Skip to main content

Krivudavi put ka minimalizmu

 izvor slike

Vreme prolazi, a svakodnevni poslovi i obaveze ostaju i gomilaju se. Pranje sudova, peglanje, briga o stvarima... Gomilama i gomilama stvari koje se samo nekako materijalizuju u našim životima i domovima.

Kada sam pre tri godine započela svoje putovanje ka jednostavnijem stilu života, ka minimalizmu i pojednostavljivanju, bila sam puna energije i elana. Mogla sam da vidim pozitivne rezultate svake odluke koje sam donela, svakog sređivanja, svakog reščišćavanja. Ali, kao što rekoh, vreme prolazi. I ponovo osećam teskobu izazvanu viškom stvari koje me okružuju.

Sećam se vremena kada se naš stan od trideset kvadrata činio više nego dovoljnim i kada su neke od naših polica jos uvek bile gotovo prazne. A onda sam počela da gubim ovu bitku i da se osećam previše umorno da bih održavala nivo laganog i jednostavnog života kojim želim da živim. Počela sam da se pitam da li ću ikada pobediti u toj borbi protiv stvari. Nije li svrha onoga što posedujemo da nas čini srećnima? Da nam olakšava život? Zašto onda ja imam utisak kao da ga otežava? Kao da ga komplikuje i ostavlja me iscrpljenom i nezadovoljnom...

Have nothing in your house that you do not find useful or believe to be beautifl

Postoji ta jedna rečenica koja za minimaliste širom sveta predstavlja Oče naš. Ona glasi: Have nothing in hour house that you do not know to be useful or believe to be beautiful (Nemojte da imate ništa u svojoj kući za šta ne znate da je korisno ili ne verujete da je lepo). Ne bi li bilo divno živeti po ovom pravilu? Imati samo stvari koje su nam zaista potrebne i koje redovno koristimo, uz po neki detalj u čijoj lepoti možemo da uživamo? Pa još kada bismo mogli spojiti obe ove osobine, kada bismo imali samo korisne stvari, za koje istovremeno smatramo i da su lepe? Koliko bi bolji i ispunjeniji bio svaki naš dan? Koliko bismo sitnih radosti i kvalitetno provedenog vremena imali...

Ipak, ja sam mislila da sam u poslednjih nekoliko godina isprobala svaki sistem i metod za postizanje ovog cilja, a da se nisam mnogo udaljila od startne linije. A onda sam čula za jednu novu knjigu koja je nedavno postala veliki bestseler. Njeno ime je 'The Life Changing Magic of Tidying up' (u prevodu na srpski 'Magija pospremanja koja će vam promeniti život'.) Autor ove knjige je Mari Kondo, profesionalni organizator iz Japana. Počela sam da slušam audio verziju ove knjige na youtube-u, i odmah sam osetila kako dobijam nadu.Ova knjiga je već promenila mnoge živote, o čemu svedoči i veliki broj blogova, youtube kanala i uopšteno iskustava koja možete pronaći na internetu. Ja se nadam da ću ja biti sledeći uspešni preobraćenik metode pod nazivom Konmari

Da li želite da mi se pridružite?

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...