Skip to main content

Kako preživeti prolećno čišćenje?

Prolećno čišćenje je za mene pomalo opterećujuća ideja. Postoje stvari koje čistimo na dnevnom, nedeljnom ili višenedeljnom nivou, i to su stvari koje, jednom očišćene, bivaju precrtane sa moje liste obaveza. 

Sa druge strane, postoji i prolećno čišćenje. Aktivnost koja, bar u mojoj glavi, podrazumeva da treba očistiti sve ono čega se inače ne setimo. A to je nešto što me poprilično plaši, jer deluje kao nezavršiv zadatak. Iz ovog razloga sam pre dve godine napravila (i sa vama podelila svoju) listu zadataka za prolećno čišćenje.


Prošle godine je ovaj period bio obeležen pripremama za selidbu, što se može videti i po ovom postu na tu temu. A ove godine mi je ova aktivnost delovala tako zamorno i iscrpljujuće, da mi se učinilo da ću prosto da je prsekočim. 

Na moju sreću, rešenje ove nedoumice mi se javilo u obliku sledećeg saznanja: svaki dodatni korak ka čistijem i urednijem domu je dobar i pozitivan. Treba se fokusirati na ono što možemo da uradimo (a da potpuno ne poludimo), a ne na neki idealan skup zadataka koji nas previše opterećuje.
Na moju sreću, prethodni vikend je protekao u znaku pozitivne motivacije za čišćenje. Prvo, moj suprug je imao slobodnog vremena, i drugo, imali smo važne goste. A kako sam ja otkrila da mogu da se zadovoljim kakvim-takvim prolećnim sređivanjem, počela sam od dodavanja dva zadatka koji su mi prvi pali na pamet na našu nedeljnu listu obaveza. Nekoliko sati kasnije, ne samo da smo obavili ono čemu sam se nadala, već i mnogo više od toga. A evo šta ja smatram ključnim za naš uspeh...


Zajednički rad


Kada jednom počnemo da radimo zajedno, nas dvoje smo nezaustavljivi. Kada vidim supruga da nešto radi, ja odmah gledam kako ja mogu da doprinesem, tako da sam zahvaljujući njegovom angažmanu i sama uložila više truda. Uz to, svako je radio ono što mu više leži i što mu lakše ide, pa smo tako brže i kvalitetnije uradili posao.

Nisam očekivala da ću ovo da kažem, ali svaki zajednički rad, pa čak i nešto ovako neromantično kao što je čišćenje, doprinosi stvaranju boljih međuljudskih odnosa i kvalitetnijem provođenju vremena zajedno.

Uspeh rađa motivaciju


Na mom spisku obaveznih obaveza za prolećno čišćenje, ovog puta se našlo brisanje kuhinjskih elemenata (spolja i po gornjoj ivici),  kao i čišćenje ispod nameštaja (koje se inače redovno sprovodi, ali je sada svakako došlo na red).

Suprug (koji je hrabriji), je obrisao gornje delove kuhinjskih elemenata, a ja sam se pozabavila frontovima.


A nakon ovoga sam, logično, odlučila i da sprovedem dubinsko čišćenje radne ploče i ostalih elemenata kuhinje.


Ploču za kuvanje sam (naravno) očistila sodom...


... i sirćetom....


Slično sam uradila i sa sudoperom...


... kao i sa oceđivačem sudova, koji sam ostavila na terasi za dodatnu dezinfekciju sunčevim zracima.


Dok sam ja radila na tome, suprug je uložio energiju u sređivanje terase koja je nakon zimskih meseci bila u ne-baš-čistom stanju. To je dalje vodilo mojoj motivaciji da istu malo i dekorišem, ali to je već tema za poseban post.

Malo po malo, očišćen je čitav stan i to bez preteranog napora i uz puno zabave. Čak se moglo reći i da je tu bilo dosta kvalitetno provedenog vremena.

Svaki napredak je zlata vredan


Ranije bih bila vrlo spremna da proglasim svaki napredak koji ne ispunjava sve tačke dnevnog reda, neuspešnim, ali sada mogu samo da kažem da sam prezadovoljna svime što smo postigli ovog vikenda.

Verujem da je urađeno sve što je nama zaista važno, a ako na nakom ultimativnom spisku stvari postoji nešto što i nismo uradili, to nam očigledno nije bilo dovoljno bitno.

Bitno je samo naše mišljenje


Ako se i sami pitate šta da radite i kako da pristupite ovom, ne tako prijatnom sezonskom zadatku, moj savet vam je da slušate svoje srce i svoju energiju.

Očistite ono što će vama pomoći da se osećate najlepše moguće u svom domu. Napravite neki mali i nestandardni napredak i pogledajte kako će isti da utiče na vaše globalno raspoloženje. Možda vas motiviše da nastavite dalje, a možda samo završite sa jednim više očišćenim delom stana. U svakom slučaju ste na dobitku. 

Uostalom, imati čist i sređen prostor je bitno i lepo, ali ne tako bitno kao da se vi dobro osećate. Ukoliko vam se učini da vas preplavljuje veličina zadatka i ako se osetite neuspešnim zbog nekog domaćičkog poduhvata za koji mislite da samo vama ne ide od ruke - nemojte se obeshrabriti. Ako vam bude zaista bitno, naćićete vremena za to. A ako ne - onda sigurno nije vredno ni vaših živaca.

Budite ljubazni prema sebi i sve će ići lepše i lakše :)

Comments

 1. Kod mene se uvek poklopi prolećno čišćenje sa krečenjem pa tu bude posla preko glave. Za vikend krečim pa usput ide i ribanje. Moj dragi i ja sami radimo kompletan moleraj pa nam je to zanimljivije, ali i zamornije.
  Zajedno molerišemo, zajedno čistimo, sve zajedno radimo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeste zamorno ali je dobro za timski duh :) Mi smo jednom sami krečili i bilo je baš interesantno :D

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...