite da uvrstite u svoju kolekciju?

Comments

 1. Ovdje imaš dobar post o grudnjacima pa ti možda pomogne pri odabiru.
  https://tridesetica.wordpress.com/2017/02/28/sto-sam-naucila-o-grudnjacima/
  Ja se uvijek držim provjerenog Liscinog modela jer zbog veličine ne mogu baš birati, samo ga kupujem u raznim bojama ili kada se postojeći "istroše" :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala na preporuci! I ja samo želim da pronađem idealan model i da ne mislim više o tome, tako da ti zavidim!

   Delete
 2. Zanimljiv misaoni proces. :) Za stvaranje "capsule wardrobe" imaš super stranicu "Putting me together". Baš sad ima "spring challenge", definitivno škicni. A što se tiče grudnjaka, više ih ne nosim, nego što ih nosim, bar jedna prednost mini cica, ha ha ha ha.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nisam čula za tu stranicu do sad, ali sam definitivno zainteresovana, zvuči baš korisno! A za grudnjake ti sigurno zavidi gomila devojaka!

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...