Skip to main content

Komari metod: I kategorija - Odeća: IV podkategorija - Čarape i tako dalje

Ako ne znate odakle da počnete sa bacanjem, učinite sebi uslugu. Počnite sa čarapama. Svako, apsolutno svako, čiji sam orman imala prilike da vidim, ima previše čarapa. I ne, nisu sve one u dobrom stanju. I ne nose se sve. I ne postoji nikakva potreba da ih imamo toliko.
Uzmimo za primer mene. Ja stvarno uživam da raščistim stvari. Ali, sigurno niste znali (osim ako ste čitali moj stari blog 'Kuća blista, kuća peva'), da ja posedujem punu kutiju (od Quatro sladoleda) u kojoj se nalaze 'čarape za po kuci'. Njih oko 20 komada.
Posedujem tu kutiju preko tri godine. Nalazi se u mračnim dubinama mog ormana. Što znaci da čak ni ne nosim svoje čarape za po kuci.
To je laž. Zapravo uvek imam 3-4 para koji se nalaze u blizini 'novijih' čarapa, ali koje nosim samo kada ne izlazim iz kuće. Znam, Mari Kondo bi me se odrekla da ovo čuje. Ona ima stav da u svojoj kući treba da se osećamo glamurozno i lepo.
Elem, istresla sam sadržaj cele te kutije u kantu. Nemam čak ni sliku, toliko sam bila u žurbi da sve to bacim. Mislim... stvarno. Ali, evo šta mi je ostalo nakon toga.Sve čarape svetaDakle, 1 kutija od sladoleda puna soknica 'za napolje', jedna velika kutija puna hulahopki, dokolenica i sličnih stvari. I nekoliko neotvorenih pari čarapa. Plus 4 para za po kući!

 Hulahopke, dokolenice itd.

Soknice za napolje + 4 para za po kući

Neotvorene stvari

U ovom trenutku zaista osećam potrebu da vas zamolim da me ne osuđujete. Svi mi imamo svoje mane. A što se novih stvari tice, trebalo bi da znate da u mojoj kući postoji nešto što se zove štek za poklone. Naime, pošto ne želim da prepunim svoj orman, svaki put kada dobijem nešto od odeće na poklon, to prvo ide u štek, i otvara se tek kada se ukaže potreba za tim.
Da bih lakše odlučila šta zadržavam, a šta ne, osim 'Does it give me joy' pravila, uvela sam i neke svoje smernice.
Sve čarape za po kući lete. Zameniće ih čarape koje su do sada bile 'za po napolju', a koje su se u međuvremenu malo izlizale.
Lete hulahopke koje su mi male, pocepane ili mi materijal od kojeg su napravljene nije prijatan.
Dokolenice, bez kojih ne želim da mislim na zimu, lete samo u slucaju potpune propasti. Kao što ćete videti, moja dosadašnja vezanost za iste je dovela do toga da su skoro sve sada bačene.


Desno su bačene, a levo nove kucne soknice

 Soknice koje su prezivele selekciju, i kojima ću pridodati dva nova para

Nekoliko stvari je u datom momentu bilo na pranju, pa je konačni rezultat u oblasti soknica, sledeći: 4 stara kućna para su bačena, a zamenila su ih tri relativno nova. Uz dva novootvorena para, ukupno imam 8 komada čarapa (za napolje). I da, svesna sam da je vrlo luckasto to sto radim, ali iskreno, baš me briga :)

Obične hulahopke 'pre'

 Debele hulahopke i samodržeće čarape pre

Kako bi selekcija bila lakša, sve sam podelila na manje kategorije. Daleko od toga da je sve bilo u super stanju, pa je bacanje bilo lako.

 Sve što sam zadržala sa prethodne dve slike

U kutiji su deblje dokolenice i hulahopke, a van kutije su tanje dokolenice, kao i neotvorene hulahopke koje ću, naravno, zadržati. Sve čarape na jednom mestu

Soknice i tanke dokolenice su se nasle u drugoj kutiji, tačnije u jednoj polovini kutije. U drugoj polovini, koja je pokrivena novim čarapicama, trenutno je lociran donji veš, koji sam, uz velike gubitke, takodje sredila tog dana (ali ne bojte se, imala sam štek i za to).

 Doviđenja


Kao što možete da vidite na slici iznad, nakon ovog sređivanja, ostale su mi dve prazne kutije. A iza njih se nalaze sve stvari od kojih sam se tog dana oprostila. Za sada je sve vrlo fino i uredno, i nakon svakog pranja vesa, stvari prolaze kroz detaljnu kontrolu da se utvrdi da li sam možda nešto propustila u prvoj fazi.
Ono što će verovatno biti kupljeno kada zima dođe, su deblje dokolenice i baš debele hulahopke. To verovatno znači da će nastupiti i malo reorganziacije, pošto su trenutne kutije prilično popunjene. Kada se to desi, obavestiću vas koje sam promene uvela. Do tada, veliki pozdrav, i nemojte imati čarape za po kući. Svi će vam reći da normalni ljudi to ne rade :)

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...