Skip to main content

Bullet Journal - Prvi kvartal 2018.

Pre nego što počnemo sa pravom temom današnjeg posta, želela bih da izrazim svoje negodovanje brzinom protoka vremena u ovoj godini. Da li je moguće da je već prošla četvrtina 2018.?

Kalendar svakako kaže da je tako, a isto tvrdi i moj bullet journal koji dobija na svom obliku i popunjenosti. Ako ćemo da budemo iskreni, verovatno bi mi vreme proletelo još brže, a spisak rezultata bio kraći, da nije ove male ali moćne sveske koja mi pomaže da pretvorim svoje snove i planove u realnost.

Ako vas zanima kako to tačno funkcioniše, obavezno nastavite sa čitanjem, jer ćemo danas zajedno prelistati čitav moj bujo. Ukoliko niste od ranije upoznati sa mojim bullet journalom za ovu godinu, možda će vas zanimati i kako sam ga planirala i organizovala, što možete da saznate klikom na OVAJ link.Prva stranica u mom bujo-u je mini 'naslovna' stranica sa mojim imenom. Želela sam da ukrasim svoj dnevnik ali nisam baš vična crtanju, tako da ne mogu da se pohvalim prevelikom lepotom istog, ali važno je da se meni dopada.


Sledeća stranica oslikava reč koju sam odabrala za svoju reč godine u 2018. U pitanju je reč ljubav i mislim da je u poslednje vreme malo lakše praktikujem nego ranije, što je super! Ovo mi uglavnom teško pada, naročito kada je u pitanju ljubav prema sebi, ali radim i na tome. Više o tome možete da saznate u OVOM tekstu.


Sledeća sekcija u mom bujo-u je rezervisana za dnevnu zahvalnost. U ovom segmentu svakog dana navodim po jednu stvar na kojoj sam zahvalna. Ponekad su u pitanju krupne stvari, a ponekad sitne. Nekada se radi o nečemu što imam, a nekada o nečemu što proživljavam ili osećam. Jedan smešan primer je što 'uvek nalazim slobodno mesto u prevozu', dok je malo ozbiljniji 'ostvarujem finansijske ciljeve'. Trudim se da svakog dana pronađem nešto novo i da ne ponavljam ono što sam već napisala.A zatim prelazimo na kategoriju mojih mesečnih planova i aktivnosti.


U okviru ove sekcije pratim svoje dnevne obaveze (jogu, duolingo, šetnju/meditaciju, izbegavanje slatkiša, čitanje i ustajanje na vreme). Na slici ispod sa desne strane možete da vidite kako sam obavljala ove aktivnosti u toku januara i februara, dok se sa leve strane nalazi grafik na kom pratim da li u određenim oblastima napredujem ili nazadujem.


Na narednoj fotografiji pratim ovo isto, ali u martu mesecu. Za sada mogu da kažem da ispunjavam svoje ciljeve u svim oblastima osim ranog ustajanja i da sam vrlo ponosna na sebe zbog toga.


Sledi sekcija godišnjeg kalendara, odnosno moj uprošćeni planer.


Svaki mesec ima svoj kalendar u koji upisujem važne datume poput praznika i rođendana, ali i datume kada treba nešto da platim i slično. Kasnije u toku meseca upisujem konkretne dogovore i planove koje ne želim da zaboravim.


Sa desne strane se nalazi i moja TODO, odnosno Plans & Goals lista. Svakog meseca je delim na opšti deo koji mogu da uradim nezavisno od datuma i poseban deo koji se odnosi na finansijske stvari koje želim da uradim nakon određenog datuma (obično nakon plate). Primer ovakvog zadatka koji imam svakog meseca je odvojiti novac za štednju, o čemu će biti više reći kasnije.Obično sve nedovršene zadatke kasnije prenesem u sledeći mesec, mada sam radosna što ih uglavnom nema mnogo.


Sledeći deo bih možda mogla da nazovem svojim kolekcijama (kako ih već zovu kul ljudi sa interneta). 

Prva kolekcija je polica sa knjigama kakvu sam imala i prošle godine i koja je bukvalno preneta iz prethodnog bujo-a. Nažalost, ne ostvarujem baš svoje ciljeve za čitanje 4 knjige mesečno, ali za prvi kvartal nije loše - gotovo sam popunila četvrtinu svoje police.


A kada smo već kod knjiga, evo i stranice namenjene Popsugar čitalačkom izazovu. Većina knjiga koje sam pročitala do sada spadaju u više od jedne kategorije iz ovog izazova, pa ih još uvek nisam obojila na ovoj stranici jer ne želim da završim sa dve knjige u jednoj kategoriji i nula knjiga u nekoj drugoj. Zbog toga ova strana izglada malo sumorno, ali u realnosti sam zadovoljna kako mi ide sa izazovom.


Sledeća stranica je vezana za Duolingo. Cij za ovu godinu je da u nemačkom dođem do 23. nivoa (od 25) a u španskom do 13. Da bih to postila, svakog meseca zadajem sebi cilj za učenje oba jezika i, mada je poprilično izazovno, do sada sam uvek uspevala da ga ispunim.


A sada prelazimo na nešto potpuno drugačije. U pitanju su meditacija i joga.
U pogledu meditacije sam bila jako uzbuđena kada sam otkrila određene aplikacije za pomoć pre istoj, ali sam se kasnije razočarala kada sam shvatila da se većina stvari koje želim da pređem zapravo plaća iako mi je na prvi pogled delovalo besplatno. Iz tog razloga je ova stranica u stagnaciji.


Sa druge strane - joga mi ide odlično. Ja radim jogu tako što pratim kanal Yoga with Adriene na youtube-u. Na ovom kanalu ima mnogo korisnih videa, od kojih se meni najviše dopadaju njeni izazovi koje sprovodi u januaru svake godine kada emituje videe svakog dana. Ja ne vežbam svakog dana (nažalost), ali kada vežbam, obično prelazim neki od njenih izazova.

Tako sam već završila True izazov iz 2018., a sada ponovo radim na Yoga revolution-u iz 2017.


A iz sveta opuštanja, relaksacije i rada na svom telu i duhu, selimo se u surovi svet finansija. Evo nekoliko stranica koje silno želim da vidim popunjene i obojene do kraja.

Sa leve strane se nalazi moj Money Master Plan, gde sam (na način koji smatram izuzetno kreativnim) predstavila sve svoje veće investicije/ulaganja/razduživanja. Šteta je što sam fotografije za ovaj post slikala prošle nedelje jer sam u međuvremenu sa velikim ponosom obojila još 2 tetris figurice :) Kupili smo klima uređaj i platili ratu životnog osiguranja za drugi kvartal!A sa desne strane iste fotografije se nalaze moji veliki neprijatelji: studentski kredit (otplaćen!); American express kartica (gotovo otplaćena suma koja je bila na njoj početkom godine. U međuvremenu smo imali priliku da kupimo neke jako kul stvari jako povoljno, tako da smo aktivirali karticu ponovo. To možete da vidite u donjem desnom uglu. Iskreno - ne žalim ni za čim :); QA kurs otplaćujemo redovno i očekujemo da bude otplaćen u avgustu; Laki keš kredit takođe otplaćujemo redovno i očekujemo da ga otplatimo prevremeno i to možda baš sledećeg meseca; Stambeni kredit otplaćujemo redovno i očekujemo da bude uz nas još godinama, a isto važi i za pozajmicu koju smo dobili od GDS-a; tu je i životno osiguranje, koje je ponekad teško platiti ali nam je bolje da se naviknmo na to jer ni ono ne ide nigde.

Na sledećoj stani, pratim plaćanje mesečnih računa i drugih obaveza, poput osiguranja stana koje plaćam jednom godišnje.

Naspram toga se nalazi moja stranica sa štednjom. U 2018., nakon finansijski izazovne 2017., odlučila sam se da postavim skromne i ostvarive ciljeve vezane za štednju: kreiranje malog ali preko potrebnog fonda za nepredviđene prilike uz izdvajanje manje sume na mesečnom nivou za poklone za značajnije događaje (venčanja, rođenja...) Za sada mi emergency fond fino napreduje i popunjen je skoro do pola, dok se štednja za poklone pokazuje kao prava stvar. Cilj mi je da nikada ne moram da izdvojim novac za neki veći poklon iznenada i to mi super ide. 


Na sledećoj strani se nalazi najobičniji spisak svih većih i manjih dugovanja, planiranih kupovina i štednji koje smo do sada nabrojali, uz ime meseca kada sam planirala da realizujem taj plan. Ono što je bitno jeste da sve ide po planu i da bi do kraja godine, a možda i pre, sve moglo jako lepo da se realizuje. O svemu ovome sam detaljnije pisala u svom postu o postavljanju finansijskih ciljeva.


A nakon ovoga, sledi kategorija planiranja menija. Inače pokušavam da planiram meni i to mi čini život mnogo lakšim, a u tome mi priskače u pomoć i ova sveščica. Naime, od početka godine sam svaki dan beležila šta sam planirala da jedem, kao i šta sam zapravo jela, tako da na ovim stranicama imam pravu riznicu ideja za buduće menije.A nakon planiranja menija, sledi planiranje savršene garderobe. I ta oblast je zaslužila zaseban post, a ovde ću vam ukratko reći da na ovoj stranici beležim koliko odevnih predmeta želim da imam iz određene kategorije, a da onda pratim koliko ih imam i koliko sam zadovoljna time što imam kako bih mogla da napravim dobru listu za kupovinu. 


Sledeća strana je nešto što sam tek započela i što mi je teško da definišem do kraja, a radi se o mojoj idealnoj kolekciji šmnke.


Nakon svega ovoga, sledi kategorija svih onih stvari koje su na mojoj wish listi odnosno spisku za kupovinu. Ovde se nalazi sve od odeće preko kozmetike do stvari za stan. Veliki procenat stvari sa ove liste je već kupljen tako da smatram da nešto radim kako treba :)


Sledeća strana je takođe vrsta wish liste, ali poklona za druge. Ovde beležim sve ideje koje mi se jave tako da mogu nekog da obradujem kada mi se ukaže prilika.


Naredni segment je fokusiran na ciljeve. Prvo nailazimo na vizuelni prikaz ostvarenih ciljeva u toku svakog pojedinačnog meseca. Ideja je da na kraju godine mogu da vidim put koji sam prešla i rezultate koje sam ostvarila.


Na sledećoj strani su navedeni svi ciljevi i planovi koje sam sebi zacrtala, a koje dodajem i dalje. Uvek se trudim da jedan deo ka njihovom ostvarenju ubacim u listu zadataka za svaki mesec. Oni koji su obojeni lila bojom su ostvareni do kraja, ali većina ih je tako zamišljena da će biti potrebna cela godina da se realizuju.


A na samom kraju nam ostaju još dva segmenta, koja sam dodala naknadno. Sa leve stane je Year in pixels - koncept koji se brzo raširio internetom, gde svaki dan bojim jednom od pet raspoloživih boja kako bih označila kakav je bio. Većina mojih dana su za sada zeleni, što znači da su bili dobri, a na drugom mestu po brojnosti su ljubičasti, odnosno odlični dani. Nadam se da će čitava godina da protekne u sličnom raspoloženju!


A sa desne strane pratim izvršavanje svojih nedeljnih obaveza. Ovde se uglavnom radi o kućnim poslovima, i, mada to nije nešto čemu se radujem, najveći broj polja obično bude precrtan, a ova tabela me sprečava da ubedim sebe da sam nešto već obavila iako nisam.

I to je to za ovaj prvi bujo update u 2018. godini. Nadam se da ste uživali i da se vaši ciljevi i planovi realizuju baš onako kako biste želeli.

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...