Skip to main content

Magija konmari metode

U svom prethodnom postu, napisala sam da sam se nedavno zainteresovala za 'magičnu' konmari metodu sređivanja. Pročitala sam mnogobrojna iskustva i svedočanstva na internetu, i, iako se neki od autora ne slažu u potpunosti sa gospođicom Kondo, svi su jednoglasni u jednom - ova metoda radi.


 izvor slike


Konmari metoda


Mari Kondo opisuje sebe kao osobu koja je ceo svoj život, od ranog detinjstva do odraslog doba posvetila sređivanju i organizovanju svari. Pročitala je svaku knjigu i isprobala svaku metodu za koju je čula u ovoj oblasti. I primetila je nešto što su i mnogi drugi mogli da primete - koliko god se trudili da živimo jednostavno, nepotrebne stvari jednostavno pronađu svoj put u naš dom. A kada ga jednom pronađu, često prestanu da budu izvor uživanja i postanu opterećenje. 

Ali kako pronaći pravu meru? Kako odlučiti šta treba da ode a šta da ostane? Mari misli da je pronašla univerzalan odgovor na ova pitanja. U svom poslu, kao profesionalni organizator doma, posetila je mnoge 'beznadežne slučajeve' u Japanu, ali i van njega. Čak i pre nego što je njena knjiga 'The Life Changing Magic of Tidying up' učinila svetski poznatom, imala je listu čekanja od tri meseca za sve one zainteresovane da koriste njene usluge. Danas je toliko popularna, da je morala u potpunosti da prestane da prima klijente.

Razlog njene popularnosti je sledeći: Mari tvrdi da se 0% njenih klijenata vratilo svojim starim navikama kada su jednom prošli njenu obuku. 


 izvor slike

Pravila igre


Postoji nekoliko saveta i principa po kojima se ovaj metod izdvaja od nekih drugih za koje ste možda čuli. Ja ću izdvojiti neke koji su mi bili posebno zanimljivi:
 • Ako svaki dan sređujete po malo - sređivaćete do kraja života. Mari smatra da čitav ovaj proces treba obaviti u jednom zaletu, koji nikako ne treba da traje duže od šest meseci.
 • Zadržite samo stvari koje vas čine srećnima. Za svaku stvar koju uzmete, zapitajte se 'Does it sparkle joy?' (Da li vas čini radosnim?). Svemu što, nažalost, ne spada u ovu kategoriju, treba se zahvaliti (mentalno) i pustiti ga da ode iz naših života.
 • Sređujte po kategorijama, ne po lokacijama. Ovo se odnosi na stvari istog tipa koje se nalaze na više različitih mesta. (Primera radi, ukoliko držite šminku u više nesesera, sredite svu šminku odjednom).
 • Pakujte stvari na način koji je preporučen u knjizi. Evo primera kako.
 • Krećite se od 'lakših' ka 'težim' kategorijama. U knjizi postoji detaljna lista kategorija i njihova podela na podkategorije. Na početku je odeća, a na kraju sentimentalne stvari i uspomene. Ideja je da nam je lakše da 'vežbamo' na stvarima za koje se manje vezujemo, a da zatim napredujemo kroz kategorije koje nam predstavljaju veći izazov.
 • Ponašajte se prema svojim stvarima sa brigom i pažnjom, kao da su žive. Ako je vreme da odu iz vaših života, zahvalite im se na ulozi koju su imale u njemu. Ako vas čine srećnima i potrebne su vam, zahvaljujte im na njihovoj svakodnevnoj 'službi'.

Naravno, cela knjiga ne može stati u ovih nekoliko tačaka, ali moj plan je da dokumentujem svoje putovanje prateći ove principe i da vas redovno izveštavam o dobrobiti koju mi je ova metoda donela.


 izvor slike

Da li ste imali priliku da isprobate konmari metodu? Kako vam se čini?

Comments

 1. Pocela sam od skoro da praktikujem ovu metodu, i osecam se sjajno i rastereceno.. Trudim se da imam samo one stvari koje me cine srecnom..
  Tekst je sjajan i jedva cekam da citam o tvojim iskustvima :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala puno, zelim ti mnogo srece sa konmarijem :)

   Delete
 2. Ja volim da cuvam razne sitnice, komade odece i slicno, tako da mi je mnogo teze odbaciti ih, nego gledati ih na sve strane :). Ipak draga Sofija, zanimaju me dobrobiti koje ce ti ova metoda doneti, pa cu nastaviti da pratim tvoj blog, koji za razliku od mnogih, ima primenljivu tematiku. Pozdrav!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Draga Milena, poenta cele priče je upravo u tome da svako treba da zadrži ono što ga čini srećnim, tako da je tvoj izbor potpuno ok po mom mišljenju :)

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...