Skip to main content

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.


Naime, samo nekoliko nedelja od kada sam vam pisala na ovu temu, moj novoorganizovani prostor za konac ne izgleda više isto. Zapravo, već izgleda mnogo praznije nego tada. Pitate se koji je razlog tome. A moj odgovor je - procvat kreativnosti.

Ako mi ne verujete, bacite pogled na moj novi(ji) instagram profil sofijamadeit. Ovde ćete naći sve moje skorije projekte, na koje je zapravo i potrošena pomenuta vunica.Kada je u pitanju heklanje, već sam sa vama delila neke od svojih projekata i na ovom blogu. Ako ste propustili te postove, možete da ih potražite OVDE. Ukratko, u svojoj hobi karijeri, uživam da pravim sve i svašta. Tako su me u početku inspirisali dekorativni predmeti za kuću, poput raznih podmetača i korpica, a kasnije kapice, šalovi i slični detalji. A kao što ste videli ako ste me posetili na instagramu, u poslednje vreme sam više nego opsednuta pravljenjem slatkih igračkica u obliku životinja, biljaka, hrane itd. Ova tehnika se zove amigurumi i pruža neograničene kreativne mogućnosti.

Ako se i sami bavite heklanjem i želite da se oprobate u pravljenju ovih igračaka, savetujem vam da me posetite na Pinterestu. Na ovoj društvenoj mreži sam nedavno organizovala nekoliko svojih board-ova, sa posebnim osvrtom na onaj posvećen amigurumi tehnici. Ovde sam organizovala najlepše igračkice koje sam pronašla na internetu, sa uputstvima za izradu. Ovako organizovane i spremne ideje su mi dodatna motivacija da napravim nešto lepo i da uživam u procesu.Sa druge strane, ako ne vidite sebe da sami pravite ovako nešto ali vam se sviđa neka od igračkica, možete da mi se javite, a ja sam više nego raspoložena za kreativne i zanimljive porudžbine.

Ali, da se vratim na početnu temu. Ranije sam imala običaj da kada poželim nešto da napravim, odem i kupim konac koji mi je potreban. Konac koji sam već imala je bio u tolikom neredu da obično ne bih pronašla ništa od onoga što mi treba za neki projekat. Ovo je bilo naročito problematično ako bi mi trebalo jako malo konca za neki detalj. To je značilo da mi na kraju projekta ostaje gotovo celo novo klupko koje treba negde da smestim i da čuvam, i da se sledeći put setim da ga upotrebim.To je samo povećavalo količinu haosa u mojim zalihama, i gušilo moju kreativnost jer bi me često mrzelo da odem i nabavim novi konac, pa bih odustala od celog projekta. Umesto toga, sada imam lepo i pregledno organizovane zalihe, tako da vidim tačno čime raspolažem. Najčešće mi se dešava da već imam baš onaj konac koji mi je potreban, ali ponekad, kada ga nemam, razgledajući postojeće zalihe, pronalazim još bolja rešenja od prvobitne ideje.

Koliko uživam u svojim organizovanim zalihama pokazuje i činjenica da sam u proteklih nekoliko nedelja kupila jedno jedino klupko konca, i to jer mi je nestalo odgovarajuće boje na pola izrade.Možda većina ljudi ne može da se poveže sa ovim primerom korišćenja lepo organizovanog prostora, ali ja se osećam isto i kada organizujem bilo koji deo svog doma. Kada mi je kuhinja sređena, mnogo mi je lakše da kuvam, kada mi je orman organizovan i bez suvišnih stvari, mnogo mi je lakše da se spremim i tako dalje.

Najbolji indikator organizovanosti nekog prostora je upravo to - koliko uživamo da ga koristimo i koliko nam je lak i praktičan za korišćenje. Nekome je ovaj proces prirodan, i sve je uvek lepo sređeno i na dohvat ruke. Sa druge strane, neko je kao ja i s vremena na vreme mora da se pozabavi detaljnim projektima raščišćavanja i organizovanja.

Ali sve dok je rezultat lakši. kvalitetniji i kreativniji život, svakako je vredno truda.

Comments

  1. Prekrasno. Nemam rijeci koliko je divno ovo sto radis 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno, mnogo mi znači podrška jer baš uživam u tome 😊

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...