Skip to main content

Organizacija vunice i konca

Moje divne kolege su me nedavno ispratile na trudničko bolovanje uz idealan poklon. Vidi se da su brinuli da mi ne bude dosadno jer su mi obezbedili ogromnu količinu konca u svim duginim bojama. Ukoliko niste znali, jedan od mojih hobija je heklanje, a u poslednje vreme se naročito bavim amigurumi tehnikom, odnosno izradom heklanih figurica. Ukoliko vas zanima šta tačno pravim, možete da me posetite na Instagramu - evo linka do profila Sofijamadeit, posvećenog ovom hobiju.


Na slici ispod, možete da vidite šta sam to sve dobila ovom prilikom, a što je još bolje, ovako divan poklon me je motivisao da organizujem i svoje već postojeće zalihe na bolji način.Vunica kojom sam do sada raspolagala se nalazila u tabureu, koji je bio popriločno popunjen. Iako me uvek veseli da imam sve moguće boje i vrste konca, ono što ne volim je da kopam po ovoj neorganizovanoj gomili kako bih pronašla ono što mi treba. A da bi stvari bile još gore, često mi se desi da nešto ne pronađem i da kupim novo klupko što samo doprinosi daljem haosu i gomilanju konca.


Nova kutija puna veselih boja me je inspirisala na sledeći način. Zaključila sam da je najbolje da podelim konce na potpuno nove i one koje sam već načela. Novi bi išli u ovu lepu novu kutiju, a načeti u tabure. Tako bih mogla da prvopotražim željeni konac u tabureu, pa tek ako ga ne nađem, da načnem neki novi. A tek ako nemam ni novi, da se uputim u nabavku. Umesto da brzo odustanem od traganja i kopanja i prosto kupim ono što mi treba.

Još jedna podela konca koji sam smislila je očigledna - po boji. Ali za razliku od onoga što sam do sada 100 puta neuspešno pokušavala, rešila sam da ne sortiram svaku pojedinačnu boju. Ovaj sistem je uvek bio neodrživ jer ima prosto previše boja da bih ih organizovala u ovako malom prostoru. Umesto toga, odlučila sam da ih podelim na šarene i neutralne.

Kako je tabure zapravo jedna duboka kocka, odlučila sam da organizaciju sprovedem na dva nivoa, tako što ću da poređam dve kutije jednu na drugu i da tako grupišem ove dve grupe boja.


Ja generalno imam tendenciju da čuvam sve kutije koje mi uđu u kuću jer se nikad ne zna kada mogu da mi zatrebaju. Mogu vam reći da ovo uopšte ne čini mog muža srećnim, ali mi se u poslednje vreme baš isplatilo u raznim organizacionim projektima.

Donja, veća kutija je zapravo ambalaža za Ikein luster kojoj sam isekla poklopac, a druga kutija je obična kutija od cipela.

Da bih napravila mesta za kutije i pozabavila se reorganizacijom, počela sam da vadim svu vunicu napolje. Ovu koja pripada kategoriji načetog konca, možete da vidite ispod. Prvo sam imala nešto manju...


... a ubrzo nakon toga i veću gomilu raznobojnog konca.Nakon toga sam upakovala sve ovo u kutije prema ranije utvrđenom planu. U veću kutiju sam smestila šareni konac, a u manju konac neutralnih boja. 


Nekoliko većih primeraka mi je ostalo van kutije, ali su se fino uklopili u unutrašnjost taburea. 


Šareni konac sam smestila u donji deo, a preko mi je taman stala manja kutija sa neutralnim bojama.


U toku organizacije sam se setila još jedne kutijice u kojoj držim nešto od svojih zaliha. Početna ideja mi je bila da od ostataka konca pravim male kvadrate čijim povezivanjem bih na kraju dobila ukrasno ćebence. Bilo kako bilo, ovo je projekat koji traje već godinama i ponekad sam inspirisana da radim na njemu, a onda 6 meseci ne napravim ni jedan delić. 


Sređujući dosadašnji konac, pronašla sam nekoliko ostataka koje sam prebacila u ovu kutijicu, kao i druge potrepštine poput perlica, dugmadi i igala. Istovremeno sam u kutijici pronašla nekoliko većih vunica koje sam prebacila u već organizovan tabure.


Na kraju sam poklopila samu kutiju i spakovala je uspravno u prazan prostor u tabureu (donji levi ugao na sledećoj slici). Mali organizator u meni je prosto presrećan kada nešto tako idealno stane u raspoloživ prostor.


Sa druge strane sam prepakovala i sve nove konce koje sam imala na raspolaganju. Prvo sam ih samo prebacila u novu kutiju...


... a onda sam shvatila da mogu da odem i korak dalje. Naime, kutija je sasvim dovoljno duboka da poređam konac uspravno, tako da sve boje mogu da vidim na prvi pogled. Mislim da sam napravila divnu dugu uz malu sekciju za neutralne boje u donjem delu.


Ovo naravno ne bi bio dobar post o organizaciji ako vam ne bih pokazala i šta sam odlučila da izbacim. U pitanju su neki od mojih neuspešnih projekata koje nemam ni želje ni volje da oparam kako bih reciklirala konac, kao i neki prastari konci koji nisu više u sjajnom stanju. Svakako sam uspela da napunim jednu kesu, sto je doprinelo lepšoj organizaciji koju ste videli gore.


A na sledećoj gomilici su projekti od kojih nisam još uvek digla ruke. Daću sebi razuman rok da odlučim šta ću sa njima i ako ne uspem da ih dovršimn do tada, verovatno ću da ih oparam i upotrebim konac za nešto drugo.


Nadam se da vam se dopao ovaj moj projekat, a ja sam srećna kao malo dete kada vidim ovo moje malo blago ovako lepo sređeno!

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...