Skip to main content

Reorganizacija komode

Jedan od naših prvih i omiljenih komada nameštaja je komoda sa šest fioka koju smo imali još u prethodnom stanu. Tamo je njena namena bila da organizuje naše zalihe hrane. A kako u ovom stanu imamo veću kuhinju, bilo je očigleno da nam ista neće biti potrebna za tu svrhu. Ovo je značilo da je komoda nekako spontano počela da se puni narazličitijim glupostima i potrepštinama bez neke jasne namene i organizacije. Nakon što je ovo polako izmaklo kontroli, odlučila sam da je kucnuo krajnji čas da se pozabavim njenom reorganizacijom.

Kao i svaki drugi, sličan projekat, i ovaj je na kraju zahtevao manje vremena nego što sam ja očekivala, a evo i kako je protekao. Za početak, evo unutršnjosti komode na početku:
Neke fioke s manje, a neke više uredne, a moj jedini cilj je bio da do kraja dana sve budu što preglednije i funkcionalnije.

PRVA FIOKA


Prva fioka je gotovo oduvek bila rezervisana za papire, diskove i slične stvari, a ja sam želela da tako i ostane, uz malo unapređenje.


Da bih to ostvarila, izvdila sam napolje i sortirala sve što sam našla.


Stvari koje mi više neće biti potrebne i koje sam odlučila da bacim, našle su se na ovoj gomili:


Sve ostalo sam smestila nazad u fioku, samo malo urednije i organizovanije. Pri tom sam obradovala supruga koji nije znao da ima jednu rezervnu bateriju za ključ od auta :)


DRUGA FIOKA

Za mene je ova fioka predstavljala najveći problem u ovom poduhvatu. Želela da to bude mesto za razne kozmetičke proizvode, ali je sve bilo strašno neuredno, neorganizovano i nadasve prljavo od ostataka hrane iz prethodnog organizacionog sistema.


Dok sam vadila i raspoređivla stvari iz fioke, rešila sam da sa desne strane smestim sve što ću da vratim nazad, dok sam sa leve strane stavila stvari koje treba da budu relocirane ili bačene.


A u međvremenu, evo nečeg potpuno drugačijeg. U istom tom trenutku je dno same fioke bilo prekriveno orasima.


Nakon mukotrpnog posla uklanjanja oraha, čišćenja i vraćanja svega što želim da zadržim nazad, van fioke su ostale stvari sa slike ispod. Leva stran je relocirana, a desna (kesa) je namenjena za bacanje.


Nakon sređivanja, fioka je izgledala kao na slici ispod. Ako mene pitate, u pitanju je potpuni preobražaj. Od najneurednijeg prostora u celoj komodi, a možda čak i u stanu, ova fioka je postala uredno mestašce na kom se nalazi sve što volim i koristim, tako da mogu da ga koristim još lakše i efikasnije. Uz to, svi 'organizeri' koje možete da vidite na ovoj slici su kutije od nečega što sam potrošila (npr. od Ferrero Rocher kuglica), tako da je sve bilo potpuno besplatno.


Evo kako su prve dve fioke izledale nakon sređivanja:Fotografija iz ovog ugla možda ne deluje tako unapređeno, ali je realna situacija mnogo bolja nego pre.

TREĆA FIOKA


Odavde se selimo u sledeći red. Prva u ovom redu je fioka broj tri, odnosno fioka sa nakitom. Nju ovog puta nisam uopšte sređivala jer je već bila u željenom stanju, u kom se nalazi još od OVOG posta. Ako želite da saznate više o organizaciji ove fioke - klik na prethodni link.ČETVRTA FIOKA


Sledeći na redu su - lekovi. Njih sam zapravo reorganizovala nekoliko nedelja ranije za potrebe posta o 18 stvari koje vam neće biti potrebne u ovoj godini, ali sam rešila da podelim detalje o njihovom sređivanju u okviru ovog teksta. Iz tog razloga moja fotografija 'pre' sa vrha ne oslikava pravo stanje 'pre', odnosno kakvo je ono bilo pre nekoliko nedelja. Ali ništa za to, jer je isto vidljivo na sledećoj fotografiji:


Nakon sortiranja, pronašla sam ove bočice koje su bile ili prazne ili isteklog roka, a sve ostalo sam reorganizovala i smestila nazad.


Lekovi koji su prošli trijažu su lepo organizovani u nekoliko korpica. Najređe korišćeni su smešteni u korpicu u zadnjem delu fioke, bočice i teglice su smeštene u zasebnu korpicu tako da stoje uspravno i zauzimaju minimum mesta, a lekovi koji se koriste s vremena na vreme su smešten u drugu manju korpicu u prednjem delu fioke.


A kako su ove fioke prilično duboke, odlučila sam da iskoristim vertikalni prostor na najbolji način, tako što sam dodala još jedan sloj, za najčešće/svakodnevno korišćene lekove. Kako se isti koriste na dnevnoj ili nedeljnoj bazi, nisam želela da budu ovako fino poređani kao ostatak, jer je to prosto neodrživo, već sam samo stavila ovu plitku plastičnu  korpicu preko i jednostavno ih ubacila unutra.


Evo i fotografije ovog prostora nakon sređivanja, koja u ovom slučaju izgleda gotovo isto kao fotogafija pre:


Ocena za drugi red fioka: nakit se drži super, dok su lekovi jako unapređeni. Nadam se da će ostati u istom stanju barem neko vreme.

PETA I ŠESTA FIOKA


U trećem redu fioka, gotovo da i nije bilo stvari. Tako je, na primer, peta fioka, namenjena poklonima, suvenirima, čestitkama i sličnim stvarima. U ovom trenutku nisam  imala previše takvih stvari pa sam je samo malo zategla.


Šesta fioka je u startu bila gotovo prazna, osim ove paste, koju ne smem da jedem i kojoj je u međuvremenu istekao i rok. S tim u vezi sam ovde smestila neke od stvari iz druge fioke koje sam želela da relociram.


Još malo sređivanja, i poslednja fioka je izgledala ovako:


Mislim da je ovo dobro mesto za držanje tamnih naočara, lepeza i sličnog što može da mi zatreba kada krenem napolje jer se komoda nalazi blizu ulaza. 

A evo i pogleda na poslednji red fioka nakon sređivanja:


KUTIJA ZA KLJUČEVE


Da bih upotpunila ovaj organizacioni projekat, odlučila sam da pospremim i ovu kutijicu koju držim na gornjoj površini komode a u koju odlažemo ključeve kada dođemo kući.


Ubrzo nakon što sam je pretresla, uvidela sam da se pored ključeva u njoj nalaze i razne stvari/gluposti kojima tu nije mesto.


Bacila sam i relocirala višak stvari, tako da je kutijica za ključeve sada mnogo upotrebljivija:


Za kraj, evo slike svog smeća koje je proizvedeno tokom ovog projekta (plus lekovi koji su izbačeni nekoliko nedelja ranije):


Ovom ne tako privlačnom fotografijom smeća završavamo ovenedeljno javljanje, uz nadu da ste dobili malo inspiracije da i sami reorganizujete neki prostor kom je to preko potrebno!

Comments

 1. Bravo, ovo baš motiviše.
  Odlično si to preuredila, obožavam ovakve postove. Skoro sam nešto slično uradila sa vešom i sa kuhinjskom policom gde stoje čajevi i razne vrste brašna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala :) Baš se čovek lepo oseća kad tako nesto preuredi 😊

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...